Παρασκευή 18 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ετοιμάζονται νέα μέτρα υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών

Τα σχέδια του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων του τουρισμού και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων συζητήθηκαν στη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον αρμόδιο υπουργό Α. Σπηλιωτόπουλο και τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι δύο υπουργοί προανήγγειλαν - με δηλώσεις τους - νέα δέσμη μέτρων προς όφελος του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου, μέτρα που καθόλου δεν αφορούν τα λαϊκά στρώματα και το αναφαίρετο δικαίωμά τους σε διακοπές, που τα τελευταία χρόνια, λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

Αν και αόριστη ως προς το περιεχόμενο των νέων μέτρων, αλλά με πολύ σαφή προσανατολισμό, ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομίας ότι «η ελληνική τουριστική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί. Δε βασίζεται πια μόνο στα παραδοσιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Εχουμε πολύ καλύτερο και ποιοτικότερο προϊόν, αλλά είναι διαρκές το αίτημα να συμβάλουμε και εμείς, από την πλευρά της οικονομικής πολιτικής στη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος». Δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων, για ακόμη μεγαλύτερες ενισχύσεις στο τουριστικό κεφάλαιο, ο Γ. Αλογοσκούφης σημείωσε πως «το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα κάνει ό,τι χρειάζεται προς αυτή την κατεύθυνση».

Η κυβέρνηση ήδη υπερπροβάλλει τα κίνητρα που δίνει στο τουριστικό κεφάλαιο μέσα από τον «αναπτυξιακό» νόμο, από τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ που διαχειρίζεται το αρμόδιο υπουργείο, αλλά και μέσα από το νέο ΕΣΠΑ 2007- 2013. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, πρέπει να υπολογιστούν:

  • Το νέο χωροταξικό σχέδιο που ευνοεί τις μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της παραθεριστικής - τουριστικής κατοικίας.
  • Οι πιέσεις για εκρηκτική αύξηση των γηπέδων γκολφ (που επιπρόσθετα απαιτούν υπέρογκες ποσότητες νερού, κάτι που αποκαλύπτει τις πραγματικές... οικολογικές ευαισθησίες της κυβέρνησης).
  • Η υποστήριξη δημιουργίας υπερπολυτελών ξενοδοχείων σε αντίθεση ακόμη και με τους υπόλοιπους επιχειρηματίες του τουρισμού, οι οποίοι νιώθουν να απειλούνται.
  • Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από μεγάλες επιχειρήσεις για αγροτουριστικές επενδύσεις και η ανταπόκριση του υπουργείου με αναφορές στον «πράσινο τουρισμό» και με πιλοτικά προγράμματα «αναβάθμισης» ευαίσθητων οικολογικά περιοχών.

Ολα αυτά συνθέτουν την κατεύθυνση των μέτρων - είτε φορολογικών, είτε μέσω επιδοτήσεων, είτε μέσω της αύξησης των κονδυλίων που διαχειρίζεται το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης (οι επιχειρηματίες ασκούν κριτική για «πενιχρά» ποσά), είτε όλων μαζί - που θα λάβει η κυβέρνηση. Είναι δεδομένο ωστόσο ότι θα υπάρξουν και γενικότερες επιμέρους ρυθμίσεις ως θετική απάντηση σε μια σειρά αιτήματα των επιχειρηματιών (π.χ. κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων). Ο Α. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι η φετινή χρονιά είναι καλή για τον τουρισμό και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα καταφέρει να επιμηκύνει το ωράριο των αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ