Πέμπτη 24 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Μοχλός καλύτερης διείσδυσης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στη Μεσόγειο

Σπύρος Χαλβατζής: Επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ για την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το μοίρασμα των αγορών

Τη σύμπλευση της κυβέρνησης στην προσπάθεια της ΕΕ για αναδιανομή των αγορών της Μεσογείου, μέσω της πρωτοβουλίας Σαρκοζί για την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία, ξεκαθάρισε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Την αντίθεση του ΚΚΕ στους εν λόγω σχεδιασμούς που θα επιφέρουν νέα δεινά στους λαούς των μεσογειακών χωρών εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Σπύρος Χαλβατζής.

Αναφερόμενη στην Ευρωμεσογειακή Συνεργασία, η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι πρόκειται για την «κορύφωση της πρωτοβουλίας του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί» και «αποτελεί μια προσωπική επιτυχία». Διευκρίνισε ότι «η χρηματοδότησή της δε θα ξεπεράσει την, ούτως ή άλλως, προγραμματισμένη από την ΕΕ», όμως «ευελπιστούμε σε νέα χρηματοδότηση από διεθνείς οργανισμούς». Οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν θα αφορούν, όπως είπε, τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, το ευρωμεσογειακό πανεπιστήμιο, την απορρύπανση της Μεσογείου, καθώς και θέματα μεταφορών και διακρατικών συνεργασιών.

«Εχει ντυθεί με ρόδινα χρώματα αυτή η διαδικασία», σχολίασε παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, τονίζοντας πως «βασικός στόχος της πρωτοβουλίας Σαρκοζί είναι η προετοιμασία για την καλύτερη διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε χώρες της Μεσογείου». Οπως είπε, υπάρχει στόχευση για «μεγάλα οδικά δίκτυα, καινούρια λιμάνια και ζώνες ελεύθερου εμπορίου» και, παράλληλα, γίνεται προσπάθεια «να ενισχυθούν πολιτικά τα καθεστώτα των χωρών της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής για να βοηθήσουν αυτή τη διείσδυση». Με τις κινήσεις αυτές, σημείωσε ο Σπύρος Χαλβατζής, «επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ για την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το μοίρασμα των αγορών» και «η κυβέρνηση τάσσεται σήμερα με τον γαλλογερμανικό άξονα». Συνέχισε λέγοντας πως «ως ΚΚΕ κριτικάρουμε αυστηρά όλες τις δυνάμεις που έχουν αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ, για τη θέλησή της να βοηθήσει φτωχές χώρες».

Ο Σπύρος Χαλβατζής υπενθύμισε ότι στις χώρες της Μεσογείου υπάρχουν στρατιωτικές αμερικανικές βάσεις και την ίδια στιγμή «η ΕΕ έχει έναν απέραντο στρατό, ο οποίος δρα μέσα από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις». Καταλήγοντας ο Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε ότι «τα πετρέλαια στη Βόρεια Αφρική είναι πάρα πολλά», με αποτέλεσμα «οι Αμερικανοί, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών αυτών, συγκρούονται με πολλούς» και «από αυτές τις συγκρούσεις πάντα πλήττονται οι λαοί. Προοπτικά φοβόμαστε ότι αυτοί οι ανταγωνισμοί μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε καινούριες επεμβάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ