Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι λαοί της Ευρώπης έχουν και άλλη επιλογή

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Δεσφίνα Φωκίδας

«Μπροστά στις ευρωεκλογές ο λαός μας έχει να επιλέξει ανάμεσα στα κόμματα του ευρωμονόδρομου και της ευρω-υποταγής, και στο ΚΚΕ, που θέλει και επιδιώκει, από κοινού με άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις, να παλέψει ενάντια στις επιλογές της ΕΕ με συνέπεια και σταθερότητα. Προμετωπίδα του συνθήματός μας στις ευρωεκλογές είναι ότι οι λαοί της Ευρώπης έχουν και άλλη επιλογή».

Τα παραπάνω τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες σε ανοιχτή συγκέντρωση του Κόμματος στη Δεσφίνα Φωκίδας.

Η ελληνική κυβέρνηση να πει «όχι» στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Νότια Οσετία και στους πολέμους ο ομιλητής τόνισε:

«Συστατικό στοιχείο μιας πραγματικά εναλλακτικής πρότασης εξουσίας είναι η πάλη κι ο αγώνας κατά του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των δυνάμεων ταχείας επέμβασης. Είδατε τι γίνεται με την κρίση που ξέσπασε μετά την επίθεση της Γεωργίας στη Νότια Οσετία. Οι πολεμικές συγκρούσεις είναι αποτέλεσμα του σκληρού ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στη Ρωσία για τον έλεγχο της περιοχής του Καυκάσου και της Κασπίας Θάλασσας, του φυσικού πλούτου και των δρόμων διέλευσης των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η περιοχή αυτή δεν είναι μακριά από την Ελλάδα. Εχουν σχέση με την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, την προσπάθεια υποκίνησης μειονοτικών ζητημάτων, την κρίση στην Τουρκία, το σχέδιο για τη Μεγάλη Μέση Ανατολή, τα πολεμικά σχέδια κατά του Ιράν και τη διαδικασία ένταξης της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Το ΚΚΕ λέει ότι δεν έχουν καμιά δουλειά ελληνικές φρεγάτες και εκστρατευτικά στρατεύματα, ελληνικά, με τη σημαία του ΝΑΤΟ, να βρίσκονται εκτός συνόρων, να παίρνουν μέρος σε μυστικές αποστολές στην Αραβική Θάλασσα, να απειλούν λαούς και χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση και αύριο (σ.σ. σήμερα) στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, οφείλει να πει "όχι" στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, να αποσύρει την υπογραφή της από την απόφαση για επέκταση του ΝΑΤΟ, να αποσύρει τα στρατεύματα και τις φρεγάτες που βρίσκονται εκτός Ελλάδας».

Να καταδικαστούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις θέσεις των κομμάτων μπροστά στις ευρωεκλογές ο Δ. Κουτσούμπας είπε: «Πολλά χρόνια τώρα ζούμε με διάφορους μύθους - προπαγανδιστικά κατασκευάσματα. Το πιο αγαπημένο τους είναι αυτό που ισχυρίζεται ότι αυτά τα "έξω" και τα ΟΧΙ στην ΕΕ τα λέει μόνο το ΚΚΕ, και μας οδηγούν στην απομόνωση, ότι η Ελλάδα δε θα αναπτυχθεί, ότι μόνο το ΚΚΕ συνέχεια λέει ΟΧΙ σε όλα και πάει λέγοντας... Τους απαντάμε: Οι λαοί - μαζί και ο ελληνικός - ό,τι πρόοδο έκαναν, ό,τι κατέκτησαν, το κατέκτησαν μόνο με την πάλη, τον αγώνα τους, τα μικρά και μεγάλα ΟΧΙ που είπαν.

Είναι ψέμα ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη μόνο το ΚΚΕ λέει ΟΧΙ είτε συνολικά στην ΕΕ, είτε σε βασικές επιλογές της. Ας τους θυμίσουμε λοιπόν μερικά ΟΧΙ άλλων λαών τα τελευταία 15 χρόνια: Η Δανία είπε ΟΧΙ στο Μάαστριχτ με δημοψήφισμα. Η Σουηδία είπε συνολικό ΟΧΙ στην ΕΕ με δημοψήφισμα. Η Ολλανδία είπε ΟΧΙ στην ένταξη στην ΟΝΕ. Η Κύπρος είπε ΟΧΙ στο άδικο "σχέδιο Ανάν". Η Ιρλανδία είπε ΟΧΙ σε ειδικές συμφωνίες. Η Μ. Βρετανία αρνήθηκε να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ. Αλλες χώρες έχουν βάλει βέτο, έχουν πει ΟΧΙ και τελικά εξαιρέθηκαν από συμφωνίες που δεν τους συμφέρουν. Αλλοι λαοί επίσης σε ποσοστά πολύ μεγάλα, της τάξης του 45 μέχρι 50%, είπαν ΟΧΙ στην ΟΝΕ, στο Μάαστριχτ, κλπ. Η Γαλλία και η Ολλανδία απέρριψαν την πρώτη φορά το αντιδραστικό "ευρωσύνταγμα" με αποτέλεσμα αυτό να αποσυρθεί και να ξανάρθει μετά με τη μορφή της Συνθήκης της Λισαβόνας. Και πάλι με 54% ένας άλλος λαός, αυτός της Ιρλανδίας, πριν 2 μόλις μήνες είπε ΟΧΙ με αποτέλεσμα να αχρηστεύσει προς το παρόν την Ευρωσυνθήκη αυτή. Τι έπαθαν όλες αυτές οι χώρες; Γιατί μόνο στην Ελλάδα πέφτει όλη αυτή η καταστροφολογία, όταν προβάλλει το ΚΚΕ ΟΧΙ σε επιμέρους ή συνολικότερες πλευρές;

Είναι επικίνδυνο ολίσθημα η επιδίωξη όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων να πείσουν το λαό με δήθεν επιχειρήματα ότι η ΕΕ είναι κάτι σα θέσφατο, θεόσταλτο, κάτι που υπάρχει ή που πρέπει να υπάρχει έξω από την εξέλιξη, την ίδια την ταξική πάλη, τους συσχετισμούς δυνάμεων. Τίποτε από αυτά δεν ισχύει. Απλά, γιατί η ΕΕ είναι ιμπεριαλιστική ένωση. Η πάλη μας για την ανατροπή της ισοδυναμεί με την πάλη που κάνει ή πρέπει να κάνει κάθε λαός στη χώρα του, για να αλλάξει την κατάσταση που επικρατεί, για να ανατρέψει το σύστημα και να οικοδομήσει μια καλύτερη, ανώτερη κοινωνία. Οπως λοιπόν δε συμβιβαζόμαστε με την καπιταλιστική βαρβαρότητα στη χώρα μας, έτσι δεν μπορεί να συμβιβαζόμαστε και με την καπιταλιστική ενοποίηση, τον ιμπεριαλιστικό σχηματισμό που ακούει στο όνομα ΕΕ.

Μπροστά στις ευρωεκλογές ο λαός μας έχει να επιλέξει ανάμεσα στα κόμματα του ευρωμονόδρομου και της ευρω-υποταγής, και στο ΚΚΕ, που θέλει και επιδιώκει, από κοινού με άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις, να παλέψει ενάντια στις επιλογές της ΕΕ με συνέπεια και σταθερότητα. Εγγυόμαστε συνεπή αντίσταση, όσο εξαρτάται από εμάς, ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να χτυπηθεί η μοιρολατρία. Και στην πραγματικότητα είμαστε οι μόνοι που μπορούμε αυτό να το κάνουμε με απόλυτη συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί κάποιος σε όλα με το ΚΚΕ, προκειμένου να το ενισχύσει εκλογικά. Μπορεί να το εμπιστευτεί και εκείνος που έχει αμφιβολίες, δυσπιστία, ή νιώθει κάποιο δέος μπροστά σε κάποιες θέσεις του. Αυτός που δεν μπορεί να φανταστεί, με τον σημερινό συσχετισμό δύναμης, ότι μπορεί να υπάρξει Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Προμετωπίδα του συνθήματός μας στις ευρωεκλογές είναι ότι οι λαοί της Ευρώπης έχουν και άλλη επιλογή.

Η καταδίκη της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πρέπει να εκφραστεί στη μάχη των ευρωεκλογών, αναδρομικά για την πολιτική τους στην ΕΕ και στην Ελλάδα, αλλά και προληπτικά γι' αυτό που έρχεται από την ΕΕ σε βάρος του λαού μας, όλων των λαών. Να επικριθεί η πολιτική της ευρω-υποταγής είτε στο όνομα της αριστερής ανανέωσης του ΣΥΝ και των Συν αυτώ, είτε στο όνομα του εθνικισμού, της περιχαράκωσης και της πατριδοκαπηλίας του ρατσιστικού ΛΑ.Ο.Σ.».

Θα αποκαλύπτουμε στους εργαζόμενους τη διγλωσσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στα σενάρια και στις κυβερνήσεις συνεργασιών επισήμανε:

«Οπωσδήποτε, φαβορί στις προτιμήσεις ισχυρών κύκλων της άρχουσας τάξης και του κατεστημένου εξακολουθεί να είναι το ζεύγος ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ. Πρόκειται για νέες χαμένες ευκαιρίες.

Οταν γονείς, συμπέθεροι και κουμπάροι σε τέτοιους γάμους, τέτοιων πολιτικών ζευγαριών, είναι η πλουτοκρατία του τόπου και το κατεστημένο, τότε ο λαός πρέπει διπλά και τριπλά να κουμπώνεται και να τους απορρίπτει όλους τους συλλήβδην.

Ενα είναι σίγουρο και καθαρό. Ακριβώς γιατί είναι γνήσιο, έντιμο, ελπιδοφόρο. Η ενίσχυση του ΚΚΕ.

Ενιαίος και κοινός στόχος όλων των αστικών δυνάμεων και των κομμάτων τους είναι το ΚΚΕ. Γι' αυτό και αποσιωπούν, διαστρεβλώνουν, συκοφαντούν τις θέσεις και τη δράση του Κόμματος σε όλους τους τομείς.

Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι κύκλοι αναδεικνύουν και διαφημίζουν κόμματα που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του μεγάλου κεφαλαίου, των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εμείς λέμε στον κόσμο να σκεφτεί γύρω από τα προγράμματα, τις θέσεις και την πρακτική όλων των κομμάτων, ιδιαίτερα των λεγόμενων μικρότερων κομμάτων και στη βάση αυτή να επιλέξει. Δε θα σταματήσουμε να εξηγούμε στο λαό και να ισχυριζόμαστε με επιχειρήματα για τη διγλωσσία, τον καιροσκοπισμό άλλων κομμάτων, όπως ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, που προσαρμόζει με ευκολία και στις εκάστοτε ανάγκες της στιγμής και του ακροατηρίου τις θέσεις και τις προτάσεις του.

Ακριβώς, λοιπόν, επειδή άλλα έχουν στο μυαλό τους αλλά δε θέλουν να τα πουν ανοιχτά στους ψηφοφόρους τους, για το λόγο ότι θέλουν να παρασύρουν αγνούς αγωνιστές, απλούς ανθρώπους, κρύβουν, αποσιωπούν την εναλλακτική τους πρόταση, λέγοντας ότι την επεξεργάζονται κι όλο την επεξεργάζονται.

Η βασική εκδοχή της πολιτικής τους πρότασης είναι αυτά τα περί "αναδιανομής του πλούτου". Ξέρουν και οι ίδιοι ότι αυτό δε γίνεται αλλά το λένε για να ψαρέψουν στα θολά νερά. Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες γελάνε κάτω από τα μουστάκια τους με τέτοιες προτάσεις. Γιατί πολύ απλά ξέρουν ότι για να αντέξουν αλλά και να μεγαλώσουν την κερδοφορία τους μέσα στο σκληρό καπιταλιστικό ανταγωνισμό μεταξύ τους, πρέπει να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργατών. Γι' αυτό αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις σε όφελός τους, τα ωράρια, καθηλώνουν τους μισθούς, περιορίζουν δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων, θέλουν να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις και τόσα άλλα. Ξέρουν ότι αν δεν τα κάνουν αυτά ή θα τους αγοράσουν μεγαλύτεροι ή θα κλείσουν. Ακριβώς γιατί αυτή είναι η φύση του κεφαλαίου, είναι αδηφάγο, τρώει σάρκες, ζωές, τρώει ψυχές. Τι τους πέρασαν τους μεγαλοεπιχειρηματίες; Φιλόπτωχο ταμείο να μοιράσουν τα πλούτη τους με το λαό;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ