Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Κύμα φοιτητικών κινητοποιήσεων

Από τις μαζικές διαδηλώσεις των φοιτητών

Βουλγαρόπουλος

Από τις μαζικές διαδηλώσεις των φοιτητών
ΓΚΡΑΤΣ.-

Την εποχή του '50 και του '60 ήταν καθιερωμένο στις ανώτατες σχολές της Αυστρίας να πληρώνουν οι σπουδαστές δίδακτρα και εξέταστρα. Τότε για τους αλλοδαπούς σπουδαστές τα δίδακτρα και εξέταστρα ήταν το τριπλάσιο από αυτό που πλήρωναν οι ντόπιοι, οι Αυστριακοί, φοιτητές. Μια εξαίρεση αποτελούσαν οι φοιτητές του Τιρόλου (οι γερμανόφωνοι του ιταλικού Τιρόλου), οι οποίοι έπαιρναν πολλές φορές και υποτροφίες. Δε θέλω να τονίσω το γιατί, πιστεύοντας πως σας είναι αυτό γνωστό.

Την εποχή που ανέλαβε ο Καγκελάριος Κράιτσκι και έγινε η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση καταργήθηκαν τα δίδακτρα και εξέταστρα στις ανώτατες σχολές, τόσο για τους Αυστριακούς όσο και για τους ξένους. Επίσης, δόθηκαν στους ξένους και ορισμένα δικαιώματα, όπως π.χ. το δικαίωμα του εκλέγειν καθώς επίσης και η αποστολή κάποιων εκπροσώπων τους στις φοιτητικές επιτροπές - οργανισμούς.

Ομως οι καιροί άλλαξαν. Η νεοφιλελεύθερη «μαύρη-μπλε» κυβέρνηση όπως την ονομάζουν οι Αυστριακοί δεν αστειεύεται. Αρχισε από την πρώτη κιόλας μέρα την ανακατανομή του εισοδήματος από τα κάτω προς τα πάνω. Αύξησε τα τέλη των αυτοκινητόδρομων κατά 81,81%, τη φορολογία των αυτοκινήτων πάνω από 50% για όλα τα αυτοκίνητα. Τα τέλη των διαβατηρίων και ταυτοτήτων τα διπλασίασε. Τα ρευστά καύσιμα αυξήθηκαν τον τελευταίο καιρό κατά 40-50%. Επί της ουσίας, όπου να κοιτάξει κανείς, βλέπει κάθε μέρα σχεδόν αυξήσεις σε όλα τα πράγματα. Στο κυβερνητικό πρόγραμμα είναι και η φορολογία των μισθών και των συντάξεων.

Το πιο πρόσφατο είναι η εισαγωγή 5.000 σελινιών, δηλαδή περίπου 115.000 δραχμές, σπουδαστικών τελών κατά εξάμηνο. Πρέπει να τονιστεί ότι και στην Αυστρία το σύστημα των φροντιστηρίων δεν είναι ούτε άγνωστο, ούτε ανύπαρκτο. Ενα μεγάλο ποσοστό των μαθητών, μα και φοιτητών, καταφεύγει στα φροντιστήρια για να καλύψει τα κενά, αλλά και να διδαχθεί την ύλη, τουλάχιστον σε ένα μάθημα.

Ετσι λοιπόν ο απόγονος του Οτο Μπάουερ, όπως αυτοαποκαλείται ο Γιεργκ Χάιντερ και το κόμμα του, μαζί με τους «μαύρους» του Λαϊκού Κόμματος επέβαλαν ακόμη πιο βαριά φορολογία, που αυτή οπωσδήποτε θα πλήξει τους φοιτητές των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων της αυστριακής κοινωνίας.

Παρόλο που κατά το δημοψήφισμα του 1995, το 67% περίπου του αυστριακού λαού είχε ψηφίσει υπέρ της ΕΕ, σήμερα άρχισαν σιγά-σιγά να καταλαβαίνουν ότι η ΕΕ δεν ευνοεί τα λαϊκά στρώματα παρά μόνο τα μονοπώλια.

Αργούν οι Αυστριακοί να κινηθούν, μα άρχισαν παρ' όλα αυτά να εξεγείρονται. Την Τετάρτη, 27 του Σεπτέμβρη, το έδειξαν πρώτοι οι φοιτητές που ξεχύθηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια στη «μαύρη-μπλε» κυβέρνηση για τα τέλη που επιβλήθηκαν και υποσχέθηκαν να μη σταματήσουν στην κινητοποίησή τους αυτή. Προγραμματίζουν ήδη νέα διαδήλωση για το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη και υπόσχονται να κατεβάσουν στους δρόμους πολλές χιλιάδες διαδηλωτές μέχρι να νικήσουν...


Θ. ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ