Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Στα άκρα ο πόλεμος συμφερόντων

«Φωτιά» στο Ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου του Πεκίνου, που αρχίζει σήμερα, έβαλε χτες το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Λοζάνης (CAS) αφού αποφάσισε ότι οι σύλλογοι δεν είναι υποχρεωμένοι να αφήσουν τους παίκτες τους να ενταχθούν στις Ολυμπιακές ομάδες των χωρών τους. Υπενθυμίζεται ότι στο Δικαστήριο είχαν προσφύγει η Μπαρτσελόνα, η Σάλκε και η Βέρντερ Βρέμης, αντιδρώντας στην απόφαση της διεθνούς ομοσπονδίας να τους επιβάλει να επιτρέψουν τη συμμετοχή αντίστοιχα του Λιονέλ Μέσι, του Ραφίνια και του Ντιέγκο στους Ολυμπιακούς Αγώνες με βάση το σχετικό κανονισμό που ισχύει για παίκτες κάτω των 23 ετών. Το CAS αναφέρει στο σκεπτικό της απόφασης ότι από τη στιγμή που το Ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο καλαντάρι της FIFA, η τελευταία δεν μπορεί να υποχρεώσει τους συλλόγους να απελευθερώσουν τους παίκτες τους, ακόμη και αυτούς που είναι κάτω των 23 ετών.

Μετά τις εξελίξεις αυτές άμεση ήταν η αντίδραση από μέρους της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου με τον πρόεδρό της, Ζεπ Μπλάτερ, να εκφράζει την έκπληξη και την απογοήτευσή του για την απόφαση, καλώντας τους συλλόγους να μην ανακαλέσουν τους ποδοσφαιριστές τους.

Επί της ουσίας πάντως όλες οι διαφωνίες εντάσσονται σε έναν εμπορικό πόλεμο συμφερόντων, όπου η κάθε μια πλευρά διεκδικεί το κέρδος. Η ΔΟΕ έχοντας και τη βοήθεια της FIFA βλέπει τη συμμετοχή σπουδαίων ονομάτων του ποδοσφαίρου με τις εθνικές Oλυμπιακές ομάδες σαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να αναβαθμιστεί (κυρίως εμπορικά) το Oλυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου που μέχρι τώρα δε θεωρούνταν και από τα πρώτης κλάσης αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από την άλλη όμως οι σύλλογοι, που θεωρούν τους παίκτες περιουσιακά τους στοιχεία, αφ' ενός μεν θέλουν να αποφύγουν δυσάρεστα γεγονότα, όπως τραυματισμούς, αφ' ετέρου θέλουν να τους έχουν μαζί τους αυτή την περίοδο όπου κορυφώνεται η προετοιμασία τους, η οποία παράλληλα με το αγωνιστικό κομμάτι περιλαμβάνει και περιοδείες ή συμμετοχή σε τουρνουά στις λεγόμενες ...προσοδοφόρες αγορές. Και σε αυτή την περίπτωση οι πρωτοκλασάτοι παίκτες παίζουν και το ρόλο του κράχτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ