Πέμπτη 24 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
«Ανοίγει» την πόρτα στους ιδιώτες

Ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) - ΟΤΑ

Ως «μπάλωμα με ημερομηνία λήξης, το οποίο ανοίγει διάπλατα την πόρτα στους ιδιώτες, αλλά και ενισχύει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις», χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στους ΟΤΑ, το νέο πρόγραμμα για τους παιδικούς σταθμούς και τις άλλες προνοιακές δομές που πρόσφατα ανακοίνωσαν οι υπουργοί Απασχόλησης και Εσωτερικών.

«Το πρόγραμμα αυτό», σημειώνεται, «στην ουσία ενισχύει και χρηματοδοτεί τους ιδιώτες, με πρόσχημα το δήθεν ενδιαφέρον για τις ευπαθείς ομάδες και την "εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής", μέσα στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 - '13". Εφαρμόζεται η "Στρατηγική της Λισαβόνας"». Και συνεχίζει: «Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης δεν ήρθε από το πουθενά. Είναι συνέχεια της πολιτικής της εμπορευματοποίησης όλων των αγαθών και της ενίσχυσης των επιχειρησιακών προγραμμάτων που υπηρετούν τόσα χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

Το πρόγραμμα υλοποιεί ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και επιδοτεί 16.000 θέσεις σε βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με ειδικές ανάγκες. Στη διαδικασία μπορούν να συμμετέχουν και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί οι οποίοι - σύμφωνα με ορισμένα κριτήρια - θα δηλώσουν τις θέσεις που επιθυμούν να διαθέσουν και θα εισπράττουν τα κονδύλια μέσω ΟΕΕ.

«Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η ΚΕΔΚΕ, με την οποία συμφωνεί και συνυπογράφει ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μετατρέψει τους Παιδικούς Σταθμούς σε εμπόρευμα. Ο παιδαγωγικός και κοινωνικός χαρακτήρας των βρεφονηπιακών σταθμών καταργείται μέρα με τη μέρα. Μετατρέπονται σε ένα σύγχρονο πάρκινγκ», επισημαίνεται.

Σημειώνει, δε, ότι το προσχέδιο της ΚΕΔΚΕ για το νέο κανονισμό στους παιδικούς σταθμούς υλοποιεί τις οδηγίες της ΕΕ. Κατ' αρχάς, προσαρμόζει το κατώτατο όριο ηλικίας σε βρέφη δύο μηνών, ώστε να συμπίπτει με αυτό του προγράμματος της ΕΕ. Επιπλέον, προτείνει να μειωθούν τα διαστήματα των διακοπών έτσι ώστε οι παιδικοί σταθμοί να λειτουργούν για φύλαξη, διατροφή και ψυχαγωγία, δηλαδή ως παιδοφυλακτήρια, με πρόσχημα τις ανάγκες των γονιών. Δε λαμβάνει καθόλου υπόψη τις ανάγκες των παιδιών, που χρειάζονται χρόνο εκτός σταθμού για να ζήσουν με την οικογένειά τους.

Πλαίσιο αιτημάτων

Η ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς διεκδικούν:

  • Ενιαίο πλαίσιο προσχολικής αγωγής και φροντίδας του παιδιού, στην ευθύνη του κράτους, χωρίς καμιά ιδιωτική παρέμβαση και καμιά επιβάρυνση του γονιού. Δωρεάν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.
  • Μαζικός διορισμός μόνιμου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Αμεσες δημόσιες επενδύσεις για την κτιριακή υποδομή με προδιαγραφές.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Ενταξη των επαγγελμάτων στα βαρέα και ανθυγιεινά με σύνταξη στα 50 για τις γυναίκες, στα 55 για τους άντρες.
  • Σταθερή επιμόρφωση όλου του προσωπικού που έρχεται σε επαφή με το παιδί.
  • Γενναία σταθερή χρηματοδότηση όλων των παιδικών σταθμών από το κράτος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ