Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νέος «χάρτης» για το κεφάλαιο

H κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφέρει, απλόχερα, στο κεφάλαιο μεγαλύτερες αγορές και νέους τομείς κερδοφορίας. Η νέα διοικητική δομή της χώρας είναι μια απ' τις προτεραιότητές της, γι' αυτό και προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα αποδοχής. Συμπαραστάτες, για μια ακόμη φορά, είναι η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ, στην ηγεσία των οποίων βρίσκονται δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Οι κορόνες του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνη, για μη προσέλευση στο διάλογο, εάν δεν ικανοποιηθούν κάποια αιτήματα, είναι μόνο προπέτασμα καπνού.

Απ' τη μεριά της η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τους στόχους του νέου διοικητικού «χάρτη» της χώρας. Οσον αφορά την «κόντρα» της με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια «διαφωνία» επί της διαδικασίας. Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος έχει δίκιο, υπάρχει συναίνεση. Συμφωνούν απόλυτα στις αλλαγές η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι ηγεσίες των αυτοδιοικητικών ενώσεων. Καμία απ' αυτές τις δυνάμεις δεν έχει μιλήσει για τους λόγους που, δήθεν, χρειάζεται η δημιουργία μεγαλύτερων αυτοδιοικητικών δομών με κρατικές αρμοδιότητες.

Καμία απ' αυτές τις δυνάμεις δεν έχει σημειώσει ότι πρόκειται για συνέχεια και γιγάντωση της σημερινής πολιτικής, με την οποία κοινωνικοί τομείς έχουν δοθεί στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς πόρους, με αποτέλεσμα να υπάρχει εμπορευματοποίηση και τελικά ιδιωτικοποίηση. Το παράδειγμα των παιδικών σταθμών είναι χαρακτηριστικό. Τους «πέρασαν» στους δήμους χωρίς τους απαραίτητους πόρους, επιβλήθηκαν τροφεία και τώρα φαίνεται φυσιολογικό το κράτος να επιδοτεί ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, μέσω κουπονιών, όπως θα γίνει απ' το Σεπτέμβρη με βάση σχετική υπουργική απόφαση.

Καμία απ' αυτές τις δυνάμεις δεν έχει αναφερθεί στο μεγάλο στόχο των αλλαγών. Δεν είναι το θέμα αριθμητικό, πόσοι δήμοι, πόσες νομαρχίες, πόσες περιφέρειες. Το ζήτημα είναι για ποιον γίνεται αυτή η «μεταρρύθμιση». Αυτό είναι καθαρό: Οι λιγότερες διοικητικές μονάδες θα δημιουργήσουν μεγαλύτερες αγορές, όπου το μεγάλο κεφάλαιο θα μπορεί να αναλαμβάνει έργα πιο εύκολα και πιο αποδοτικά. Το αποτέλεσμα θα είναι η συντριπτική πλειοψηφία των έργων να ανατίθεται στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα «έργα» αυτά δε θα είναι μόνο κατασκευαστικά. Με τον «Καποδίστρια 2» συνεχίζεται η απαλλαγή του κράτους από τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του στους εργαζόμενους. Η Τοπική Διοίκηση σε συνεργασία με το κεφάλαιο θα «προσφέρει» κοινωνικές παροχές όπως η Υγεία, η Παιδεία και η Πρόνοια. Νοσοκομεία, προνοιακές δομές και σχολεία στην αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης, με τη «βοήθεια» των «απαραίτητων» χορηγών και από κοντά τους συμβιβασμένους τοπικούς φορείς. Ετσι, θα διασπαστεί ο ενιαίος χαρακτήρας αυτών των τομέων με αρνητικές επιπτώσεις για τα λαϊκά στρώματα. Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για την κατασκευή σχολείων είναι μόνο το ξεκίνημα. Η συνέχεια είναι το πολυδιαφημισμένο «αποκεντρωμένο» σχολείο, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο απ' το κατηγοριοποιημένο σχολείο, το οποίο θα εξαρτάται απ' τα έσοδα του δήμου και τους χορηγούς που το «στηρίζουν». Μιλάμε για ακόμα περισσότερους ταξικούς φραγμούς στην Παιδεία.

Δε χρειάζεται να περιμένουμε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, στις αρχές Σεπτέμβρη, για να μάθουμε τις λεπτομέρειες της «μεταρρύθμισης». Τα σχέδιο είναι σαφές και συγκεκριμένο, γι' αυτό και το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν έγκαιρα, να οργανώσουν την αντίστασή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ