Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Δημαγωγούν πάνω στα «ζητήματα της καθημερινότητας»

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ, ως καλύτερου διαχειριστή του συστήματος, ο Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε προχτές από την Πάρο «σχέδιο επίθεσης μέχρι τις εκλογές» εναντίον της κυβέρνησης. Με ξεκάθαρο στόχο να συγκαλύψει ότι το ΠΑΣΟΚ, πίσω από τις ανέξοδες αντιπολιτευτικές κορόνες, συμπλέει με τη ΝΔ στην προώθηση της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής, ο πρόεδρός του επιχείρησε να εμφανιστεί σαν «εγγυητής» μιας «νέας φιλολαϊκής πορείας».

Ο Γ. Παπανδρέου, δημαγωγώντας πάνω στα κοινωνικά προβλήματα, που όμως είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που και το ΠΑΣΟΚ στηρίζει, αλλά και και με καταγγελίες σε θέματα «διαφάνειας» και σκανδάλων, ισχυρίστηκε ότι «ο λαός περιμένει πολλά από το ΠΑΣΟΚ, περιμένει από εμάς να ξαναφέρουμε την ελπίδα». Μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο, παρουσία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούση, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τα στελέχη «να αναλάβουν και τα ίδια ευθύνη και πρωτοβουλίες με γνώμονα τα προβλήματα του πολίτη σε τοπικό επίπεδο».

Προσδιορίζοντας τους στόχους του ΠΑΣΟΚ για το επόμενο διάστημα ο Γ. Παπανδρέου άφησε να εννοηθεί ότι αυτοί θα είναι τα «ζητήματα της καθημερινότητας» και κυρίως η ανάδειξη των σκανδάλων της κυβερνητικής παράταξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την υπόθεση του πρώην υπουργού Αιγαίου Αρ. Παυλίδη, αναφέροντας: «Πρώτον, αποδεικνύει την κατάσταση που υπάρχει στην ακτοπλοΐα, τα καρτέλ και τις μεγάλες αυξήσεις στα εισιτήρια, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του τουρισμού και, δεύτερον, ότι το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο και πρόκειται για μια περίπτωση που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυβερνητικής λογικής». Μια πολιτική όμως που υπηρέτησε με ευλάβεια το ΠΑΣΟΚ, όταν τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας».

Στη συντονισμένη επιχείρηση της Χαριλάου Τρικούπη να παρουσιαστεί το ΠΑΣΟΚ σαν φορέας «εξυγίανσης» του συστήματος εντάσσεται και η προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να παρουσιάσει την εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε υποθέσεις διαφθοράς ως «προβλήματα που μας δημιούργησαν ορισμένες περιπτώσεις και τα οποία θα μπορούσαν να σπιλώσουν το ΠΑΣΟΚ και το όνομά του»... Δεν μπήκε βέβαια στον κόπο να αναφερθεί στην ομολογία του Θ. Τσουκάτου ότι χρήματα της «Ζήμενς» κατέληξαν στα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτική για το πώς αντιλαμβάνεται το ΠΑΣΟΚ την επίλυση των «προβλημάτων της καθημερινότητας» των λαϊκών στρωμάτων είναι η πρόταση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου, Μ. Καρακλιούμη, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση να «προχωρήσει στην άμεση υιοθέτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης»! Αφού πρότεινε επιδόματα φτωχοκομείου για την αντιμετώπιση της ανέχειας, η ίδια απέδωσε τα τεράστια λαϊκά προβλήματα της ανεργίας, της ακρίβειας, της φτώχειας στην «έλλειψη σχεδιασμού» από την πλευρά της κυβέρνησης, «στην απουσία αναπτυξιακού σχεδιασμού», «στο πάγωμα των δημοσίων επενδύσεων» και στην «απουσία αποτελεσματικών ελέγχων στην αγορά»... Οπως επίσης και στη μεγάλη φορολογία που επιβάλλει η κυβέρνηση, ξεχνώντας προφανώς ότι την ίδια πολιτική ακολούθησαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Οσο για την επίθεση που εξαπέλυσε στην κυβέρνηση και στον υπουργό Μεταφορών, ο οποίος εξήγγειλε την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, αναφέροντας ότι «δρα ως μεσίτης και όχι ως υπουργός. Με τις μεθοδεύσεις του πουλά, εκποιεί και απαξιώνει», η Μ. Καρακλιούμη μπορεί να προστρέξει στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και στις πολιτικές που εφάρμοσε, για να διαπιστώσει ότι ο υπουργός της ΝΔ ολοκληρώνει το αντιδραστικό έργο των προκατόχων του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ