Τρίτη 29 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος τα δικαιώματα των μεταναστών

Ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσε χτες η ΚΟΑ του ΚΚΕ για την πρόσφατη τρομοκρατική αστυνομική επιχείρηση σε βάρος Σομαλών προσφύγων, στην οποία τονίζεται:

«Με το πρόσφατο γεγονός της τρομοκρατικής αστυνομικής επιχείρησης στο κτίριο επί της οδού Βερανζέρου, όπου διαμένουν οικογένειες και παιδιά Σομαλών προσφύγων, αναδεικνύεται με ένταση το πλαίσιο των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και μετανάστες με το που θα πατήσουν το πόδι τους στη χώρα μας.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική τους συμμετέχουν ενεργά στο ενιαίο αντιδραστικό πλαίσιο που έχει δρομολογήσει και κλιμακώνει η ΕΕ ενάντια στους μετανάστες και πρόσφυγες.

Η καταδίκη των 15 από τους 50 Σομαλούς που παραπέμφθηκαν μετά την επιχείρηση της Αστυνομίας, λόγω έλλειψης ταξιδιωτικών εγγράφων, είναι και άδικη και απαράδεκτη, τη στιγμή που είναι πρόσφυγες, αφού η χώρα τους βρίσκεται σε εμφύλια σύρραξη κάτω από την παρέμβαση του ιμπεριαλιστικού παράγοντα, και γι' αυτό πρέπει να απολαμβάνουν το καθεστώς της διεθνούς προστασίας.

Αντί η κυβέρνηση να σταθεί στην ευθύνη της να παράσχει άσυλο σε όσους το ζητούν και να διευκολύνει τους υπόλοιπους με τα ανάλογα έγγραφα για να πάνε στους προορισμούς που θέλουν και επιθυμούν, αντί να δίνει φροντίδα ουσιαστική, ανθρώπινη διαβίωση και ειδική μέριμνα για τους ανήλικους, υποχρέωση που πηγάζει από τη σύμβαση της Γενεύης και έχει συνυπογράψει η χώρα μας, καταφεύγει κατ' εξακολούθηση στο κυνηγητό και τη βία ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Τα παραπάνω γεγονότα αναδεικνύουν για άλλη μία φορά ανάγλυφα τη δραματικά άθλια κατάσταση που επικρατεί στη χώρα όσον αφορά στις συνθήκες υποδοχής, μέριμνας και διαβίωσης των προσφύγων.

Η έλλειψη κάθε είδους υποδομής που θα μπορούσε να διασφαλίζει τα στοιχειώδη δικαιώματά τους είναι συνειδητή επιλογή μιας κλιμακούμενης αντιδραστικής - αντιλαϊκής πολιτικής που θέλει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ελεγχόμενο, φθηνό, εμπορεύσιμο εργατικό δυναμικό, προσαρμοσμένο κάθε φορά στις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Με ιδιαίτερη, δε, οξύτητα έρχεται στην επιφάνεια, με αφορμή και το παραπάνω γεγονός, το δράμα των παιδιών και εφήβων προσφύγων και ιδιαίτερα εκείνων που δεν έχουν την τύχη να συνοδεύονται από μέλος της οικογένειάς τους. Είτε αυτά τα παιδιά βρίσκονται στα κέντρα κράτησης, είτε διαβιούν στους χώρους υποδοχής, έρχονται αντιμέτωπα με άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Η ανυπαρξία στοιχειωδών υποδομών στέλνει πολλά από τα ασυνόδευτα παιδιά στους δρόμους, βάζοντας την ίδια τους τη ζωή ξανά σε κίνδυνο. Δεν υπάρχει καμιά ουσιαστικά οργανωμένη και συστηματική παρέμβαση της πολιτείας, καμία μέριμνα και φροντίδα. Το όποιο έργο στήριξής τους έχει εναποτεθεί σε διάφορες ΜΚΟ, δεν υπάρχει δημόσια φροντίδα και έλεγχος.

Καλούμε το οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα να παρέμβει τώρα και να διεκδικήσει:

  • Αμεση κατάργηση του μέτρου κράτησης για όλους τους πρόσφυγες, και ιδιαίτερα τους ασυνόδευτους ανηλίκους πρόσφυγες.
  • Να δοθεί άσυλο σε όσους το επιθυμούν - νόμιμη διαμονή στη χώρα μας - ταξιδιωτικά έγγραφα για να ενωθούν με την οικογένειά τους όπου αυτή βρίσκεται, εκτός φυσικά από τη χώρα που τους διώκει.
  • Δημιουργία σύγχρονων, κατάλληλων κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας για τους ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες.
  • Υιοθέτηση και υλοποίηση όλων των βασικών αρχών μεταχείρισης ανηλίκων που περιλαμβάνονται στις "κατευθυντήριες οδηγίες για τα ασυνόδευτα παιδιά που ζητούν άσυλο" της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
  • Αύξηση του αριθμού των δομών φιλοξενίας. Ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα κέντρα αυτά. Σταθερή εποπτεία και αξιολόγηση των κέντρων από τον αρμόδιο κρατικό φορέα.
  • Πρόσβαση των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων στις υποδομές Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας, ψυχαγωγίας».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ληφθούν μέτρα για τους διπλά εγκλωβισμένους στα νησιά (2016-06-17 00:00:00.0)
Τι προτείνει το ΚΚΕ (2016-03-04 00:00:00.0)
Ανακοίνωση για τα κέντρα μετεγκατάστασης (2016-02-27 00:00:00.0)
Δραματικές ώρες ζουν οι πρόσφυγες (2012-10-25 00:00:00.0)
Η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα υπαίτια για την προσφυγιά (2008-09-26 00:00:00.0)
Δεν υπάρχει καθεστώς προστασίας (2008-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ