Τρίτη 29 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Προσπάθεια να «στηθεί» μειονοτικό από την ΠΓΔΜ

Την προστασία της «μακεδονικής γλώσσας», ζητά από την ΕΕ ο υπουργός Εξωτερικών Α. Μιλόσοσφκι

Οι κινήσεις, με στόχο να αλλάξει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την υπόθεση της ονομασίας, από την πλευρά της ΠΓΔΜ συνεχίζονται. Ετσι, η κυβέρνηση των Σκοπίων συνεχίζει την αποστολή επιστολών, επιχειρώντας να θέσει «μακεδονικό» μειονοτικό ζήτημα στην Ελλάδα.

Μετά τις επιστολές του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι προς τον Κ. Καραμανλή και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ε. Μπαρόζο, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, με επιστολή του προς τον αρμόδιο για την πολυγλωσσία κοινοτικό επίτροπο, ζήτησε να στηρίξει «τα αιτήματα των εκπροσώπων της μακεδονικής - όπως αναφέρει - μειονότητας στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την προστασία και την προώθηση της μακεδονικής ως μειονοτικής γλώσσας».

Η επιστολή

Στην επιστολή του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοφσκι, μεταξύ άλλων, ισχυρίζεται πως «η Μακεδονία, ούσα στην καρδιά των Βαλκανίων, έχει έναν αριθμό εθνοτικών ομάδων που οργανώνονται ελεύθερα στον πολιτικό τομέα, χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους στην επίσημη επικοινωνία, γαλουχούν και αναπτύσσουν τις δικές τους πολιτιστικές αξίες. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η Μακεδονία προσφέρει τη δική της συμβολή στην εμπέδωση των ευρωπαϊκών αξιών».

Ο Α. Μιλόσοφσκι εκφράζει, επίσης, την πεποίθηση ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της αποστολής της ως φύλακας αυτών των συνθηκών, θα παροτρύνει την Ελλάδα - ως κράτος - μέλος της ΕΕ - να παράσχει ένα εποικοδομητικό μοντέλο για την εφαρμογή των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων η γλώσσα και άλλα δικαιώματα που εκφράζουν την ταυτότητα των εθνογλωσσικών μειονοτήτων».

Οι προτεραιότητες της ΠΓΔΜ

Εξάλλου, έπειτα από την έγκριση της νέας κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, ο Αντόνιο Μιλόσοφσκι δήλωσε ότι οι προτεραιότητες της χώρας του στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής παραμένουν οι ίδιες και αφορούν την ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές. Σύμφωνα με τον Μιλόσοφσκι, η χώρα του μπορεί να πετύχει αυτούς τους στόχους μέσω ποιοτικών μεταρρυθμίσεων και καλή εκπροσώπηση στη διεθνή κοινότητα, «ειδικά με τη βοήθεια φίλων, όπως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ».

Σε ό,τι αφορά την εκκρεμότητα της ονομασίας με την Ελλάδα, ο Μιλόσοφσκι σημείωσε πως τα Σκόπια παραμένουν στη διαδικασία των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. «Οι συνομιλίες μπορεί να είναι εποικοδομητικές μόνο εφόσον υπάρχει σεβασμός και από τις δύο πλευρές και εφόσον διεξάγονται συζητήσεις με επιχειρήματα και σε ισότιμη βάση. Οποιαδήποτε απειλή, πίεση και εκβιασμός δε θα αποφέρει καρπούς», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Η Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται με διάθεση να διατηρήσει χαμηλούς τόνους, απέναντι στις κινήσεις της ΠΓΔΜ και στα νέα ζητήματα που θέτει. Ωστόσο επαναλαμβάνει, όπως χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πως για την Ελλάδα υπάρχει μόνο η διαφορά για το θέμα της ονομασίας, για την οποία είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση υπό τον Μάθιου Νίμιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ