Κυριακή 10 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΑΤΟΣ - ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ
«Απλά αλλάζουν περιβραχιόνια... »

Οταν η μικρή από την Μπιοτά μεγαλώσει, θα χρειάζεται να περπατά ακόμα και δύο ώρες για να φτάνει στο σχολείο...
Οταν η μικρή από την Μπιοτά μεγαλώσει, θα χρειάζεται να περπατά ακόμα και δύο ώρες για να φτάνει στο σχολείο...
Η ζωή δυσκολεύει διαρκώς. «Για τα παιδιά από το Porto Brazil και τα γύρω χωριά υπάρχει μόνο ένα σχολείο. Αν υπάρχει πρόβλημα με τον καιρό και τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν (σ.σ. πολλοί δρόμοι είναι ακόμα γεμάτοι χώμα και πέτρες), αναγκάζονται να περπατήσουν μια ώρα. Είναι συνηθισμένο για τα παιδιά της επαρχίας να περπατάνε δύο, ακόμα και τρεις ώρες για να φτάσουν στο σχολείο...» σημειώνει ο Ντιέγκο που συνοδεύει την αποστολή της ΠΟΔΝ από την πρώτη μέρα.

Την ίδια στιγμή που παιδιά 10 και 12 χρόνων βαδίζουν χιλιόμετρα για να βρουν ένα θρανίο κι ένα σχολικό πίνακα, η κυβέρνηση ξοδεύει το 80% των κρατικών πόρων σε στρατιωτικές δαπάνες, για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Η μόρφωση γίνεται προνόμιο για τους λίγους. Εμπόρευμα που αποκτούν όσοι έχουν να πληρώσουν. Για παράδειγμα, στο (ιδιωτικό) «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» της Μπογκοτά, τα δίδακτρα κυμαίνονται από τρία μέχρι και δέκα εκατομμύρια πέσος (1,5 - 5 εκατομμύρια ευρώ).

Οι επιθέσεις των παρακρατικών ομάδων κάνουν τη ζωή συχνά ανυπόφορη. «Οικογένειες αναγκάζονται να αναζητούν μέρος για να κοιμηθούν στο βουνό, ώστε να μην τις βρουν στα σπίτια τους οι ομάδες. Οι κάτοικοι έχουν συμφωνήσει σε τρόπους ειδοποίησης για να προστατεύονται. Ο ένας ειδοποιεί τον άλλο. Συχνά, στις ομάδες αυτές είναι τα ίδια πρόσωπα που ανήκουν σε τμήματα του εθνικού στρατού. Απλά αλλάζουν περιβραχιόνια...»



ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ