Πέμπτη 24 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προεδρικό Διάταγμα για την καύση των νεκρών

Η αποτέφρωση των νεκρών και η λειτουργία κέντρων αποτέφρωσης θα γίνεται πλέον και στη χώρα μας. Στο ΣτΕ κατατέθηκε για επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της καύσης των νεκρών.

Ειδικότερα, με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, καθορίζονται τα εξής:

  • Η αποτέφρωση του νεκρού θα επιτρέπεται μετά την πάροδο 60 ωρών από το θάνατο, κατόπιν αδείας του δημάρχου ή του κοινοτάρχη.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της άδειας είναι να υπάρχει δήλωση του εκλιπόντα ότι επιθυμούσε να αποτεφρωθεί μετά θάνατον.
  • Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η ρητή δήλωση, οι πλησιέστεροι συγγενείς μέχρι τετάρτου βαθμού μπορούν να υποβάλλουν δήλωση ότι ο νεκρός επιθυμούσε να αποτεφρωθεί, ενώ αν οι συγγενείς διαφωνούν το λόγο θα έχει ο εισαγγελέας.

Η τέφρα υποχρεωτικά, με φροντίδα των κέντρων αποτέφρωσης, θα τοποθετείται σε τεφροδόχο εντός του κέντρου αποτέφρωσης, σε νεκροταφείο, ή να ριχθεί στη θάλασσα σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου, εφόσον η τεφροδόχος είναι διαλυτή στο νερό. Τέλος, σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ, κέντρα αποτέφρωσης νεκρών μπορούν να ιδρύουν μόνο οι Δήμοι και οι Κοινότητες και να κατασκευάζονται εντός των ήδη υπαρχόντων νεκροταφείων ή σε επαφή με αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ