Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στα «σκαριά» νέα αντιαγροτική ρύθμιση

Χιλιάδες αγροτο-εργάτες ενδέχεται να μείνουν εκτός δικαιώματος επιστροφής φόρου κατανάλωσης καυσίμων από το νέο έτος

«Κακά μαντάτα», για τους μικρούς και φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους, προέκυψαν κατά τη χτεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλ. Κοντός, με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου. Κι αυτό, γιατί αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός προανήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να «κόψει» - από το νέο έτος - την επιστροφή φόρου κατανάλωσης καυσίμων για αγροτική χρήση, από τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χιλιάδες μικροί αγροτοκτηνοτρόφοι, οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν και αλλού μεροκάματα, για να τα βγάλουν πέρα, θα δεχτούν και νέα μείωση στα ήδη πενιχρά εισοδήματά τους. Η κυβέρνηση, έχοντας βεβαίως τη βοήθεια «πρασινογάλαζων» αγροτοσυνδικαλιστών, κρύβεται πίσω από μια μικρή μερίδα επαγγελματιών που αποκομίζουν υψηλά εισοδήματα από άλλες, πλην αγροτικού επαγγέλματος, ασχολίες, ώστε να περικόψει επιπλέον το εισόδημα χιλιάδων αγροτο - εργατών, κατόχων μικρών κλήρων, κάνοντας ένα ακόμη, μικρό, βήμα προς την κατεύθυνση του οριστικού ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε συγκεκριμένα ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο «η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων για αγροτική χρήση να γίνεται από την επόμενη χρονιά, μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες». Δυστυχώς, η πρακτική έχει δείξει πως όταν η κυβέρνηση της ΝΔ δηλώνει πως «εξετάζει» αρνητικά μέτρα για τα λαϊκά στρώματα, αργά ή γρήγορα αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται και στην πράξη...

Κατά τα λοιπά, ο Αλ. Κοντός ανακοίνωσε - για πολλοστή φορά - ότι από την επόμενη χρονιά τη «δαπάνη για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών θα την επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός». Ανακοινώνοντας το συγκεκριμένο μέτρο, ο υπουργός - όσο και τα προσφιλή στην κυβέρνηση ΜΜΕ - άφηνε να εννοηθεί ότι πρόκειται για κάποια «σπουδαία» παροχή προς τους Ελληνες αγρότες. Στην ουσία, με το μέτρο αυτό η κυβέρνηση θα πράξει αυτό που έπρεπε να είχε γίνει αρκετά χρόνια πριν, σύμφωνα και με το σχετικό κοινοτικό κανονισμό, αφού επί χρόνια «χαράτσωνε» παράνομα τους παραγωγούς, όπως άλλωστε έκανε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στην εξέλιξη των εγγειοβελτιωτικών έργων ανά την Ελλάδα, καθώς και στην «αξιοποίηση» των κοινοτικών κονδυλίων για τη λεγόμενη «4η προγραμματική περίοδο», εκφράζοντας την προσωπική του ικανοποίηση για την πορεία υλοποίησής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ