Τετάρτη 23 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Διογκώνεται με 3,7 δισ. ευρώ το μήνα

Το Μάη του 2008 συγκριτικά με το Μάη του 2007, το εμπορικό έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 2,9 δισ. ευρώ (έφτασε τα 18,7 δισ. ευρώ)

Με εντατικότερους ρυθμούς συνεχίζουν να αυξάνουν τα εμπορικά ελλείμματα της χώρας, γεγονός που έχει να κάνει όχι μόνο με τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, αλλά και με τις αυξημένες εκροές κεφαλαίων για την πληρωμή τόκων, μερισμάτων και κερδών σε ξένους κεφαλαιοκράτες κλπ. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που αποτυπώνουν - με το δικό τους τρόπο - κυρίως την ανισόμετρη ανταλλαγή εμπορευμάτων και όχι το λεγόμενο βαθμό «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στο 5μηνο Γενάρης - Μάης 2008 το εμπορικό έλλειμμα εμφανίζει αύξηση κατά 2,9 δισ. ευρώ ή 18,4% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο. Ανάλογες αρνητικές εξελίξεις καταγράφονται και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (δηλαδή στις κάθε είδους δοσοληψίες της χώρας με το εξωτερικό), όπου το έλλειμμα παρουσιάζει αύξηση 13,3% σε σχέση με το περσινό 5μηνο. Βασικό χαρακτηριστικό της συγκυρίας είναι και η συνεχιζόμενη έκρηξη της κερδοφορίας του ντόπιου εφοπλιστικού κεφαλαίου της ποντοπόρου ναυτιλίας. Οι εισροές κεφαλαίων στη χώρα για «μεταφορικές υπηρεσίες» έφτασαν σε 7,7 δισ. ευρώ (από 6,3 δισ. ευρώ). Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι μπίζνες ντόπιων μεγαλοεπιχειρηματιών με τους αντίστοιχους του εξωτερικού τίποτα το καλό δε συνεπάγονται για τα λαϊκά στρώματα, ακόμη και αν συντελούν στον περιορισμό των ελλειμμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πενταμήνου Γενάρη - Μάη 2008:

  • Το εμπορικό έλλειμμα διογκώθηκε σε 18,7 δισ. ευρώ (από 15,8 δισ. ευρώ το Μάη του 2007) που σημαίνει πως στο φετινό πεντάμηνο αυξανόταν με ρυθμό 3,7 δισ. ευρώ το μήνα! Οι εισαγωγές εμπορευμάτων έφτασαν σε 26,4 δισ. ευρώ (από 22,4 δισ. ευρώ) με αύξηση 17,8%. Οι εξαγωγές σε 7,7 δισ. ευρώ (από 6,6 δισ. ευρώ) με αύξηση 16,6%.
  • Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έφτασε σε 16,2 δισ. ευρώ (από 14,3 δισ. ευρώ) με αύξηση 13,3%. Από τα επιμέρους στοιχεία ξεχωρίζει το κονδύλι «τόκοι, μερίσματα, κέρδη» που πληρώθηκε σε «επενδυτές» του εξωτερικού. Διογκώθηκε σε 5,9 δισ. ευρώ (από 4,8 δισ. ευρώ) με αύξηση 22,9%.
  • Οι «χρηματοοικονομικές συναλλαγές» (που δεν ταξινομούνται στα παραπάνω) χαρακτηρίστηκαν από τις εισαγωγές κεφαλαίων ύψους 2,5 δισ. ευρώ για την εξαγορά του 19,99% του ΟΤΕ από την «Ντόιτσε Τέλεκομ» και την εκροή 49 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της Αλφαμπανκ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της στη Σερβία.
  • Σύμφωνα με μελέτη της Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) - στοιχεία έτους 2007 - η επιδείνωση των ελλειμμάτων είναι αποτέλεσμα και της αύξησης του ποσοστού του δημόσιου χρέους και μετοχών που έχουν στην κατοχή τους ξένοι «επενδυτές». Καθαριστικός παράγοντας είναι και οι αγορές πλοίων από ντόπιους εφοπλιστές που φτάνουν στο 17,1% του συνολικού ελλείμματος ή στο 2,4% του ΑΕΠ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ