Πέμπτη 24 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαβουλεύσεις ενόψει της αυριανής συνάντησης Χριστόφια - Ταλάτ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Χωριστές επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο ξεκίνησε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και διαβούλευση, ενόψει της αυριανής συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί ανασκόπηση εφ' όλης της ύλης σχετικά με τις εργασίες των Τεχνικών Επιτροπών και των Ομάδων Εργασίας.

Κατά τη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, την Τετάρτη, το κόμμα ανακοίνωσε την πεποίθησή του ότι ο Δ. Χριστόφιας μπορεί να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, διευκρίνισε ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει ο Πρόεδρος σε συνάρτηση με τη συνάντηση που θα έχει με τον Μ. Ταλάτ, λέγοντας ότι «με βάση την ενημέρωση για την εργασία των ομάδων και των επιτροπών, αυτό που τέθηκε από διάφορες πολιτικές πλευρές ότι προϋπόθεση είναι να υπάρξει στοιχειώδης έστω γεφύρωση του χάσματος, εμείς αξιολογούμε ότι στοιχειώδεις συγκλίσεις σε αρκετές ομάδες εργασίας υπάρχουν. Στο επίπεδο των τεχνικών επιτροπών, είναι γνωστό ότι έχουν συμφωνηθεί αρκετά πράγματα όπου εκεί το κριτήριο θα είναι η πρακτική εφαρμογή τους». Ο Δ. Χριστόφιας μέχρι και σήμερα έχει διαδοχικές συναντήσεις με όλων των κομμάτων.

Σε δηλώσεις του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σημείωσε ότι «ο Πρόεδρος, ενημερώνει και ακούει και αυτός είναι ο χαρακτήρας των συναντήσεών του», αναφέροντας ότι στη συνέχεια ο Δ. Χριστόφιας θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), επανέλαβε τον πάγιο ισχυρισμό της Τουρκίας ότι «η ειρηνευτική επιχείρηση την 20ή Ιουλίου του 1974 έθεσε τέλος στα δεινά που είχαν υποστεί οι Τουρκοκύπριοι», καθώς «προστάτευσε τους Τουρκοκυπρίους από πιθανή γενοκτονία», καλώντας όλο τον κόσμο να αντιληφθεί αυτήν την πραγματικότητα. Σημείωσε δε ότι «εκείνοι που αρνούνται να καταλάβουν τις πραγματικότητες αυτές θα δουν αργά ή γρήγορα τα δεδομένα», ενώ, αναφερόμενος στη λύση, υποστήριξε ότι «θα πρέπει να είναι βασισμένη στην πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων», κάνοντας λόγο ξανά για έναν νέο συνεταιρισμό, που «θα πρέπει να είναι διζωνικός και να βασίζεται στην πολιτική ισότητα και να βρίσκεται υπό την εγγύηση της Τουρκίας».

Ο Ρ. Ερντογάν επανέλαβε τα περί απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, την οποία χαρακτήρισε «ντροπή για όλη την ανθρωπότητα».

Επίθεση στο ΑΚΡ διά του Κυπριακού εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, υποστηρίζοντας ότι «έγιναν αφ' ενός μεν για να ικανοποιηθεί η κοινή γνώμη αφ' ετέρου δε, για να καλύψει τις παραχωρήσεις του στο νησί»...

Σε αυτό το κλίμα, ο ΓΓ των ΗΕ Μπαν Γκι-μουν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, σημειώνοντας την εκτίμησή του ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα εργαστεί σκληρά για τη λύση του προβλήματος, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέχεια στη συζήτηση επί των οικονομικών θεμάτων (2009-05-15 00:00:00.0)
Χρόνος διαπραγματεύσεων το 2008 (2009-01-06 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ (2008-05-10 00:00:00.0)
Νέες προκλήσεις Ταλάτ (2008-04-30 00:00:00.0)
Συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ (2006-12-29 00:00:00.0)
Διχάζει το ενδεχόμενο συνάντησης Παπαδόπουλου - Ταλάτ (2005-08-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ