Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Κλιμάκωση της επικίνδυνης έντασης

Από τις εκδηλώσεις για την επέτειο ανεξαρτησίας

Associated Press

Από τις εκδηλώσεις για την επέτειο ανεξαρτησίας
ΛΑ ΠΑΣ.--

Εκκληση για ενότητα απηύθυνε, για άλλη μια φορά, ο Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, κυρίως «προς τις μικρές προνομιούχες ομάδες που δε θέλουν την ισότητα του λαού», μέσω του διαγγέλματός του, με αφορμή την 183η επέτειο ανεξαρτησίας της Βολιβίας και μερικά 24ωρα πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 10 Αυγούστου, για την ανάκληση του Προέδρου και του αντιπροέδρου και των κυβερνητών των περιφερειών.

Μάλλον είναι απίθανο να εισακουστεί ο Εβο Μοράλες, καθώς το σχέδιο ανατροπής ακόμη ίσως και η πρόκληση εμφυλίου ή ο διαμελισμός της χώρας είναι σε εξέλιξη. Χαρακτηριστικό είναι ότι το διάγγελμά του ο Πρόεδρος Μοράλες το απηύθυνε από το παλάτι Κεμάδο, το κυβερνητικό μέγαρο, καθώς οι εκδηλώσεις και η ειδική συνεδρίαση του Κογκρέσου για την επέτειο ανεξαρτησίας που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν στη Σούκρε αναβλήθηκαν καθώς οι περιφερειακές αρχές της Τσικιτσάκα όχι μόνο δεν εξασφάλισαν, αλλά καλούσαν και σε διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του Προέδρου Εβο Μοράλες. Πρόκειται για την κορύφωση της τεχνητής πολιτικής έντασης που προκαλεί εδώ και μήνες η ολιγαρχία με την καθοδήγηση των ΗΠΑ, προκειμένου να τερματίσουν τη διαδικασία αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση Μοράλες. Εξάλλου, απάντηση έδωσαν εμμέσως μετά το διάγγελμα με την «Κοινωνία των Πολιτών της Σάντα Κρους» και τους αγροτοβιομήχανους να δηλώνουν ότι προχωρούν - αφού έχουν πραγματοποιήσει ήδη το παράνομο και αντισυνταγματικό αποσχιστικό δημοψήφισμα - στη δημιουργία αυτόνομης κυβέρνησης, με εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία, καθώς, όπως δηλώνουν, αμφισβητούν «τη γραφειοκρατική και κεντρική εξουσία των Ανδεων», όπως αναφέρει το Bolpress.

Στο πλευρό του Προέδρου Εβο Μοράλες παραμένουν αταλάντευτοι, όπως τονίζουν στις χθεσινές τους ανακοινώσεις η Εθνική Συνομοσπονδία Ιθαγενών Γυναικών της Υπαίθρου Μπαρτολίνα Σίσα, η Εθνική Συνομοσπονδία Δασκάλων και άλλες συνδικαλιστικές, πολιτικές, κοινωνικές και ιθαγένικες οργανώσεις. Παράλληλα, διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τη Βολιβία και την κυβέρνηση Μοράλες πραγματοποίησαν χτες πολιτικές, κοινωνικές και ιθαγένικες οργανώσεις σε Αργεντινή και Εκουαδόρ.

Τέλος, έκκληση για «ηρεμία», ώστε «να διεξαχθεί απρόσκοπτα και ειρηνικά το δημοψήφισμα» απευθύνει με έκτακτη ανακοίνωσή του ο ΓΓ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Μιγκέλ Ινσούλσα που εκφράζει συνάμα τη «βαθύτατη ανησυχία του για την κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ