Τετάρτη 23 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περιοδεία εντυπώσεων από Ομπάμα

ΑΜΜΑΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ετοιμος δηλώνει ο υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα να εργαστεί στην κατεύθυνση της επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων «από την πρώτη κιόλας ημέρα» της εγκατάστασής του στο Λευκό Οίκο όπως δήλωσε από την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν, όπου πραγματοποίησε ολιγόωρη στάση χτες, προερχόμενος από το Ιράκ και πριν μεταβεί στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη, στο πλαίσιο της «προεδρικής» περιοδείας του που ξεκίνησε από το Αφγανιστάν και θα ολοκληρωθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Παρά την ετοιμότητά του, αλλά και τη δέσμευσή του, ο Ομπάμα παραδέχτηκε ότι πρόκειται για μία «δύσκολη προσπάθεια»... «η μεν ισραηλινή κυβέρνηση έχει κλονιστεί. Οι Παλαιστίνιοι, από την πλευρά τους, είναι διαιρεμένοι ανάμεσα στη "Φάταχ" και στη "Χαμάς". Δύσκολο, λοιπόν, είναι για κάθε μία από τις δύο πλευρές να κάνει την τολμηρή εκείνη κίνηση, που θα φέρει κοντύτερα την Ειρήνη», δήλωσε Μπαράκ Ομπάμα.

Εντούτοις, ο Ομπάμα δεν απευθύνεται στα πολιτικά κόμματα του Ισραήλ ή των Παλαιστινίων, ούτε καν στους λαούς των δύο χωρών αλλά στους Αμερικανούς ψηφοφόρους που υποστηρίζουν το Ισραήλ... Αυτός είναι και ο λόγος που ο Μπάρακ Ομπάμα δεσμεύτηκε αρχικά με ομιλία του ενώπιον του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι AIPAC και γι' αυτό συνοδεύεται από 100 δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ και γνωστούς δημοσιογράφους των μεγάλων αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων. Για λόγους δημοσιότητας θα πετάξει με ελικόπτερο - υπό τη συνοδεία της Ισραηλινής υπουργού Εξωτερικών Λίβνι - πάνω από τις «διαφιλονικούμενες περιοχές» και γι' αυτό συνοδεύεται και τον Ντένις Ρος, που υπηρέτησε και τους δύο «αφεντάδες», αφού ήταν επικεφαλής του τμήματος Μέσης Ανατολής επί Μπους του πρεσβύτερου και συντονιστής για τη Μέση Ανατολή επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον.

Εν τω μεταξύ, ένας Παλαιστίνιος έπεσε με εκσκαφέα πάνω σε οχήματα σε πολυσύχναστο δρόμο της Ιερουσαλήμ και προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 10 ανθρώπων, πριν πυροβοληθεί και σκοτωθεί. Το επεισόδιο σημειώθηκε ενώ ο Ισραηλινός Πρόεδρος Σιμόν Πέρες υποδεχόταν τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στο ισραηλινό μέγαρο, λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακρύτερα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ο οδηγός του εκσκαφέα ήταν ένας Παλαιστίνιος από χωριό που βρίσκεται σε μια περιοχή της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, την οποία το Ισραήλ θεωρεί τμήμα της Ιερουσαλήμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ