Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΣΟΔΑ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2008
Πάνω από τον πληθωρισμό αλλά κάτω από το στόχο

Στο 7μηνο Γενάρης - Ιούλης 2008, τα κρατικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 6,7%, ενώ ο ετήσιος στόχος είναι 12,9%. Η υστέρηση αυτή, που οφείλεται στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης, θα επιχειρηθεί να καλυφθεί με νέους φόρους

Σημαντική υστέρηση παρουσιάζουν οι εισπράξεις των φορολογικών και άλλων εσόδων του κράτους, που είχε προϋπολογίσει να εισπράξει η κυβέρνηση με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2008, ο οποίος εμπλουτίστηκε με μια σειρά νέα φοροεισπρακτικά μέτρα. Η βελτίωση των εσόδων το μήνα Ιούλη, την οποία προβάλλει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς τα κρατικά έσοδα εμφανίζουν αύξηση 11,5% (είναι δηλαδή κοντά στον επίσημο στόχο), ελάχιστα αλλάζει την εικόνα της υστέρησης που εμφανίζουν τα έσοδα για ολόκληρο το εφτάμηνο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες, τα συνολικά έσοδα του κράτους στο εφτάμηνο Γενάρης - Ιούλης 2008, ανήλθαν στο ποσό των 30.601 εκατ. ευρώ έναντι 28.668 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εφτάμηνο του 2007, καταγράφοντας αύξηση κατά 6,7%.

Αν και το ποσοστό αύξησης των κρατικών εσόδων στο 7μηνο είναι αρκετά μεγαλύτερο από τον πληθωρισμό (τρέχει με 4% σε μέσα επίπεδα και 4,9 σε δωδεκάμηνη βάση), υπολείπεται σημαντικά από τον ετήσιο στόχο 12,9% που είχε θέσει η κυβέρνηση με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2008. Με δεδομένο ότι στους υπόλοιπους 5 μήνες, δεν πρόκειται να καλυφθεί η διαφορά (περίπου 3 δισ. ευρώ αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός αύξησης των εσόδων) η κυβέρνηση έχει αρχίσει από τώρα να προετοιμάζει νέα φοροεισπρακτικά μέτρα σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων με ρυθμό μεγαλύτερο του επίσημου πληθωρισμού, αποτελεί σαφές δείγμα γραφής της υπερφορολόγησης των λαϊκών εισοδημάτων.

Του λόγου το αληθές των παραπάνω - ότι δηλαδή η κυβέρνηση στρώνει από τώρα το χαλί για την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων - επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις που έκαναν (προχτές και χτες) οι υπουργοί Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Αλογοσκούφης και Αλ. Κοντός. Ο πρώτος ξεκαθάρισε πως η κυβερνητική πολιτική είναι «δεδομένη» (άρα δεν πρόκειται να θιγούν τα «κεκτημένα» για το μεγάλο κεφάλαιο) ενώ ο δεύτερος προανήγγειλε ότι θα κοπεί η επιστροφή φόρου για πετρέλαιο σε χιλιάδες αγρότες). Στην προετοιμασία του εδάφους για τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα συνηγορούν και οι διαρροές στοιχείων και πληροφοριών από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την επιβολή κεφαλικού φόρου και άλλα φοροεισπρακτικά μέτρα.

Στην προσπάθειά της, να αμβλύνει τις αντιδράσεις των ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς, που χρόνο με το χρόνο πληρώνουν όλο και περισσότερους φόρους, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων για τον «περιορισμό της φοροδιαφυγής», με τη συγκρότηση 21 ειδικών συνεργείων προληπτικού ελέγχου που φέτος λειτουργούν στους Νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Κοζάνης, Τρικάλων, Αργολίδας, Μαγνησίας, Πιερίας, Ιωαννίνων, Αγρινίου, Ξάνθης και Χανίων.

Ανεξάρτητα από την προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να εμφανίσει τους ελέγχους ότι στρέφονται εναντίον «όλων» των φοροφυγάδων, στην πράξη οι έλεγχοι για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής εστιάζονται στα μικρομάγαζα, αφού οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν, στην ουσία, φορολογική ασυλία. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να αναζητά τη φοροδιαφυγή και φοροφυγάδες - όπως έκαναν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - στη «μαρίδα» και όχι στους «καρχαρίες», επιβεβαιώνεται και από τον υφυπουργό Οικονομικών Αντ. Μπέζα, που προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων «στις περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη παραβατικότητα, π.χ. παραλιακά κέντρα διασκέδασης, ταβέρνες, μπαρ, παραλίες - πλαζ, μαγαζιά τουριστικών ειδών κλπ.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ