Κυριακή 27 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Η πυρηνική συμφωνία με τις ΗΠΑ υποθηκεύει το μέλλον της

Το λαϊκό αγώνα στηρίζουν και οργανώνουν οι κομμουνιστές της Ινδίας

Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις της Ινδίας, ενάντια στη συμφωνία με τις ΗΠΑ

Associated Press

Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις της Ινδίας, ενάντια στη συμφωνία με τις ΗΠΑ
Κέρδισε τελικά η ινδική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μανμόχαν Σινγκχ την πολυπόθητη «ψήφο εμπιστοσύνης» από το Κοινοβούλιο, με μοναδικό στόχο την άμεση προώθηση της πυρηνικής συμφωνίας (για μη στρατιωτικές χρήσεις) Ινδίας - ΗΠΑ, η οποία συντάχθηκε υπό συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας. Το ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό), το ΚΚ Ινδίας και τα αριστερά κόμματα αντιτάχθηκαν εξ αρχής στα κυβερνητικά σχέδια, αποσύροντας και τη στήριξή τους από την κυβέρνηση, δεδομένου ότι αθετεί υποσχέσεις οι οποίες και οδήγησαν στη συνεργασία, ενώ βυθίζει το λαό όλο και περισσότερο στη φτώχεια και την ανέχεια, δείχνοντας αδυναμία να ελέγξει τον καλπάζοντα πληθωρισμό και τις τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών, οι οποίες αυξάνουν καθημερινά φτάνοντας σε δυσθεώρητα ύψη, για τον ινδικό λαό, η πλειοψηφία του οποίου ζει κάτω από το όριο της φτώχειας...

Με κυρίαρχη την αδιαφάνεια

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και ο Ινδός πρωθυπουργός, μετά την εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Σινγκχ από την Εθνοσυνέλευση της Ινδίας, η οποία πέτυχε οριακή πλειοψηφία με 275 ψήφους υπέρ και 256 ψήφους κατά, έκαναν λόγο για μία «ιστορικής σημασίας συμφωνία» και πώς να μην το υποστηρίζουν άλλωστε.

Μεγάλη μερίδα του ινδικού Τύπου την επομένη της ψηφοφορίας βγήκε με απαξιωτικούς τίτλους τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την πυρηνική συνεργασία με τις ΗΠΑ, αναφέροντας στα πρωτοσέλιδά του χαρακτηρισμούς, όπως «ντροπή», και «η κυβέρνηση κέρδισε την ψήφο, έχασε την εμπιστοσύνη», ενώ γίνεται λόγος για «πολιτικούς χωρίς ηθικές αναστολές, χωρίς αρχές, χωρίς κοινή αξιοπρέπεια και χωρίς κοινή λογική»...

Η ινδική κυβέρνηση πέτυχε μία πύρρειο νίκη, χωρίς καθαρές διαδικασίες, καθώς πληροφορίες του Τύπου, αλλά και των κομμάτων της αριστεράς επιβεβαιώνουν ότι η ψήφος εμπιστοσύνης κερδήθηκε με δωροδοκίες, εξαγορές και εκβιασμούς βουλευτών και κομμάτων. Γεγονός που εξηγεί και τις διαρροές ψήφων από τα κόμματα που στήριξαν τον Μ. Σινγκχ, που επικράτησε της διαδικασίας μετά τη στήριξη από το Κόμμα του Κογκρέσου, που του εξασφάλισε τον πρωθυπουργικό θώκο, δεδομένου ότι σε διαφορετική έκβαση των αποτελεσμάτων η Ινδία θα προχωρούσε σε πρόωρες εκλογές. Με αδιαφανείς διαδικασίες προχωρά και η συμφωνία επί των δικλείδων ασφαλείας που κατατέθηκε στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και αναμένεται να συζητηθεί την 1η Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά για την πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ - Ινδίας, που θα μετατρέψει τη δεύτερη σε υποχείριο της πρώτης, δένοντάς τη με ισχυρούς δεσμούς και εκβιαστικά διλήμματα, η Ινδία θα έχει πρόσβαση σε πυρηνικά καύσιμα και την πυρηνική τεχνολογία των Αμερικανών και θα εγκατασταθεί στο έδαφός της ένας αντιδραστήρας. Οπως υποστηρίζεται, για να «χρυσωθεί το χάπι» μετά τη λειτουργία της συμφωνίας, η Ινδία θα «λύσει το ενεργειακό της πρόβλημα, παρέχοντας, ταυτόχρονα, καλύτερες τιμές στους καταναλωτές της»...

Η αλήθεια για τη συμφωνία

Μόνο που η πραγματικότητα απέχει πολύ από την κυβερνητική προπαγάνδα, δεδομένου ότι το μόνο βέβαιο είναι πως η εν λόγω συμφωνία αποτελεί μέρος μίας γενικότερης στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ινδίας, που υποθηκεύει την εξωτερική πολιτική της και δεσμεύει τις ενέργειές της στον τομέα της πυρηνικής πολιτικής, με βάση τα κελεύσματα των ιμπεριαλιστών.

Οσον αφορά τα περί «ενεργειακής σωτηρίας της Ινδίας», μάλλον φενάκη αποδεικνύονται, καθώς, βάσει στοιχείων, άνω του 50% της πετρελαϊκής κατανάλωσης στην Ινδία αφορά τον τομέα των μεταφορών και το υπόλοιπο ποσοστό αναφέρεται σε πετρελαιοχημικά παράγωγα και λιπάσματα, ωστόσο η πυρηνική ενέργεια δε σχετίζεται με το πετρέλαιο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατό του... Υπάρχουσες μελέτες, δε, υπογραμμίζουν ότι ακόμα και αν εφαρμοστεί άμεσα η συμφωνία απαιτούνται τουλάχιστον οκτώ χρόνια, για την κατασκευή και εισαγωγή αντιδραστήρων, που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνική, καταρρίπτοντας το μύθο των βραχυπρόθεσμων λύσεων του ενεργειακού κόστους. Επίσης, εξαιρετικά μεγάλη είναι και η δαπάνη εγκατάστασης, επομένως και το κόστος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ υπάρχουν και προτείνονται πολύ οικονομικότερες λύσεις, δεδομένης και της ραγδαίας αύξησης των τιμών του ουρανίου.

Αλλωστε, σύμφωνα με τις πιο «καλόπιστες» προβλέψεις, η πυρηνική ενέργεια αναμένεται να καλύψει μόνο το 8% των απαιτήσεων σε ηλεκτρική ενέργεια και το 4% των συνολικών ενεργειακών απαιτήσεων, ενώ η ασφαλέστερη επιλογή της Ινδίας, για την οποία η πυρηνική ενέργεια χαρακτηρίζεται σημαντική, είναι να βασιστεί σε δική της τεχνολογία και δικές της πηγές, αν πραγματικά θέλει να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια άνευ εκβιασμών.

Τα ΚΚ Ινδίας καταγγέλλουν

Τα κόμματα της ινδικής αριστεράς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την Τρίτη εξέδωσαν νέα ανακοίνωση, στην οποία επιβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν την πάλη τους για αποδέσμευση της χώρας από την επίμαχη συμφωνία και την αντιστροφή του κλίματος της ακρίβειας που πλήττει τους εργαζόμενους.

Στην ανακοίνωσή τους, την οποία υπογράφουν οι ηγέτες των αριστερών Κομμάτων - του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), του ΚΚ Ινδίας, του μπλοκ «όλη η Ινδία Μπροστά» και του Επαναστατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος - μετά από συνάντηση που είχαν, τονίζουν ότι η κυβέρνηση κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά όλη η χώρα έγινε μάρτυρας τού πώς η κοινοβουλευτική δημοκρατία ανετράπη. Αναφορές για δωροδοκίες και εκφοβισμούς αποδεικνύονται αληθινές και εξηγούν πώς επιτεύχτηκε η πλειοψηφία. Τονίζεται ακόμα ότι η συζήτηση στο Κοινοβούλιο απέδειξε τις έντονες διαφωνίες αναφορικά με τη συμφωνία. Υπογραμμίζεται ότι τα αριστερά κόμματα θα συνεχίσουν να μάχονται κατά της ινδο- αμερικανικής συμφωνίας και θα ενισχύσουν την αντίθεσή τους στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, πασχίζοντας να χτίσουν ένα ευρύ κίνημα ενάντια στην αποτυχία της κυβέρνησης να χειριστεί την άνοδο των τιμών, τα προβλήματα των αγροτών και την άθλια οικονομική τους κατάσταση.

Τέλος, τα αριστερά κόμματα δηλώνουν ότι αποφάσισαν να εκφράσουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στο κάλεσμα των Κεντρικών Εμπορικών Ενώσεων για γενική απεργία στις 20 Αυγούστου και καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ