Τρίτη 15 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ειρηνευτικές συνομιλίες με Ισραήλ και Λίβανο

ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ και του Λιβανέζου ομολόγου του Μισέλ Σουλεϊμάν, έλαβαν χώρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ενωσης για τη Μεσόγειο. Συζήτησαν διμερή θέματα, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή τους να ανταλλάξουν πρεσβείες οι δύο χώρες, χωρίς ωστόσο να δοθούν σαφείς ημερομηνίες.

Ο Μ. Σουλεϊμάν υποστήριξε ότι Δαμασκός και Βηρυτός «θα επικεντρωθούν στην εφαρμογή της συμφωνίας αυτής το συντομότερο δυνατόν και θα προχωρήσουν στην οριοθέτηση των συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που ανακοίνωσε την απόφαση, τη χαρακτήρισε ως «ένα ιστορικό βήμα προς τα μπροστά».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, σε συνάντησή της με τον Μπασάρ Αλ Ασαντ ζήτησε να δει πράξεις «γιατί έχουμε ακούσει αρκετά λόγια», λέγοντας ότι «η απόφαση της Συρίας και του Λιβάνου να ανταλλάξουν πρεσβείες είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την ανάπτυξη του Λιβάνου».

Στο θέμα Συρία - Ισραήλ ο Σύρος Πρόεδρος ζήτησε από Γαλλία και ΗΠΑ να συνδράμουν στις απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Συρία και το Ισραήλ, συμβάλλοντας στις «μελλοντικές ρυθμίσεις για τα θέματα ασφαλείας στην περιοχή». Σε κοινό ανακοινωθέν Συρίας - Γαλλίας σημειώνεται ότι ο Γάλλος ηγέτης δέχτηκε με ικανοποίηση τη δήλωση του Σύρου Προέδρου ότι είναι απολύτως αποφασισμένος να αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις με το Λίβανο, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι δεν περιμένει να αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ τους επόμενους έξι μήνες», δεδομένου ότι και η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση «δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ