Τρίτη 29 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ζητείται πρόγραμμα «πασπαρτού»

Σε διαδικασία επεξεργασίας και διατύπωσης προγραμματικής πρότασης βρίσκεται ο Συνασπισμός, εγχείρημα διόλου εύκολο, όχι κυρίως γιατί πρέπει να συγκεράσει αποκλίνουσες, σε ένα βαθμό, απόψεις στο εσωτερικό του, όσο κυρίως γιατί επιδιώκει με το υπό επεξεργασία πρόγραμμά του να κρατήσει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

Στην κυριακάτικη «Αυγή» δημοσιεύτηκε η εισήγηση του Γ. Δραγασάκη στην ΠΓ του ΣΥΝ με τίτλο «Τι πρόγραμμα θέλουμε, πώς θα εργαστούμε για να το φτιάξουμε». Στο πρώτο και κρίσιμο σκέλος σαφής απάντηση δε δίνεται, καθώς, όπως αναφέρεται, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δε χρειάζεται ένα πρόγραμμα «τελικού σκοπού, δηλαδή για το σοσιαλισμό», αλλά ούτε κι ένα πρόγραμμα «κυβερνητικό με την τρέχουσα αντίληψη του όρου». Αυτό που θέλουν είναι «ένα πρόγραμμα ανοιχτό στις εξελίξεις που να υπηρετεί τον άμεσο πολιτικό μας στόχο», ο οποίος είναι «το κτίσιμο δεσμών εμπιστοσύνης με την κοινωνία». Κοινώς, ένα πρόγραμμα που θα αποφέρει στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ψήφους, καθώς όπως υπογραμμίζεται σε άλλο σημείο της εισήγησης του Γ. Δραγασάκη σήμερα υπάρχει «ανάγκη» για πρόγραμμα και για το λόγο ότι «υπάρχει μια διάχυτη κοινωνική διαμαρτυρία και ένα αίτημα για πολιτική αλλαγή, στο οποίο πρέπει να δώσουμε περιεχόμενο και κατεύθυνση».

Στην εισήγηση γίνεται λόγος για «πρόγραμμα αλλαγών, ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και μετασχηματισμών», πρόγραμμα διαχείρισης του καπιταλισμού δηλαδή.

Η εισήγηση του Γ. Δραγασάκη φιλοξενείται στις σελίδες 10-11 της «Αυγής». Ακριβώς πριν, στις σελίδες 8 και 9, φιλοξενούνται οι συνεντεύξεις των Θ. Λεβέντη και Π. Λαφαζάνη αντίστοιχα, στελεχών του ΣΥΝ και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Θ. Λεβέντης εκτιμά πως «η παρατεταμένη ακυβερνησία δεν είναι θετικό ενδεχόμενο» και στην απέναντι σελίδα ο Π. Λαφαζάνης διαφωνεί. «Με την ακυβερνησία κινδυνολογούν και υποτιμούν τη νοημοσύνη μας». Ο Θ. Λεβέντης προεξοφλεί πως «θα υπάρξουν λύσεις. Ενας ενισχυμένος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Για να συμμετέχει όμως σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, θα πρέπει να υπάρξει προγραμματική συμφωνία». Ο Π. Λαφαζάνης πάλι εκτιμά πως «πρέπει να αποκλειστεί το να εκβιαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να καταστεί εταίρος σε μια κυβέρνηση "προοδευτικότερης" διαχείρισης του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε φιλοδοξεί να έχει την τραγική τύχη και τη διάψευση της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης αλά ελληνικά».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ο Θ. Λεβέντης δηλώνει: «Από πλευράς αρχών ήταν και παραμένει έτοιμος. Το πρόγραμμά του βεβαίως όντως χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία σε κάποια σημεία». Αντίθετα ο Π. Λαφαζάνης δηλώνει: «Χρειαζόμαστε συνεκτικό εναλλακτικό πρόγραμμα με προοπτική ένα νέο (!) σοσιαλισμό και όχι απλώς απαρίθμηση δίκαιων διεκδικήσεων και αλλαγών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το παλιό και γνώριμο «αριστερό άλλοθι» (2014-05-04 00:00:00.0)
Ολοι εναντίον όλων στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (2010-09-21 00:00:00.0)
Τεταμένο το κλίμα ενόψει συνεδρίου (2010-03-16 00:00:00.0)
Διαφορετικές «αναγνώσεις» του αποτελέσματος (2009-10-06 00:00:00.0)
Ο Τύπος για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ (2009-02-20 00:00:00.0)
Σε πλήρη σύγχυση... (2008-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ