Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΕ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ
Προσμετρώντας τις συνέπειες του «ΟΧΙ»

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η εβδομάδα που πέρασε «ανατάραξε» τα «παραδείσια νερά της ΕΕ», καθώς οι Δανοί, την Πέμπτη, απέρριψαν την προοπτική της χώρας τους μέσα στην ΟΝΕ, αλλά και τη ζώνη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Ενα βροντερό «ΟΧΙ», όχι μόνο όσον αφορά αυτή καθ' αυτή την οικονομική ενσωμάτωση, αλλά ένα «ΟΧΙ» στο τερατώδες ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Οι πρόγονοι τους, οι Βίκινγκς, θυμώδεις και πύρινοι, δε δίστασαν ακόμη και να μεταναστεύσουν σε άλλες ηπείρους -κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι πολλούς αιώνες νωρίτερα από τον Κολόμβο πάτησαν πρώτοι το πόδι τους στην αμερικανική ήπειρο- όταν ένιωθαν ότι απειλούνταν η «δική τους πραγματικότητα». Εκ παραλλήλου, οι απόγονοί τους, σύγχρονοι Δανοί, «μετανάστευσαν» έστω και νοητικά σε μια άλλη ήπειρο από αυτή που διαμορφώνεται ολοκληρωτικά και μονολιθικά: μία επίπεδη και άνευρη ΕΕ.

Επί της ουσίας, η απόφαση για αποχή των Δανών από τη ζώνη του ευρώ, μικρή σημασία έχει όσον αφορά αυτή καθ' αυτή τη νομισματική ενοποίηση και ελάχιστα επηρεάζει η μικρή -πλην κραταιά- οικονομία της Δανίας στο οικονομικό ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ο μεγάλος αχός που σηκώθηκε μετά το «ΟΧΙ των Δανών, ήταν γιατί είπαν «ΟΧΙ» στην ΕΕ. Ηταν μία απολύτως «δημοκρατική» διαμαρτυρία διαμέσου της συμμετοχής τους στο δημοψήφισμα, όπου η προσέλευσή τους στις κάλπες αποτελεί σύγχρονο ρεκόρ: 88%! Είναι μία εκκωφαντική σιωπηλή διαμαρτυρία και αντίθεση στην Ευρώπη που προσπαθούν να οικοδομήσουν.

Απώθηση για το ευρώ από τους Βρετανούς

Αυτό το «ΟΧΙ» είναι που δημιουργεί δραματικές επιπτώσεις, τόσο στο εσωτερικό της χώρας και στην «κεντρο-αριστερή κυβέρνηση», όσο και στις άλλες χώρες που έχουν δώσει δείγματα «ανυπακοής και ξεροκεφαλιάς», όπως η Σουηδία και η Βρετανία, αλλά και η Νορβηγία που ακόμη βλέπει Ευρώπη και τρέμει. Εκτός των άλλων τι θα γίνει με την επέκταση προς ανατολάς; Τι συνέπειες θα έχει αυτή η απολύτως καταφατική πράξη αντίδρασης, σε μία στιγμή όπου τα κινήματα σε όλη την υφήλιο, που στρέφονται σαφέστατα κατά της παγκοσμιοποίησης αλλά και κατά όλων των θεσμών και οργανισμών που την αντιπροσωπεύουν -ΔΝΤ, ΠΤ, ΠΟΕ, ΕΕ- φουντώνουν και θεριεύουν;

Ηδη, οι πρώτες απώλειες, αν και αναμενόμενες πρέπει να προσμετρηθούν και προέρχονται από την άλλη πλευρά της Μάγχης, καθώς επτά στους δέκα Βρετανούς θα ψήφιζαν ενάντια στην είσοδο της χώρας τους στη ζώνη του ευρώ, εάν η κυβέρνηση διενεργούσε σήμερα ένα σχετικό δημοψήφισμα. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης, την οποία δημοσίευσε η χθεσινή έκδοσή της η εφημερίδα «Σαν». Μόλις το 22% των ερωτηθέντων, στην έρευνα του ινστιτούτου MORI για λογαριασμό της «Σαν», λίγες ημέρες μετά το αρνητικό αποτέλεσμα του ανάλογου δημοψηφίσματος στη Δανία, απάντησε θετικά προς το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Αντιθέτως το 63% εκτιμά πως το ευρώ δεν είχε επιτυχία στις 11 χώρες που το υιοθέτησαν.

Επίσης ένας στους δύο Βρετανούς (46%) εκφράζει την άποψη πως η Βρετανία οφείλει να εγκαταλείψει την ΕΕ, ενώ εκείνοι που τάσσονται υπέρ της παραμονής της αριθμούν το 43%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ