Τετάρτη 23 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ

Προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, νομιμοποιώντας τα λεγόμενα κολέγια και στρώνει το δρόμο για ακόμη πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις στο μέλλον

Κατηγορηματικό «όχι» χτες στη Βουλή από το ΚΚΕ, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που, με πρόσχημα την «τακτοποίηση» του χώρου της μεταλυκειακής εκπαίδευσης, προωθεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, νομιμοποιώντας τα λεγόμενα κολέγια, ενώ στρώνει το δρόμο για ακόμη πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις στο μέλλον. Υπέρ του προτεινόμενου νόμου τάχθηκαν χτες η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ., ενώ «διαχειριστικού» τύπου κριτική άσκησε το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αμφισβητήσει την «καρδιά» του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο έχει βαθύτερη στόχευση επισήμανε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης, αναφερόμενος στη «συζήτηση για τυπική και άτυπη μόρφωση» που γίνεται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, ενώ παράλληλα «αναζητούνται τρόποι αναγνώρισης αυτού που αποτελούν άτυπη μάθηση», έτσι ώστε «τελικός κριτής για την επάρκεια να γίνεται η αγορά και όχι το εκπαιδευτικό σύστημα». Επίσης επισήμανε πως το νομοθέτημα «στρώνει το δρόμο για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 3605» περί νομιμοποίησης των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, θυμίζοντας ότι την εφαρμογή της είχε ζητήσει στο πλαίσιο της ΕΕ και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος.

Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, ο Κώστας Αλυσανδράκης επισήμανε πως «δημιουργείται ένα εμπόριο ελπίδων» και ταυτόχρονα μεταφέρονται «τεράστια οικονομικά βάρη στις εργατικές οικογένειες». Παράλληλα υφίσταται «απαλλαγή του κρατικού προϋπολογισμού από το να παρέχει δωρεάν εκπαίδευση», καθώς και «υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών», αφού κατά κύριο λόγο «η καταξίωση των πανεπιστημιακών σπουδών γίνεται από την εργασιακή διέξοδο αυτών που προσφέρουν».

Ο Κ. Αλυσανδράκης τόνισε πως «στο επίπεδο της εργασίας θα έχουμε δημιουργία εργατικού δυναμικού που θα είναι στο έλεος της εργοδοσίας ως προς τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας», ενώ την ίδια στιγμή με το νομοθέτημα «δημιουργούνται τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις και κέρδη για ιδιωτικές επιχειρήσεις» και μάλιστα «με τζίρο εκατομμυρίων ευρώ». Συνολικά σχολίασε ότι «και με αυτό το νομοσχέδιο ο λαός θα πληρώνει και τα μονοπώλια θα θησαυρίζουν». Αναφερόμενος στη θέση του ΚΚΕ, τόνισε ότι πρέπει «η επαγγελματική εκπαίδευση να παρέχεται δωρεάν από δημόσια ιδρύματα, αντί να ανατίθεται στην ιδιωτική κερδοσκοπία».

Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «ο ελληνικός λαός και η νεολαία πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «με τη σκόπιμη απουσία δημόσιας εκπαίδευσης, γιγαντώνει την ιδιωτική παιδεία», καθώς και να διεκδικήσουν την «άμεση κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση», «επαγγελματικές σχολές με πλήρη επάρκεια» και «πραγματικά ενιαία και αποκλειστικά δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση».

Ο χώρος της μεταλυκειακής εκπαίδευσης ήταν «χαώδης» και «περιοχή που παρέμενε εντελώς ανεξέλεγκτη», υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Γκιουλέκας, προκειμένου να αιτιολογήσει την κατάθεση του νομοσχεδίου. Υποστήριξε ότι το νομοθέτημα «είναι ένα βήμα που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες», αφού «πάει να βάλει τάξη σε αυτό τον ευαίσθητο χώρο», εκτιμώντας ότι το ερώτημα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι: «Θέλουμε να αφήσουμε έτσι τα πράγματα;». Επισήμανε ότι με τον προτεινόμενο νόμο εισάγεται «ένα αυστηρό πλαίσιο προκειμένου να μπουν κάποιοι κανόνες», σημειώνοντας ότι τα κολέγια δε θα χορηγούν «τίτλους», αλλά «βεβαιώσεις» σπουδών. Επίσης διευκρίνισε ότι πρόκειται για εθνική νομοθεσία, όμως «είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οφείλουμε να νομοθετούμε με βάση το κοινοτικό δίκαιο», ενώ πρόσθεσε κυνικά, αναφορικά με τους απόφοιτους των κολεγίων, ότι «η αγορά εργασίας είναι αυτή που θα ρυθμίσει την τύχη αυτών των παιδιών».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής του Μάρκος Μπόλαρης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση χωρίς να αμφισβητήσει σε καμία περίπτωση τον πυρήνα της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας. Επισήμανε ότι το νομοθέτημα εισήχθη χωρίς «καμιά διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς», υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί σαν κράχτης», κάτω από «πιέσεις συγκεκριμένων επιχειρήσεων». Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ ρυθμίσεων με μεγαλύτερο εύρος, αφού όπως είπε το νομοσχέδιο αφορά μια μικρή μερίδα των Κέντρων Ελεύθερων Σπουδών, αυτών που συνεργάζονται με ιδρύματα του εξωτερικού, ενώ έκανε λόγο για νομοσχέδιο που παραπέμπει τα πάντα σε υπουργικές αποφάσεις.

Το νομοθέτημα καταψήφισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Ν. Κουράκης, ζητώντας «να κλείσουν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών» και επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση του για «ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια».

Υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκε ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Βελόπουλος, σημειώνοντας πως «καταρχήν λέμε ναι», ζητώντας διευκρινίσεις για το «πώς θα ελέγχει ο υπουργός ένα ξένο ίδρυμα;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ