Τετάρτη 23 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Γκρούεφσκι το ανάγνωσμα

Ενώ η Κομισιόν «μελετά» την επιστολή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ετοιμάζει και νέες προς ΟΗΕ και ΝΑΤΟ

Η Κομισιόν «μελετά» την επιστολή Γκρούεφσκι κι αν θεωρήσει ότι έχει την αρμοδιότητα θα απαντήσει στα όσα καταγγέλλει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ για ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και παραβίαση των δικαιωμάτων της.

Τα περί της «μελέτης» της επιστολής, τα ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, από τις δηλώσεις του οποίου φαίνεται πως οι Βρυξέλλες δεν έχουν και μεγάλη διάθεση σε αυτή τη φάση να εμπλακούν στο θέμα.

Στην επιστολή Γκρούεφσκι προς τον πρόεδρο της Κομισιόν αναφέρθηκε χτες και η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. «Ο Γκρούεφσκι μπορεί να ενημερώνει όποιον θέλει. Η Κομισιόν γνωρίζει πολύ καλά τις θέσεις μας», δήλωσε η υπουργός.

Σύμφωνα με όσα λένε στο ελληνικό ΥΠΕΞ, η Κομισιόν, όταν απαντήσει στον Γκρούεφσκι, θα ευθυγραμμιστεί με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Ιούνη. Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω αποφάσεις επικεντρώνονται στο θέμα της ονομασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας και δε γίνεται καμία αναφορά σε άλλα ζητήματα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ελλήνων, οι κινήσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ έχουν διπλή στόχευση. Κατ' αρχήν, ο κ. Γκρούεφσκι επιθυμεί να κυριαρχήσει πλήρως στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό «παίζοντας» το πατριωτικό χαρτί. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι επιδιώκει να ελέγξει τόσο την Προεδρία της Δημοκρατίας όσο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι εκλογές για την οποία ίσως διεξαχθούν πρόωρα, το προσεχές φθινόπωρο.

Σε διεθνές επίπεδο κορυφαίοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι ο Γκρούεφσκι ίσως προχωρήσει στη συγγραφή και άλλων επιστολών, με πιθανούς αποδέκτες τον ΓΓ του ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ. Σκοπός του θα είναι να δείξει ότι επιμένει στη διεύρυνση της ατζέντας των διαπραγματεύσεων. Δεύτερος στόχος του Γκρούεφσκι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της ελληνικής διπλωματίας, είναι, μέσα από τη διεύρυνση του σώματος της διαπραγμάτευσης, να «ανοίξει ένα παράθυρο» για συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας, εξασφαλίζοντας την ικανοποίηση κάποιου από τα υπόλοιπα ζητήματα που έθεσε με τις επιστολές του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ