Τετάρτη 23 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οξυνση σχέσεων Φαναρίου - Μόσχας

Την απόφασή της να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 1.020 ετών από τον εκχριστιανισμό των Ρώσων, που θα πραγματοποιηθούν στο Κίεβο της Ουκρανίας, έλαβε χτες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ). Επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα τεθεί ο προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας, αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Το γεγονός αυτό αποτελεί συνέχεια των αρνητικών εξελίξεων στις σχέσεις μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Μόσχας. Αφορμή γι' αυτή την εξέλιξη αποτέλεσε η απόφαση του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου να επισκεφθεί ο ίδιος το Κίεβο για την εκδήλωση. Το γεγονός αυτό, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο θεωρεί αυτή την πράξη ως απόπειρα διείσδυσης του Οικουμενικού σε περιοχές επιρροής της Ρωσίας, όπως η Ουκρανία.

Μετά απ' αυτό το Πατριαρχείο Μόσχας έστειλε προσκλήσεις στις ορθόδοξες Εκκλησίες, ζητώντας τη συμμετοχή αντιπροσωπειών, χωρίς να κάνει αναφορά στους επικεφαλής τους. Το γεγονός αυτό, ενέτεινε τις σχέσεις Φαναρίου - Μόσχας, εν αναμονή του συλλείτουργου των δύο προκαθήμενων στις 27 Ιούλη στο Κίεβο. Η ΔΙΣ, μετά τη λήψη της επιστολής από τον πατριάρχη Μόσχας, με την οποία ζητά τη συμμετοχή μόνο αντιπροσωπείας, συνεδρίασε χτες παίρνοντας τελικά την απόφαση της συμμετοχής του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Να σημειωθεί ότι απόφαση συμμετοχής - σύμφωνα με πληροφορίες - στις εορταστικές εκδηλώσεις πήρε και ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας. Δε θα συμμετάσχουν οι προκαθήμενοι των Εκκλησιών της Κύπρου, της Αλεξάνδρειας και των σλαβόφωνων Εκκλησιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ