Σάββατο 19 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμμένει στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης

Παρά τις αντιδράσεις από το σύνολο των φορέων της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση εμμένει στη χειραγώγησή της. Ως «αναγκαία τομή και μεταρρύθμιση», χαρακτηρίζει την τροπολογία για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων ο υπουργός Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τομή που δε συνιστά σε καμία περίπτωση προσχεδιασμένη προσπάθεια ελέγχου της Δικαιοσύνης, αλλά αποσκοπεί στον τερματισμό φαινομένων χαλαρότητας και πελατειακών σχέσεων, δημιουργίας φατριών και ομαδοποιήσεων, που εμφανίστηκαν στο χώρο, εξαιτίας του συστήματος που θεσπίστηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με την εκλογή των προϊσταμένων από τους υφισταμένους τους και με ψηφοφορίες και υποψηφιότητες προτίμησης.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος διαμαρτύρεται έντονα «για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε οποιοσδήποτε διάλογος με τις δικαστικές ενώσεις, ούτε μας δόθηκε η ευκαιρία να εκθέσουμε τις απόψεις μας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Θεωρούμε ακατανόητη την αντίληψη ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν είναι ώριμοι και ικανοί να αυτοδιοικούνται». Η Ενωση Διοικητικών Δικαστών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, μεταξύ άλλων σημειώνει: «Θεωρούμε ότι ο θεσμός του αυτοδιοίκητου και ειδικά η εκλογή των διοικήσεων από τους υπηρετούντες δικαστικούς λειτουργούς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λειτουργική τους ανεξαρτησία. Κατά συνέπεια, κάθε προσπάθεια κατάργησης του θεσμού προσβάλλει αυτήν ακριβώς τη λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστών, καθώς επίσης και τη δημοκρατική νομιμοποίηση των διευθυνόντων».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Σωτήρης Μπάγιας κάνει λόγο για «παρεμβατικές διαθέσεις στην εσωτερική λειτουργία της Δικαιοσύνης», ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας επαναλαμβάνει την αντίθεσή του σε «κάθε προσπάθεια αλλοίωσης ή κατάργησης του αυτοδιοίκητου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ