Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντιστρέφουν την αλήθεια

Την άρση της ομοφωνίας των κρατών - μελών και στο θέμα του πολιτισμού, θέλει η Ευρωπαϊκή Ενωση με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε διά στόματος του υπουργού Πολιτισμού Θ. Πάγκαλου, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με την Επίτροπο της ΕΕ για θέματα παιδείας και πολιτισμού, Βίβιαν Ρέντινγκ.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει αυτή τη θέση, ο Θ. Πάγκαλος παρουσίασε ανεστραμμένη την πραγματικότητα, λέγοντας ότι «υπάρχει ένας πυρήνας χωρών, ο οποίος πραγματικά δε θέλει να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός προβληματισμός, μία ευρωπαϊκή αλληλοσυμπλήρωση και τελικά μία ευρωπαϊκή δράση που θα μπορούσε να δημιουργήσει κάτι που θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε ευρωπαϊκό πολιτισμό, ενδεχομένως, ή ευρωπαϊκή πολιτιστική δημιουργία». Λέγοντας αυτά ο υπουργός απέκρυψε το γεγονός ότι η ΕΕ συνολικά προωθεί την πολιτιστική «ομογενοποίηση» των κρατών - μελών της, με παράλληλη ισοπέδωση και εξαφάνιση των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων κάθε λαού, μέσα από τις συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ, τις οποίες βέβαια έχει υπερψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ετσι, όχι μόνο ακυρώνει και την τελευταία δυνατότητα ενός κράτους -κυρίως «μικρού»- να αμυνθεί της πολιτιστικής επέλασης της ΕΕ, όχι μόνο παρουσιάζει μια ΕΕ καταρχήν «καλή» με λίγα «κακά» κράτη που δε θέλουν την «ευρωπαϊκή αλληλοσυμπλήρωση», αλλά δίνει και «πλουραλιστικό» άλλοθι σε αυτές τις επιδιώξεις.

Φυσικά η Επίτροπος εμφανίστηκε άκρως ενθουσιασμένη από τη «θαυμάσια ομοφωνία στη συζήτηση με τον υπουργό, πράγμα που μας δίνει ιδιαίτερη χαρά. Ομοφωνία όσον αφορά και τις διαπιστώσεις και τις μελλοντικές ενέργειες». Στις ενέργειες αυτές εντάσσεται, καταρχήν, ο «αγώνας» για την άρση της ομοφωνίας στον πολιτισμό στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα γίνει στη Νίκαια της Γαλλίας το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη, αλλά και η «Πολιτιστική Ολυμπιάδα», στην οποία επιχειρείται να δοθεί «ευρωπαϊκή» διάσταση. Διάσταση, η οποία, σύμφωνα με την Επίτροπο, θα επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής των ευρωπαϊκών πολιτιστικών προγραμμάτων, τα οποία βέβαια, κάθε άλλο παρά την πολιτιστική ιδιαιτερότητα προωθούν. Μάλιστα, ο Θ. Πάγκαλος έκανε λόγο και για μια «θεσμική πρωτοβουλία» του ΥΠΠΟ που θα ολοκληρωθεί κατά την ελληνική προεδρία της ΕΕ το 2003, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αφού προέχει η καταρχήν «επίτευξη» της άρσης της ομοφωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ