Τετάρτη 23 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ
Κόντρα για το «μοίρασμα» της Κεντροαριστεράς

Μάχη για την «ηγεμονία» της κεντροαριστεράς δίνουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο της κυβερνητικής συνεργασίας, ο καθένας με τους δικούς του όρους.

Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η κόντρα μεταξύ των δύο κομμάτων για το ποιος είναι ...πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς και για το ποιος θα παρουσιάσει ένα «πειστικό» κυβερνητικό πρόγραμμα. Το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας αποκλείεται, προς το παρόν, αλλά παραμένει ανοιχτό για το όχι μακρινό μέλλον.

Το ΠΑΣΟΚ, διά του εκπροσώπου Τύπου, επανήλθε χτες, εμμένοντας στην αυτοδυναμία, αλλά επανέλαβε και την πρόταση προς τον ΣΥΡΙΖΑ για αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων. «Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα εξουσίας, άρα διεκδικεί να είναι πρώτο στις επόμενες εκλογές. Και για να αλλάξει αυτή η κυβέρνηση, πρέπει το ΠΑΣΟΚ να είναι πρώτο στις επόμενες εκλογές», τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, συμπληρώνοντας ότι «διεκδικούμε την αυτοδυναμία, διεκδικούμε να έχουμε τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ψήφων». Ταυτόχρονα, όπως, απηύθυνε εκ νέου πρόταση συνεργασίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «θέλουμε προγραμματικές συγκλίσεις με πολιτικούς χώρους με τους οποίους μπορούμε να βρούμε κοινό προγραμματικό τόπο».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αλ. Τσίπρα ότι «ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση», ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «επιδιώκει να πάρει τη λαϊκή εντολή για να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση», ενώ το ΠΑΣΟΚ «επιδιώκει να πάρει τη λαϊκή εντολή για να κυβερνήσει τη χώρα». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η Β. Παπανδρέου, δηλώνοντας ότι «αντιπολίτευση και συνταγματικά αλλά και ουσιαστικά είναι το ΠΑΣΟΚ», καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε «κοινές δράσεις» επειδή αυτό «θα το επιθυμούσε νομίζω και ο κόσμος». Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων, λέγοντας ότι «αν μετά τις εκλογές αναγκαστούν κάποια κόμματα να συνεργαστούν, βεβαίως και αυτό θα γίνει», αλλά μια τέτοια συνεργασία δεν τη θεωρεί βιώσιμη και αποτελεσματική και θα προτιμούσε μια προεκλογική συνεργασία που θα την ενέκρινε ο λαός. «Δε βλέπω ότι θα μπορέσει να υπάρξει μια τέτοια συνεργασία προεκλογική», συμπλήρωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Σημείωσε ότι περιμένει την «εναλλακτική πρόταση του ΣΥΝ, γιατί ένα κόμμα διαμαρτυρίας δεν μπορεί να διεκδικεί κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο Χρ. Βερελής ζήτησε «να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τη συνεργασία με την Αριστερά - και συγκεκριμένα με το Συνασπισμό - σαν ένα δεκανίκι, το οποίο ψάχνουμε για να γλιτώσουμε από μια σύγκρουση η οποία έρχεται», ενώ αξίωσε και από τον ΣΥΝ «να σταματήσει να βλέπει το ΠΑΣΟΚ σαν κουμπαρά». Ο ίδιος, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84», εκτίμησε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη κρίση από την ίδρυσή του», ενώ διαφώνησε εκ νέου με την πρόταση του Γ. Παπανδρέου περί χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές, λέγοντας πως «όταν λέμε ότι θα υπάρξουν χαλαρές εκλογές είναι σαν να πετάμε λευκή πετσέτα. Είναι σαν να λέμε, δηλαδή, ότι υπάρχει χώρος και χρόνος να χάσουμε και άλλες εκλογές».

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να αυτοπροβάλλεται «ως ελπίδα για μεγάλη αλλαγή», η οποία όμως όπως δήλωσε ο Αλ. Αλαβάνος απλά θα κινείται «έξω από το σύστημα του δικομματισμού», αλλά όχι και από την κυρίαρχη πολιτική. Παρά τις υποσχέσεις για τη διαμόρφωση ενός «εναλλακτικού προγράμματος» οι αναφορές που έκανε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν ότι δεν ξεπερνούν την πιο ανθρώπινη διαχείριση του καπιταλισμού. Ανέφερε, για παράδειγμα, τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό, την Παιδεία και το πολιτικό χρήμα για να υποστηρίξει ότι «βλέπετε παράγονται από τη δικιά μας πλευρά προτάσεις που είναι σε μια εντελώς άλλη λογική, είναι συγκροτημένες, είναι σε επαφή με την κοινωνία»... Ο ίδιος εκτίμησε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά», απαντώντας σε ερώτηση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, επικαλούμενος τη «μεγάλη κρίση» και την «ασταθή πλειοψηφία του ενός δύο βουλευτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ