Παρασκευή 18 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΧΑΦΙΕΣ
Ενσωματώνουν αμερικανικούς και ευρωενωσιακούς τρομονόμους

Ξεμπερδεύει και με την Επιτροπή Ζορμπά η κυβέρνηση. Φαίνεται πως το σύστημα δεν αντέχει ούτε αυτό το δικό της θεσμό για δήθεν διαφάνεια σχετικά με το «μαύρο χρήμα».

Νέες εμπλουτισμένες διατάξεις με στόχο τη θωράκιση του νομικού οπλοστασίου και τη μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων προωθεί η κυβέρνηση. Το σχέδιο νόμου με την ονομασία «για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», έρχεται να περιορίσει ακόμη περισσότερο δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα. Πρόσχημα, η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», το δυνάμωμα της κρατικής καταστολής απέναντι σε οργανώσεις ή και απλούς αγωνιστές που μπορεί να βαφτιστούν τρομοκράτες με αποφάσεις της ΕΕ ή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο στόχαστρο του κατασταλτικού μηχανισμού μπορεί να μπει και οποιοσδήποτε για μια απλή συνδρομή σε «ανεπιθύμητους».

Στο ίδιο σχέδιο νόμου και με πρόσχημα την αντιμετώπιση...«δυσλειτουργιών», καταργείται η σημερινή «Ανεξάρτητη Αρχή» για το ξέπλυμα χρήματος (λεγόμενη Επιτροπή Ζορμπά). Στη θέση της συστήνεται νέα Επιτροπή που θα υπάγεται άμεσα στην εποπτεία της κυβέρνησης... Είναι απόλυτα φανερό ότι η προωθούμενη αναδιάταξη έχει να κάνει με την μπόχα των σκανδάλων τόσο αυτών που σήμερα βρίσκονται στην επικαιρότητα όσο και αυτών που με μαθηματική ακρίβεια θα προκύπτουν, ξανά και ξανά, στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Με το νομοθέτημα ενσωματώνονται στο Δίκαιο της χώρας τόσο οι σχετικές κοινοτικές ντιρεκτίβες όσο και οι συστάσεις της «ομάδας χρηματοπιστωτικής δράσης» (FATF), που είναι ο διεθνής φορέας για τη θέσπιση «κριτηρίων και προτύπων» για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων αδικημάτων.

Στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις - υπογράφονται από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Δικαιοσύνης - περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:

  • Με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση μπορεί να προχωρά στη «δέσμευση περιουσιακών στοιχείων κρατών, φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών σχημάτων που κατονομάζονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και των οργάνων του και αποφάσεις της ΕΕ ως εμπλεκόμενοι σε τρομοκρατικές πράξεις ή σε χρηματοδότηση της τρομοκρατίας». Οι αποφάσεις της ΕΕ είναι άμεσα εφαρμόσιμες από την κυβέρνηση χωρίς να προαπαιτείται ούτε καν η ενσωμάτωσή τους στο νομικό δίκαιο της χώρας!
  • Ορίζονται τα «βασικά αδικήματα» στα οποία έχει εφαρμογή ο νόμος. Σε αυτό μπορεί να χωρέσει οτιδήποτε.
  • Κατηγοριοποιούνται τα πρόσωπα και επιχειρήσεις που υποχρεώνονται να παίξουν το ρόλο του χαφιέ καταδίδοντας τυχόν συναλλαγές που οι ίδιοι θεωρήσουν ύποπτες. Πολλά ερωτήματα προκαλούν οι τέτοιες υποχρεώσεις για συμβολαιογράφους, ανεξάρτητους δικηγόρους και ακόμη για ορκωτούς λογιστές, εταιρείες ορκωτών λογιστών, λογιστές που δε συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, φοροτεχνικούς κ.ά. Με όλα τα παραπάνω ενσωματώνονται οι αμερικανικοί και άλλοι τρομονόμοι.
  • Στη θέση της παλαιάς «Ανεξάρτητης Αρχής» δημιουργείται η νέα με την επωνυμία «Επιτροπή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας». Η Επιτροπή αυτή θα εποπτεύεται από τον υπουργό Οικονομίας. Πρόεδρος, λειτουργός με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, ορίζεται ανώτατος εν ενεργεία εισαγγελικός. Τα άλλα 8 μέλη θα διορίζονται με κυβερνητικές αποφάσεις...
  • Ορίζονται οι προβλεπόμενες ποινές για την παράβαση των διατάξεων του νόμου (κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, κάθειρξη κ.ά.).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ