Πέμπτη 24 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΚΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ
Αποσύρετε αμέσως την τροπολογία που το καταργεί
  • Μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές την υπερψήφισαν
  • Την αντίθεσή του εκφράζει σύσσωμος ο δικαστικός κόσμος

Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας που καταργεί το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων, προβλέποντας το διορισμό των προέδρων των αρμόδιων 3μελών επιτροπών, ζήτησαν εκ νέου χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας και Α. Κανταρτζής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη Σχολή Δικαστών. Για το νομοσχέδιο έγινε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής όπου σε σύνολο 97 παρόντων 50 (κυβερνητικοί) βουλευτές τάχθηκαν υπέρ και 47 κατά, ενώ μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές υπερψήφισαν την επίμαχη τροπολογία.

«Είναι μια απαράδεκτη τροπολογία την οποία πρέπει να πάρετε πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αχιλλέας Κανταρτζής. Απαντώντας στις επικλήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για ...προβλήματα δυσλειτουργίας, επισήμανε ότι για τις όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν «φταίνε τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε δικαστές σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, οι ελλείψεις της γραμματείας και όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που κατά καιρούς έχουν επισημανθεί. Ας σταματήσει λοιπόν η υποκρισία, να φορτώνονται στο αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων όλα τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν». Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «υπάρχει η διαχρονική ευθύνη και των δύο κομμάτων. Δεν είναι ο συνδικαλισμός ο οποίος ευθύνεται για τα προβλήματα αυτά. Στο χώρο της δικαιοσύνης και επί Νέας Δημοκρατίας και επί ΠΑΣΟΚ υπάρχει στέρηση των στοιχειωδών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Δεν έχουν το δικαίωμα να κηρύξουν απεργίες, έχουν περιορισμένα δικαιώματα στη συνδικαλιστική δράση». Κατέληξε επισημαίνοντας πως «είναι φανερή η πρόθεση και των δύο κομμάτων. Θέλουν να διατηρήσουν άθικτο το καθεστώς χειραγώγησης, το καθεστώς ελέγχου του χώρου της δικαιοσύνης».

Στη δική του παρέμβαση ο Γιάννης Γκιόκας επισήμανε ότι «το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων πρέπει να κατοχυρωθεί και συνταγματικά, να 'χει και συνταγματική κατοχύρωση. Οπως επίσης είπαμε με συγκεκριμένη πρόταση ότι πρέπει η ηγεσία των Ανώτατων Δικαστηρίων να μην επιλέγεται, αλλά να εκλέγεται από ευρύτερα εκλεκτορικά σώματα που πραγματικά θα μπορούν να ελέγχουν τους ανώτατους δικαστές στο έργο τους και στην απονομή της δικαιοσύνης».

Αντίθετος ο δικαστικός κόσμος

Παρά την αντίθεση ολόκληρου του δικαστικού κόσμου, η κυβέρνηση προχώρησε στο σχέδιό της για τη χειραγώγηση και άλωση της Δικαιοσύνης, ψηφίζοντας την επίμαχη τροπολογία για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων, κάτι που ο δικαστικός κόσμος της χώρας δε φαίνεται διατεθειμένος να αποδεχτεί.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Σ. Μπάγιας δήλωσε ότι «οι Ελληνες δικαστικοί λειτουργοί δε θα αποδεχτούν ποτέ ψυχικά τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση και η επαναφορά του θεσμού του αυτοδιοίκητου αποτελεί πάγιο αίτημά μας».

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του αντιπροέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Δ. Μαζαράκη, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι η κυβέρνηση αιφνιδίασε το δικαστικό κόσμο, η τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη αποτελεί οπισθοδρόμηση και πως το αυτοδιοίκητο των μεγάλων δικαστηρίων καθιερώθηκε μετά από αγώνες της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και ολόκληρου του δικαστικού κόσμου. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη πως η τροποποίηση για το αυτοδιοίκητο αποτελεί μεταρρύθμιση για τη Δικαιοσύνη και την κοινωνία μας, δήλωσε ότι αντί για μεταρρύθμιση η ενέργεια αυτή «στην ουσία είναι αντιμεταρρύθμιση».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικές ενώσεις στο άμεσο μέλλον θα ασχοληθούν με το θέμα της κατάργησης του αυτοδιοίκητου. Αυτή τη στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης τους αιφνιδίασε και έφερε την τροπολογία στη Βουλή χωρίς να γίνει κανένας διάλογος με τους δικαστές και εισαγγελείς. Αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές δεν αποκλείεται να συγκληθούν οι Ολομέλειες των ενώσεων, όπου θα εξεταστούν διάφορα ζητήματα, ακόμη και αν υπάρχουν θέματα αντισυνταγματικότητας στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμός της αυτοδιοίκησης των μεγάλων δικαστηρίων καθιερώθηκε το 1993 και 1997 και ξεκίνησε επί υπουργίας του Γ. Κουβελάκη. Σήμερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης με παραπλανητικά επιχειρήματα (φατρίες, πελατειακές σχέσεις κλπ.) επιχειρεί να χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη και να αναστυλώσει νομοθετικά την ιεραρχική επιρροή αντί της ανεξαρτησίας και της αυτοδιοίκησης των δικαστών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλουν αποσπασματικές και αιφνιδιαστικές ρυθμίσεις (2016-07-16 00:00:00.0)
Ζητούν την επαναφορά του αυτοδιοίκητου (2009-10-15 00:00:00.0)
Εμμένει στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης (2008-07-19 00:00:00.0)
Στόχος ο ασφυκτικότερος έλεγχος της Δικαιοσύνης (2008-07-18 00:00:00.0)
Ανεπαρκής κτιριακή υποδομή και ελλείψεις σε προσωπικό (2007-12-30 00:00:00.0)
Τροπολογίες για τη Δικαιοσύνη (2005-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ