Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Κάθε πέρσι και καλύτερα

«Ούτε κλαίει ούτε γελάει»: Αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρεται σε γενικές γραμμές όσον αφορά στην κίνηση που καταγράφτηκε στη διάρκεια των εκπτώσεων από συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εμπόρων. Μπορεί να παρατηρείται κάποια κίνηση σε σχέση με όλους τους προηγούμενους μήνες που η αγορά είχε «παγώσει», συνολικά, όμως οι εκπτώσεις εξελίσσονται χειρότερα από πέρσι, εκτιμούν. Και δεν μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού η ακρίβεια έχει εξανεμίσει τις ισχνές - και κάτω από τον πληθωρισμό - ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων, με συνέπεια ακόμη και φτηνά εμπορεύματα να φαντάζουν ακριβά.

Οπως επισημαίνουν, σε κάθε περίπτωση η όποια αύξηση που σημειώθηκε - και όχι στην πλειοψηφία των καταστημάτων - μέχρι τώρα στις θερινές εκπτώσεις δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσει τις συσσωρευμένες και πιεστικές απώλειες που υπάρχουν από μια ακόμη χρονιά συνεχούς πτώσης του τζίρου. Στον τζίρο των μαγαζιών αντικατοπτρίζεται με αδιάψευστο τρόπο η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, που εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους, λόγω της καθημερινής ακρίβειας, μεταθέτουν για τις εκπτώσεις ορισμένες αναγκαίες αγορές καταναλωτικών αγαθών.

Ωστόσο, κι αυτές γίνονται με μεγάλη φειδώ και περιορίζονται στα εντελώς απαραίτητα. Τα δελεαστικά ποσοστά των εκπτώσεων αποδείχτηκε για άλλη μια χρονιά ότι δεν είναι αρκετά για να φέρουν κάτι περισσότερο από μια προσωρινή ανάσα στους μικρέμπορους και τους αυτοαπασχολούμενους, υπογραμμίζουν οι ίδιοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως αναφέρει ο Ν. Γιαννέτος από τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας, φέτος ήταν ιδιαίτερα έντονη η τάση των «επώνυμων» καταστημάτων να πραγματοποιούν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων προκειμένου να αποσπάσουν ακόμα μεγαλύτερο μέρος του τζίρου που πραγματοποιείται στη διάρκεια των εκπτώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ