Πέμπτη 24 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για προστασία δασών και διαχείριση υδάτινων πόρων

Τις θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία των δασών και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, παρουσίασε η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες το μεσημέρι.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι οριστική λύση στα δύο σημαντικά προβλήματα θα δοθεί μέσα από την πάλη του λαού που θα διεκδικήσει και θα επιβάλει τη δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα για την επεξεργασία και την εφαρμογή ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων στο σύνολο της χώρας και κατά υδατικό διαμέρισμα. Αντίστοιχα για τα δάση, με τη δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Πρόληψης, Προστασίας, Δασοπυρόσβεσης, στελεχωμένο με το μόνιμο απαραίτητο, εκπαιδευμένο προσωπικό με σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές.

Στη συνέντευξη, η Ιωάννα Σοφρόνωφ, γραμματέας της ΝΕ Ημαθίας του Κόμματος, ο Χρήστος Τρεμεπλής, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, και ο Χρήστος Αλευράς, επιστήμονας, παρουσίασαν αποκαλυπτικά στοιχεία για την εγκληματική πολιτική που ακολουθείται χρόνια τώρα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στοιχεία, τα οποία προέκυψαν από τις επισκέψεις που πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ σε υπηρεσίες και φορείς που εμπλέκονται με την προστασία και διαχείριση του δασικού και υδάτινου δυναμικού.

Οπως ειπώθηκε, σε κακά χάλια βρίσκεται η δασοπροστασία στο Νομό Ημαθίας. Εχουν απογυμνωθεί οι δασικές υπηρεσίες, απουσιάζουν έργα υποδομής και δεν έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες στο Βέρμιο. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε μέσα, εξοπλισμό και κυρίως σε προσωπικό (περίπου 50% των οργανικών θέσεων). Ελάχιστα είναι τα χρήματα που δίνονται και στην Αυτοδιοίκηση. Π.χ., από 25.000 ευρώ πήραν οι Δήμοι Βέροιας και Νάουσας. Χρήματα, που δεν επαρκούν ούτε για τη συντήρηση των δασικών δρόμων και των υδατοδεξαμενών.

Την ίδια ώρα, στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης, άνοιξε ο δρόμος για την παράδοση δασικών εκτάσεων σε ιδιώτες, μέσω ΣΔΙΤ.

Μόλυνση και περιορισμός των υδάτινων πόρων

Τεράστια, επίσης, είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική λαϊκή οικογένεια στην Ημαθία, αναφορικά με το ζήτημα του νερού. Προβλήματα που προκαλούνται από ανεξέλεγκτη λειτουργία χωματερών (μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα), ανυπαρξία αποχετευτικών συστημάτων και βιολογικών καθαρισμών, ρύπανση ποταμών από αποχετεύσεις βιομηχανικών λυμάτων, παλαιωμένα δίκτυα ύδρευσης (συνεπάγεται απώλειες και επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία). Δραματικό παράδειγμα είναι η μόλυνση της «Τάφρου 66» από τα βιομηχανικά απόβλητα. Κάθε χρόνο, το έγκλημα επαναλαμβάνεται, όμως κανένα μέτρο δε λαμβάνεται για την έγκαιρη δράση των ελεγκτικών μηχανισμών, τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών των βιομηχανιών, αλλά ούτε και για την αποκατάσταση της τάφρου. Επίσης δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής.

Υπό αυτές τις συνθήκες, πρόβλημα υδροδότησης αντιμετωπίζουν οικισμοί, όπως το Σέλι και η Κουμαριά, που βρίσκονται δίπλα στις πηγές του βουνού.

Στον κάμπο, η υδροδότηση σε μεγάλο ποσοστό γίνεται με γεωτρήσεις. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ο Δήμος Πλατέως υδροδοτείται από γεωτρήσεις κατά 100% και ο Δήμος Αλεξάνδρειας κατά 80%. Σε πολλές περιοχές, λόγω και της μόλυνσης της «Τάφρου 66», το νερό των γεωτρήσεων είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ