Τρίτη 29 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Στα «μαλακά» η πρώτη καταδίκη

Σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή και πρόστιμο 108.000 ευρώ καταδίκασε δικαστήριο του Μονάχου τον πρώην διευθυντή της «Ζήμενς» Ρ. Ζίκατσεκ, που είναι ο πρώτος κατηγορούμενος στο σκάνδαλο δωροδοκιών από τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού.

Το γερμανικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Ρ. Ζίκατσεκ για απιστία σε 49 περιπτώσεις. Το άλλοτε ισχυρό στέλεχος της «Ζήμενς» κατηγορήθηκε για την υπεξαίρεση 53 εκατ. ευρώ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε δωροδοκίες για την εξασφάλιση συμβολαίων στο τμήμα της εταιρείας που διηύθυνε.

Σημειώνεται ότι ο Ρ. Ζίκατσεκ είναι ο πρώτος που καταδικάζεται για το τεράστιο σκάνδαλο δωροδοκιών της «Ζήμενς». Πρόκειται να επακολουθήσουν και άλλες δίκες, καθώς ήδη η Εισαγγελία του Μονάχου ερευνά την εμπλοκή 300 ακόμη ατόμων στο σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού και τη διοχέτευση πολιτικού χρήματος και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, το εποπτικό συμβούλιο της «Ζήμενς», σε σημερινή του συνεδρίαση, αναμένεται να αποφασίσει την άσκηση αγωγών εναντίον τουλάχιστον 10 μελών του προηγούμενου ΔΣ της εταιρείας.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ο Ρ. Ζίκατσεκ στην ομολογία του, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Φυσικά και ήταν γνωστό σε μένα όπως και σε όλους ότι πληρώναμε για να εξασφαλίσουμε εντολές ανάθεσης έργων». Σε άλλο σημείο της ομολογίας του, ανέφερε ότι ανώτεροί του, του είχαν ζητήσει να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα πληρωμής, όταν η δωροδοκία έγινε ποινικό αδίκημα στη Γερμανία, στα τέλη της δεκαετίας του 1990.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ