Κυριακή 10 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΤΙΜΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

Απολιθωμένοι κορμοί δέντρων
Απολιθωμένοι κορμοί δέντρων
Παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα δεν έχουν ούτε τοπικό ούτε εθνικό χαρακτήρα, αλλά το μουσείο φιλοξενεί ευρήματα παγκόσμιας εμβέλειας για την ιστορία της Γης και την εξέλιξη των ειδών μέχρι και την εμφάνιση του ανθρώπου, η χρηματοδότησή του, η συντήρησή του έχει ανατεθεί στο δήμο στο όνομα της ανάδειξης της τοπικής ιστορίας! Το μουσείο βρισκόταν σε ανακαίνιση, ωστόσο τα ευρήματα ήταν στην πλειοψηφία τους ιδιαίτερα εντυπωσιακά.

Ο γεωλόγος Πέτρος Παπακωνσταντίνου ξενάγησε τους επισκέπτες στο μουσείο και παράλληλα τους «ταξίδεψε» μέχρι και 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν στη δημιουργία της Γης. Το απολιθωμένο δάσος στο Νόστιμο είναι ένα από τα 31 απολιθωμένα δάση όλου του κόσμου. Η ηλικία του, όπως και του απολιθωμένου δάσους στο Σύγρι Λέσβου χρονολογείται στα 20 εκατ. χρόνια π.Χ.

Το απολιθωμένο δάσος έγινε μετά από μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, ενώ η απολίθωση έγινε μόνο με άμμο. Στο μουσείο φιλοξενούνται απολιθωμένοι κορμοί δέντρων και απολιθώματα από δάσος, απολιθωμένοι αστερίες και κοχύλια, καθώς και ένα δόντι καρχαρία 17 εκατοστών από την προϊστορική θάλασσα που σκέπαζε ένα μεγάλο μέρος των σημερινών βουνών και πεδιάδων.

Μπορεί, επίσης, κανείς να δει απολίθωμα κυανοφύκων 3,5 δισ. χρόνων, μία από τις πρώτες μορφές φυτών στη γη και το παλαιότερο δείγμα ζωής. Εκτίθενται ακόμα απολιθώματα φυτών, όπως φοίνικες, κανέλες, σεκόγιες, δάφνες και πρωτοπευκίδες, που μαρτυρούν την ύπαρξη υποτροπικού κλίματος στην περιοχή.


Από την ξενάγηση στο μουσείο Απολιθωμένου Δάσους στο Νόστιμο Καστοριάς
Από την ξενάγηση στο μουσείο Απολιθωμένου Δάσους στο Νόστιμο Καστοριάς

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ