Τετάρτη 30 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στο... ύψος της η φοροδιαφυγή

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα φοροελέγχων α΄ εξαμήνου

Στα ύψη συνεχίζει η φοροδιαφυγή, σε «πείσμα» των ισχυρισμών της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για τη «συστηματικότερη» και «αποτελεσματικότερη» καταπολέμησή της. Ενδεικτικά από αυτήν την άποψη είναι και τα στοιχεία της αρμόδιας Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που δημοσιοποιήθηκαν χτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΕΕ, από τους ελέγχους που έγιναν στο α΄ εξάμηνο του 2008 στην αγορά, διαπιστώθηκε πλήθος φορολογικών παραβάσεων, για τις οποίες επιβλήθηκαν στους παραβάτες πρόστιμα συνολικού ύψους 686,6 εκατ. ευρώ (από 446,8 εκατ. ευρώ στο 2007). Η αύξηση των προστίμων στο α΄ φετινό εξάμηνο φτάνει σε 53,4%. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο το πότε και κατά πόσο τελικά θα εισπραχτούν αυτά τα πρόστιμα.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους φοροπαραβάτες, επιμερίζονται ως εξής (στην παρένθεση τα πρόστιμα του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου):

  • 95,6 εκατ. ευρώ (51,6 εκατ. ευρώ) για μη καταβολή ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ). Φέτος, τα πρόστιμα είναι αυξημένα κατά 85,3% συγκριτικά με πέρσι.
  • 559,9 εκατ. ευρώ (382,5 εκατ. ευρώ) για πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία (αύξηση 46,4%).
  • 30,6 εκατ. ευρώ (12,6 εκατ. ευρώ) είναι τα πρόστιμα που καταλόγισαν τα τελωνεία, τα οποία ήταν αυξημένα κατά 139,8% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2007.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ