Τρίτη 15 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Το κατηγορητήριο της υπόθεσης Εργκένεκον

ΑΓΚΥΡΑ, ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Ανακοινώθηκε χτες στην Τουρκία από το γενικό εισαγγελέα Αϊκούτ Τζενγκίζ Ενγκίν και το βοηθό γενικό εισαγγελέα Τουράν Τσολάκαντι το κατηγορητήριο της υπόθεσης Εργκένεκον, το οποίο περιλαμβάνει την απαγγελία κατηγοριών για 85 υπόπτους μεταξύ των οποίων ο απόστρατος στρατηγός Βελί Κουτσούκ και ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος (ΙΡ) Ντογού Περιντζέκ, με τους 48 από τους υπόπτους να είναι προφυλακισμένοι.

Αναφορές στο κατηγορητήριο γίνονται για την ένοπλη επίθεση εναντίον του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου τη 17η Μάη 2006, κατά την οποία σκοτώθηκε ανώτατος δικαστής, και τη δολοφονία του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ το Γενάρη 2007, ενώ υποστηρίζεται ότι οι επιθέσεις αυτές είχαν σκοπό να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα «χάους» στη χώρα και να προετοιμάσουν το έδαφος για την ανατροπή της κυβέρνησης. Ωστόσο, σε αυτό δεν περιλαμβάνονται οι πρόσφατες συλλήψεις την 1η Ιούλη για την ίδια υπόθεση, για τις οποίες θα συνταχθεί επιπρόσθετη αναφορά εναντίον 21 υπόπτων, στους οποίους περιλαμβάνονται ο απόστρατος στρατηγός και πρόεδρος της οργάνωσης «Κεμαλιστική Σκέψη», Σενέρ Ερουιγκούρ, ο απόστρατος στρατηγός Χουρσίτ Τολόν και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αγκυρας Σινάν Αϊγκούν.

Τα τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι σε έγγραφα που κατασχέθηκαν στα γραφεία και τις κατοικίες των υπόπτων κατά τη διάρκεια της έρευνας για την υπόθεση αποκαλύπτεται ότι «απόστρατοι Τούρκοι στρατηγοί επιχείρησαν να οργανώσουν τρία πραξικοπήματα μεταξύ του 2002 και 2004 εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν».

Στο μεταξύ τρεις στρατιώτες και ένας άμαχος έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπως ανακοινώθηκε από το στρατό της χώρας. Οι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη νάρκης που είχαν τοποθετήσει «αντάρτες του ΡΚΚ» στην επαρχία Τούντζελι, ενώ ο τρίτος έχασε τη ζωή του σε συγκρούσεις με «Κούρδους αντάρτες» στην επαρχία Σιρνάκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ