Παρασκευή 18 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Επιστολή προς Σκόπια με... κοινοποίηση στο ΝΑΤΟ

Παγιδευμένη στο αμερικανοΝΑΤΟικό κουβάρι η ελληνική εξωτερική πολιτική

Με στόχο να δώσει εξηγήσεις σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους για την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα της ΠΓΔΜ, συντάχτηκε η επιστολή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με παραλήπτη τον ομόλογό του Ν. Γκρούεφσκι.

Οπως είναι γνωστό ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ την περασμένη Παρασκευή σε επιστολή του προς τον Κ. Καραμανλή, επιχείρησε να διευρύνει το θέμα του διαλόγου θέτοντας μια σειρά από ζητήματα (αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας και γλώσσας στην Ελλάδα»), πέραν αυτού της ονομασίας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού που απεστάλη χτες, υπογραμμίζει ότι:

  • Η μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας - ΠΓΔΜ είναι το ζήτημα της ονομασίας. Η υπόθεση αυτή βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του ΟΗΕ υπό την εποπτεία του Μ. Νίμιτς.
  • Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποδεχτεί μια συμφωνία για μια ονομασία η οποία θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», αρκεί αυτή η ονομασία να είναι μια και μοναδική και για όλες τις χρήσεις.
  • Η Ελλάδα, αφού επικυρωθεί μια τέτοια συμφωνία για την ονομασία από τις εσωτερικές θεσμικές διαδικασίες στην ΠΓΔΜ θα υποστηρίξει την ένταξη της χώρας με τη νέα της ονομασία στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
  • Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει και δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει με οποιονδήποτε τρόπο κανένα άλλο αίτημα της ΠΓΔΜ.

Οπως λένε κύκλοι του ΥΠΕΞ η επανάληψη των ελληνικών θέσεων διατυπώνεται για να υπογραμμιστεί προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς την απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση, ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να συμφωνήσει με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αρκεί να συμφωνηθεί μια σύνθετη ονομασία (με τον όρο «Μακεδονία» ως γεωγραφικό προσδιορισμό) που θα ισχύει «έναντι όλων». Η «σθεναρή» θέση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των Αμερικανών εξηγείται από το γεγονός ότι τον προσεχή Νοέμβρη θα αλλάξει η κυβέρνηση στις ΗΠΑ και από την εκτίμηση ότι αυτήν την περίοδο η Αθήνα έχει περιθώρια «διαφωνιών».

Η ελληνική κυβέρνηση έχοντας εντάξει τη χώρα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, ελπίζει πως τελικά θα εξασφαλίσει την αμερικανική υποστήριξη για το θέμα της ονομασίας και η πίεση της Ουάσιγκτον θα επικεντρωθεί στα Σκόπια. Παρά το γεγονός ότι αυτές οι ελληνικές «ελπίδες» διαψεύδονται επί δεκαετίες, η κυβέρνηση επιμένει να αναζητά «λύσεις» στους διαδρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας. Στο μεταξύ σκηνικό «μάχης» διαμορφώνεται από εθνικιστές που θα έρθουν στην περιοχή της Μελίτης Φλώρινας την Κυριακή από την ΠΓΔΜ, αλλά και την Ελλάδα, όπου οι φασίστες της «Χρυσής Αυγής» καλούν σε εκδηλώσεις αντίδρασης.

Πολιτικό παιχνίδι στην ΠΓΔΜ

Οι «ελπίδες» της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει μια λύση στο θέμα της ονομασίας, συντηρούνται και από το πολιτικό παιχνίδι στα Σκόπια. Σε αυτό το «παιχνίδι» που έχει ξεκινήσει σημαντική θεωρείται η κίνηση του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι που επιδιώκει να αναδειχτεί σε ηγέτη των «ρεαλιστών» στην πολιτική σκηνή της χώρας του. Ο Τσερβενκόφσκι ανακοίνωσε πως δε θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία. «Δε θα θέσω υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Η απόφασή μου είναι οριστική και για αυτό το λόγο τη γνωστοποιώ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο οποίος διευκρινίζοντας τον λόγο για τον οποίο έλαβε την απόφαση να μην επαναδιεκδικήσει την προεδρία, τόνισε - μεταξύ άλλων - ότι η απόφασή του δεν αποτελεί «προϊόν» ορισμένων δημοσκοπήσεων που φέρουν το VMRO - DPMNE και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι να έχουν μεγαλύτερη δημοτικότητα, αλλά από την αδυναμία να συνυπάρξει με την κυβέρνηση, καθώς - όπως είπε - διαφωνεί σε μια σειρά βασικών θεμάτων. «Δε θέλω να συμμετάσχω και να μοιραστώ την ευθύνη σε μία πολιτική, η οποία, κατά την άποψή μου, θα προκαλέσει - στο μέλλον - βαριά επακόλουθα στη χώρα» υπογράμμισε στη δήλωσή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ