Πέμπτη 31 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Στο δρόμο του αγώνα
  • Σήμερα η 24ωρη απεργία. Προσυγκέντρωση 9 π.μ. στον Πειραιά, συγκέντρωση 10 π.μ. στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης
  • Απαιτούν παραδειγματική τιμωρία όλων των ενόχων και για τη ζωή και την ασφάλειά τους

Στους δρόμους «κατεβαίνουν» ξανά σήμερα οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, κλιμακώνοντας, με 24ωρη απεργία, τον αγώνα που δίνουν για την παραδειγματική τιμωρία όλων των ενόχων που έστειλαν στον τάφο τους οκτώ συναδέλφους τους, του αεράδικου πλοίου «FRIENDSHIPGAZ» και για τη λήψη μέτρων στους χώρους δουλειάς τέτοιων που να τους εξασφαλίζουν ότι θα γυρίζουν στις οικογένειές τους ζωντανοί από το μεροκάματο. Εχουν προγραμματίσει προσυγκέντρωση στις 9 π.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά, συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην Ομόνοια και από εκεί πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης.

Παμπειραϊκή 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει για σήμερα το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (με την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων) και το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας. Απόφαση για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία έχει πάρει το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού. Με στάση εργασίας από τις 11 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου συμμετέχει το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Περάματος. Συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση με στάσεις εργασίας έχουν αποφασίσει η ΟΜΥΛΕ, η Ενωση Λιμενεργατών και άλλοι. Στον τεράστιο κατάλογο των συνδικαλιστικών οργανώσεων που καταγγέλλουν το εργοδοτικό έγκλημα στη Ζώνη προστέθηκαν η Ομοσπονδία Τύπου-Χάρτου και η ΕΛΜΕ Κοζάνης. Το ΤΕΕ και ο Σύλλογος Διπλωματούχων Ναυπηγών Μηχανικών καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στη σημερινή απεργία.

Χτες το πρωί συγγενείς των νεκρών με δικηγόρους τους και συνδικαλιστές από τα ταξικά σωματεία της Ζώνης έκαναν παράσταση στην εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης κ. Θεολογήτου, ζητώντας οι κατηγορίες από πλημμέλημα να γίνουν κακούργημα, αλλά και την εμβάθυνση των ερευνών ώστε να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι. Ωστόσο, η στάση της εισαγγελέα προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των συγγενών και των συνδικαλιστών. Αρχικά δεν τους επέτρεψε την είσοδο στο γραφείο της και στη συνέχεια - όπως ειπώθηκε από τους ίδιους - προσπάθησε να αντιμετωπίσει το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες...

Σχολιάζοντας αυτές τις ...διαδικασίες, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης δήλωσε: «Εμείς δεν ξέρουμε από άρθρα, εμείς εκφράζουμε το κοινό αίσθημα, να τιμωρηθούν οι ένοχοι και σε αυτό είμαστε αποφασισμένοι».

Οι συγγενείς θα καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα με αίτημα να μη δοθεί άδεια απόπλου στο «FRIENDSHIPGAZ» και όπως ξεκαθαρίστηκε από τον Σ. Πουλικόγιαννη, «επειδή είδαμε πώς λειτουργεί η δικαιοσύνη, είμαστε αποφασισμένοι, όποια απόφαση και να εκδοθεί, να κρατήσουμε εμείς το καράβι εδώ με νύχια και με δόντια».

Ο Μανώλης Νικολαΐδης, αδελφός του νεκρού Παύλου Νικολαΐδη, συμπλήρωσε οργισμένος: «Κινδυνεύουμε κάθε στιγμή. Πρέπει να πληρώσουν, να μπουν φυλακή. Τέλειωσε!».

Η απόφαση των εργατών της Ζώνης να αγωνιστούν για την τιμωρία αυτών που σκότωσαν άλλους οκτώ εργάτες, αυτών που συνολικά «θερίζουν» εργάτες στους χώρους δουλειάς, αποδεικνύεται από τα ίδια τα στοιχεία ότι πρέπει να γίνει υπόθεση του εργατικού κινήματος. Στοιχεία που κραυγάζουν ότι η δικαιοσύνη, «στραβωμένη» από την πολιτική που οπλίζει το χέρι της εργοδοσίας να συνθλίβει από εργασιακά δικαιώματα μέχρι ανθρώπινες ζωές, ουδέποτε έστειλε φυλακή εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβους, συνολικά τους πραγματικούς ενόχους.

Το Φλεβάρη του 2008 αθωώθηκε τελικά ο χημικός Ναυτιλίας Ευάγγελος Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε εκδώσει πιστοποιητικό «γκαζ φρι» και στο δεξαμενόπλοιο «ΣΕΪΛΟΡ». Το καράβι, όπου τον Οκτώβρη του 2001 έγινε έκρηξη στα γκαζωμένα αμπάρια του και έχασαν τη ζωή τους πέντε εργάτες. Ο Παπαδόπουλος πρωτόδικα είχε κριθεί ένοχος και είχε προφυλακιστεί για 6 μήνες. Στις 11 Ιούλη του επιστράφηκε και η άδεια άσκησης επαγγέλματος (απόφαση με αρ. πρωτοκόλλου 3016188 του Γενικού Χημείου του Κράτους και του υπουργείου Οικονομικών). Ο ίδιος είχε εκδώσει «γκαζ φρι» και στο δεξαμενόπλοιο «ΑΝΑΓΚΕΛ ΓΚΡΕΪΤΝΕΣ», στο οποίο στο 1987 είχε γίνει τρομερή έκρηξη με τουλάχιστον 16 νεκρούς (ο πραγματικός αριθμός παραμένει ανεξακρίβωτος).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ