Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Φλέγεται απ' άκρη σ' άκρη
  • Μαίνονται σκληρότατες συγκρούσεις Παλαιστινίων διαδηλωτών - αστυνομικών και Ισραηλινών στρατιωτών, ενώ είναι δεκάδες οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες
  • Ισραηλινά στρατιωτικά ελικόπτερα έπληξαν στόχους εντός της αυτόνομης πόλης της Γάζας, ενώ τανκς αναπτύχτηκαν στην είσοδο της Ραμάλα

 

Ισραηλινοί στρατιώτες σκοπεύουν τους διαδηλωτές

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες σκοπεύουν τους διαδηλωτές
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Τοπίο πολέμου. Αλλεπάλληλες οι σκληρές συγκρούσεις. Δεκάδες οι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες. Και το αίμα ρέει χωρίς σταματημό στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, στην Ιερουσαλήμ, στις ισραηλινές πόλεις που κατοικούν Ισραηλινοί αραβικής καταγωγής. Απ' άκρη σ' άκρη ολόκληρη η περιοχή φλέγεται για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Η Παλαιστινιακή Αρχή προειδοποιεί για γενικότερη ανάφλεξη και κατηγορεί την ισραηλινή κυβέρνηση ότι «προκάλεσε τα αιματηρά επεισόδια, δολοφονεί εν ψυχρώ τον παλαιστινιακό λαό και καταπατά κάθε αρχή της ειρηνευτικής διαδικασίας». Ακολουθώντας το γνωστό μοτίβο, η ισραηλινή κυβέρνηση ανταπαντά, αποδίδοντας στην Παλαιστινιακή Αρχή «ανικανότητα να ελέγξει τη βία». Η διεθνής κοινότητα εκφράζει «βαθύτατη ανησυχία» και ο αραβικός κόσμος εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά του Ισραήλ και προειδοποιεί ότι «μια κλωστή απομένει για να βυθιστεί και πάλι όλη η περιοχή στη βία».

Τους 45 φθάνουν, σύμφωνα με τις συντηρητικότερες δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, οι νεκροί Παλαιστίνιοι και ξεπερνούν τους 1.500 οι τραυματίες από τις αιματηρότατες συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα αυτόνομα εδάφη, αλλά και στο εσωτερικό του Ισραήλ για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Οπως μετέδιδαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, συγκρούσεις μαίνονταν, χθες, στην περίμετρο της πόλης Νετζαρίμ στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζα, όπου σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός και ένας 13χρονος Παλαιστίνιος διαδηλωτής, στην περίμετρο της Ιεριχούς έχασε τη ζωή του άλλος ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός, στο χωριό Μπίντια της Δ. Οχθης σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός μεθοριακός φρουρός.

Κηδεία εικοσάχρονου Παλαιστινίου που μετατρέπεται σε μαζική διαδήλωση

Associated Press

Κηδεία εικοσάχρονου Παλαιστινίου που μετατρέπεται σε μαζική διαδήλωση
Οι συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγονται οι συγκρούσεις είναι θολές, όμως, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί αληθινά πυρά, ενώ, από την παλαιστινιακή πλευρά, έχουν εμπλακεί και οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί, εκτός από τους διαδηλωτές. Ισραηλινά πολεμικά ελικόπτερα εκτόξευσαν, χτες, ρουκέτες εναντίον 2 στρατιωτικών συγκροτημάτων, μέσα στην πόλη της Γάζα, προκαλώντας τον τραυματισμό περισσοτέρων από 10 ανθρώπων. Ηταν η πρώτη φορά που η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε στόχους εντός των αυτόνομων εδαφών, μετά από την απελευθέρωσή τους.

Λίγες ώρες αργότερα, ισραηλινά τανκς αναπτύσσονταν στη βόρεια είσοδο της πόλης Ραμάλα, όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονταν, χωρίς σταματημό παρά την, εκεί, μετάβαση του ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τους στρατιωτικούς διοικητές. Ο ισραηλινός στρατός έχει επιβάλει αποκλεισμό σε όλα τα αυτόνομα εδάφη. Η κυκλοφορία σε όλη την περιοχή έχει, σχεδόν, διακοπεί, καθώς καθ' όλο το μήκος του οδικού δικτύου υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, αλλά και ένοπλοι Παλαιστίνιοι.

Ο θρήνος μετατράπηκε σε οργή κατά του Ισραήλ, χτες, στη Ναμπλούς, όπου κηδεύτηκε ο 20χρονος γιος του Παλαιστινίου κυβερνήτη, και στη Γάζα, όπου κηδεύτηκε ένας 19χρονος Παλαιστίνιος αστυνομικός. Οι δεκάδες χιλιάδες αγανακτισμένοι Παλαιστίνιοι έκαψαν ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες, φώναξαν συνθήματα κατά του Ισραήλ και συγκρούστηκαν με τους Ισραηλινούς στρατιώτες, που έχουν αναπτυχθεί στην περίμετρο όλων των περιοχών, που βρίσκονται, έστω και κατά το ήμισυ, υπό τον έλεγχό τους.

Διαδηλωτές μεταφέρουν τραυματία από τις ισραηλινές σφαίρες

Associated Press

Διαδηλωτές μεταφέρουν τραυματία από τις ισραηλινές σφαίρες
Εκκρυθμη είναι η κατάσταση και στην περιοχή της Γαλιλαίας, στο βόρειο Ισραήλ, όπου κατοικεί ο μεγαλύτερος όγκος των Ισραηλινών αραβικής καταγωγής. Οργισμένοι οι Ισραηλινοί Αραβες διαδήλωναν, χτες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, συγκρουόμενοι με την ισραηλινή αστυνομία και θρηνώντας 5 νεκρούς στις πόλεις Ναζαρέτ, Ακρ και Σαχνίν.

Η Παλαιστινιακή Αρχή επανέλαβε, χτες, τις κατηγορίες της κατά της ισραηλινής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι επέτρεψε και παρείχε προστασία στον ηγέτη του Λικούντ, και γνωστό για τις αντι-ειρηνικές του θέσεις, Αριέλ Σαρόν, για να πραγματοποιήσει την «προκλητικότατη επίσκεψή του στην Πλατεία του Τεμένους, μπροστά στον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ, το Αλ Ακσά», προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να δημιουργήσει «τετελεσμένο για το μέλλον της Ανατολικής Ιερουσαλήμ». Από την άλλη πλευρά, τόσο ο πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, όσο και ο υπουργός Αμυνας, Εφραίμ Σνεχ, επέρριψαν το σύνολο των ευθυνών για το κύμα βίας στην Παλαιστινιακή Αρχή, χαρακτηρίζοντάς την «ανίκανη να ελέγξει την αστυνομία και το λαό της». Κάλεσαν, δε, τον Γιάσερ Αραφάτ «να λάβει επιτέλους τολμηρές αποφάσεις για να σώσει την ειρηνευτική διαδικασία».

Αραβική οργή

Συγκλονισμένος από τις στυγερές δολοφονίες μικρών παιδιών από Ισραηλινούς στρατιώτες (ενός 12χρονου στη Λωρίδα της Γάζα το Σάββατο και μίας 2χρονης στην περίμετρο της Ναμπλούς) δήλωσε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, χθες, μετά από μακρά συνάντηση που είχε με τον Σύρο Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ. Οι δύο άνδρες εξέφρασαν την οργή τους από την ισραηλινή στάση, χαρακτήρισαν «απαράδεκτα προκλητική» την επίσκεψη Σαρόν στην πλατεία του Τεμένους και προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι θέτει σε κίνδυνο την ηρεμία όλης της περιοχής. Επίσης, απηύθυναν έκκληση για επείγουσα σύγκληση των αραβικών χωρών.

Ο τραγικός Παλαιστίνιος πατέρας δεν κατόρθωσε να προστατεύσει τον 12χρονο γιο του από τα ισραηλινά πυρά (Η φώτογραφία είναι από τηλεοπτική λήψη)

Associated Press

Ο τραγικός Παλαιστίνιος πατέρας δεν κατόρθωσε να προστατεύσει τον 12χρονο γιο του από τα ισραηλινά πυρά (Η φώτογραφία είναι από τηλεοπτική λήψη)
Με την πρόταση των Ασαντ - Μουμπάρακ συμφώνησαν ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, οι οποίοι συναντήθηκαν, εκτάκτως, χτες, στο Αμμάν. Οι δύο άνδρες κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι μέσω της επίσκεψης Σαρόν προσέβαλε το σύνολο του αραβικού και ισλαμικού κόσμου «επιλέγοντας να προκαλέσουν το αραβικό αίσθημα και το ξέσπασμα βίας», ενώ τάχτηκαν υπέρ της σύστασης μιας τριμερούς επιτροπής από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία θα διερευνήσει «πώς ξεκίνησαν οι αιματηρές συγκρούσεις και ποιοι φέρουν συγκεκριμένες ευθύνες». Ο Ιορδανός βασιλιάς επιβεβαίωσε ότι έχουν, ήδη, μεταφερθεί Παλαιστίνιοι τραυματίες στα ιορδανικά νοσοκομεία.

Την «κατηγορηματική καταδίκη των σφαγών αθώων Παλαιστινίων και της προκλητικής επίσκεψης Σαρόν» εκφράζει με οργισμένη ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ), που συνεδρίασε εκτάκτως στο Ριάντ, καλώντας τη διεθνή κοινότητα, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να παρέμβουν «για να τερματιστεί το αιματοκύλισμα και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ για τα κατειλημμένα αραβικά εδάφη». Ανάλογη έκκληση απευθύνουν με ανακοίνωσή τους ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, επιρρίπτοντας πλήρως τις ευθύνες στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Ενώ οι αραβικές κυβερνήσεις εξαπολύουν λεκτική επίθεση κατά του Ισραήλ, οργή επικρατεί ανάμεσα στον αραβικό πληθυσμό. Στην Ιορδανία πραγματοποιήθηκαν, χθες, 6 διαφορετικές διαδηλώσεις στα παλαιστινιακά προσφυγικά στρατόπεδα, οι οποίες, στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς το κέντρο του Αμμάν με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών. Μαζική ήταν η συμμετοχή και στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο προσφυγικό στρατόπεδο Γιαρμούκ της Συρίας, αλλά και στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σανάα.

Την παραίτηση του Γιάσερ Αραφάτ ζήτησε εκπρόσωπος της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Χαμάς», που κάλεσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη να «μην καταπνίξει άλλη μια εξέγερση του παλαιστινιακού λαού, όπως έπραξε το 1993 με την έναρξη των συνομιλιών με την Ιντιφάντα, όπως έπραξε τον Οκτώβριο του 1996 και τον Μάη του 1998». Την υποστήριξή της στη συνέχιση «του ιερού πολέμου κατά του Ισραήλ» εξέφρασε και η οργάνωση «Χεζμπολάχ».

Κατηγορεί λεκτικά η ΕΕ και ανησυχεί μαζί με ΗΠΑ - ΟΗΕ

«Δε μάχεται ποτέ κανείς το λαϊκό αίσθημα με άρματα μάχης», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, τονίζοντας ότι μιλά ως προεδρεύων της ΕΕ. Ο Σιράκ κατηγόρησε τον Σαρόν και την ισραηλινή κυβέρνηση για «ανεύθυνη πρόκληση βίας» και κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και λογική. Εξίσου επικριτικός για το Ισραήλ εμφανίστηκε και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, ενώ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζόναθαν Φολ, αν και απέφυγε να «κατανείμει ευθύνες», επανέλαβε ότι η ΕΕ τάσσεται κατά της συντήρησης και ενίσχυσης του όποιου «πολεμικού τετελεσμένου όσον αφορά ζητήματα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση».

Ευθύνες απέφυγε να «μοιράσει σαφώς» και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, που αρκέστηκε σε άλλο ένα ευχολόγιο και στην έκφραση της βαθιάς ανησυχίας του. «Προσεκτική» εμφανίστηκε στις δηλώσεις της και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία προτίμησε να επιρρίψει τις ευθύνες «προσωπικά» στον Αριέλ Σαρόν, κατηγορώντας τον για μια «αντιπαραγωγική κίνηση». Τόσο η Ολμπράιτ όσο και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Π. Τζ. Κρόουλ, τόνισαν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, πίεσε τους Μπάρακ και Αραφάτ να αποδεχτούν την πραγματοποίηση Συνάντησης Κορυφής, «μόλις οι συνθήκες είναι κατάλληλες, προκειμένου να εξεταστούν τα αίτια που οδήγησαν σε αυτό το ξέσπασμα βίας».

Οπως η Ολμπράιτ, έτσι και ο Γερμανός ομόλογός της Γιόσκα Φίσερ, απηύθυνε έκκληση «για να μην χαθεί η ιστορική ευκαιρία της επίτευξης ειρήνης». Ο Φίσερ, όπως και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανώφ, κατηγόρησαν το Ισραήλ για «σκόπιμες προκλήσεις».

Ολες αυτές οι παραινέσεις, όμως, δε μοιάζουν ικανές να αποκλιμακώσουν την ένταση. Οπως τόνιζε ο εκπρόσωπος των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, Χουσεϊν Ασχέικχ, «η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες εντάσεις, αφού και μόνο ο αριθμός των νεκρών μας είναι τόσο μεγάλος που μιλάμε πλέον για σημάδια ανοιχτού πολέμου». Την ίδια στιγμή, πολιτικοί αναλυτές υπογράμμιζαν ότι, για πρώτη φορά, όλα τα τελευταία χρόνια της παλαιστινιακής αυτονομίας, οι Παλαιστίνιοι υποστηρικτές της «Χαμάς» και του Γιάσερ Αραφάτ, διαδήλωσαν από κοινού, δίνοντας στίγμα ενότητας του παλαιστινιακού λαού στην αγανάκτηση και στην οργή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ