Τετάρτη 30 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
Καλπάζουν με 11,9% το χρόνο

Οι αυξήσεις των τιμών στο χονδρεμπόριο θα περάσουν σύντομα στους καταναλωτές, ενώ ο επίσημος τιμάριθμος λιανικής (πληθωρισμός) τον Ιούλη «φλερτάρει» με το 5%

Με διψήφιο αριθμό, καλπάζουν - σε ετήσια βάση - οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία (πρώην τιμάριθμος χονδρικής). Οι βιομήχανοι - αξιοποιώντας το καθεστώς των «απελευθερωμένων αγορών» συνεχίζουν να φουσκώνουν ανεξέλεγκτα τις τιμές των εμπορευμάτων που παράγουν στα εργοστάσιά τους για διάθεση, με προορισμό την εγχώρια αγορά ή για εξαγωγές. Το «φούσκωμα» στις τιμές παραγωγού αναμένεται να τροφοδοτήσει παραπέρα τον τιμάριθμο λιανικών πωλήσεων, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο το λαϊκό εισόδημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) ο «δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία» το μήνα Ιούνη του 2008, συγκριτικά με τον Ιούνη του 2007, κατέγραψε αύξηση 11,9% έναντι αύξησης 1,8% την αντίστοιχη περίοδο 2007/2006. Πρόκειται για το ύψος του πληθωρισμού όπως διαμορφώνεται στη φάση παραγωγής από τα εργοστάσια μεταποίησης και πριν από τη διακίνηση στο λιανεμπόριο. Οι βιομήχανοι τιμολογούν τα παραγόμενα εμπορεύματα ανάλογα με το εάν τα προορίζουν για την εσωτερική ή την εξωτερική αγορά επιβαρύνοντας υπέρμετρα την ντόπια κατανάλωση. Οπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, οι ανατιμήσεις των εμπορευμάτων που προορίζονται για την εσωτερική αγορά έφτασαν σε 12,6% σε αντίθεση με τα εμπορεύματα που προορίζονται για το εξωτερικό, στα οποία οι ανατιμήσεις ήταν 10,1%. Είναι φανερό δηλαδή ότι η ντόπια λαϊκή κατανάλωση πληρώνει και για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχάνων και των εξαγωγών τους στις διεθνείς αγορές.

Τη μεθεπόμενη εβδομάδα (7 Αυγούστου) θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό (δείκτης τιμών καταναλωτή) για το μήνα Ιούλη του 2008, στον οποίο αποτυπώνεται το επίσημο - και σε καμιά περίπτωση το πραγματικό - κόστος ζωής των νοικοκυριών. Οι τιμοληψίες της ΕΣΥΕ δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στα πολύ ψηλά επίπεδα των προηγούμενων μηνών, που αποτελούν και ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται στο 4,9% ή ενδεχομένως και να σκαρφαλώσει στο 5%. Σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΣΥΕ, η λαϊκή κατανάλωση για τον μήνα Ιούλη επιβαρύνεται και από τις ανατιμήσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση για τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Η στατιστική επίπτωση των τιμολογίων της ΔΕΗ στον επίσημο πληθωρισμό διαμορφώνεται σε 0,1%, ενώ ταυτόχρονα σε πολύ ψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι τιμές σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Τα ήδη δημοσιευμένα στοιχεία για το α' εξάμηνο Γενάρη - Ιούνη 2008 εμφανίζουν το μέσο επίσημο πληθωρισμό να «τρέχει» με 4,48%. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ πάνω και από την αναθεωρημένη εκτίμηση της κυβέρνησης (3,5% σε μέσα επίπεδα έτους), με βάση την οποία ορίστηκαν οι ισχνές ονομαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις με τις εισοδηματικές πολιτικές λιτότητας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Από αυτή την άποψη, υπεύθυνες για την παραπέρα αποδυνάμωση των λαϊκών εισοδημάτων είναι - εκτός από την κυβέρνηση - και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που συμφώνησαν στις αυξήσεις παρωδία των νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η αύξηση 11,9% του δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (στοιχεία Ιούνη 2008) οφείλεται στις αυξήσεις στα:

  • Ενεργειακά αγαθά: 26,6%
  • Ενδιάμεσα αγαθά: 9,7%
  • Αναλώσιμα καταναλωτικά αγαθά: 4,1%
  • Διαρκή καταναλωτικά αγαθά: 3,3%
  • Κεφαλαιουχικά αγαθά: 2,7%.

Σε μέσα επίπεδα 12μηνου Ιούλη 2007/Ιούνη 2008 καταγράφεται αύξηση 7,4%, από 2,5% και 7,3% τα δύο προηγούμενα χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ