Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
«Για να υποστηρίξουν το δίκιο τους»

Σε εργοτάξια διαφόρων έργων βρέθηκε κλιμάκιο του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, καλώντας στην πανεργατική απεργία και στην απεργία του κλάδου στις 21 Οκτώβρη

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία στις 10 Οκτώβρη, με προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, 9.30 το πρωί, απηύθυνε το Συνδικάτο Οικοδόμων, σε περιοδεία συνδικαλιστών του χτες, στα εργοτάξια των εταιριών «Ευρωπαϊκής Τεχνικής», «Ιωνικής», «Παντεχνικής» στον Κηφισό. «Το αγωνιστικό "παρών" ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών κατακτήσεων και κοινωνικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί με απεργίες και στις 21 Οκτώβρη και το Νοέμβρη», τονίστηκε από τους συνδικαλιστές οικοδόμους.

Από νωρίς το πρωί, το κλιμάκιο του Συνδικάτου, με την προκήρυξη στο χέρι περίμεναν έναν, έναν, τους εργαζόμενους να τους ενημερώσουν, να συζητήσουν, ν' ακούσουν ξανά ό,τι πρόβλημα έχουν. Αλλωστε είναι γνωστή η δράση του για την περιφρούρηση του 5ήμερου, του ωραρίου, καλύτερου μεροκάματου, αποδοχών αργιών, ασφαλίστρων, υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Γνωστή είναι όμως και η «ενόχληση» που προκαλεί σε εργοδοσία, υπεργολάβους και «κολλητούς». Ο γεν. γραμματέας του Συνδικάτου Γ. Θεοδώρου τόνισε την αρχή της αγωνιστικής διαδρομής: «Αν θέλουν Ελληνες και αλλοδαποί, να συνεχίσουν και να διευρύνουν τις κατακτήσεις τους πρέπει μαζί με το ΠΑΜΕ και όλους τους εργατοϋπάλληλους ν' αντιδράσουν δυναμικά και να πιέσουν κυβέρνηση και εργοδοσία. Μακριά από "κουβέντες" που κόβουν τα βαριά κι ανθυγιεινά, αυξάνουν το όριο συνταξιοδότησης, κόβουν τις επικουρικές, προάγουν τις ελαστικές σχέσεις και την εντατικοποίηση που οδηγεί πολλές φορές σε "ατυχήματα". Οπως οι "κουβέντες" της ΓΣΕΕ, που ακόμα κι αυτή κάτω από την πίεση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος προκήρυξε απεργία».

Και συνέχισε: «Οι εταιρίες δεν κοιτάνε άσπρο, μαύρο, κόκκινο αλλά αν ένα έργο είναι ακριβό ή όχι. Θησαυρίζουν σε βάρος των εργαζομένων εις διπλούν, δε χάνουν λεφτά από το κράτος και τα παίρνουν μέχρι δεκάρας. Γι' αυτό προσπαθούν να διασπάσουν το συνδικάτο, με διάφορους τρόπους για να παίρνουν πίσω τα κεκτημένα. Σημαντική λοιπόν η παρουσία του, η παρουσία όλων των εργαζομένων που βρίσκονται στα εργοτάξια».

Η απήχηση κι εμπιστοσύνη προς το Συνδικάτο και την εργοταξιακή επιτροπή στην « Παντεχνική», φάνηκε όχι μόνο από τη συζήτηση που ακολούθησε, αλλά κι από την ανάγκη για συμμετοχή στην απεργία,«για να υποστηρίξουν το δίκιο τους» όπως χαρακτηριστικά έλεγαν. Η μεγάλη όμως παρέμβαση έγινε «επιτόπου» στο εργοτάξιο της « Ευρωπαϊκής Τεχνικής», όπου ο υπεργολάβος - σιδεράς Δαλάκας, απαίτησε από τους εργαζόμενους να φύγουν, χωρίς βέβαια να πληρωθούν, γιατί, όπως είπε, «δεν υπάρχει δουλιά λόγω πετρελαϊκής κρίσης, δεν υπάρχει σίδερο»!!! Αμέσως το Συνδικάτο κινητοποιήθηκε και δημιουργήθηκε μια νέα εργοταξιακή επιτροπή για να διεκδικήσει τα νόμιμα: Την πληρωμή τους, ανεξάρτητα αν «έχει δουλιά» ή όχι και τα χρωστούμενα αργιών, μεροκάματα λόγω καύσωνα, ένσημα που τους οφείλει ο εργοδότης, αλλά και την αξιοπρέπειά τους, που με αγώνες κατακτιέται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργούν αύριο στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ (2018-10-23 00:00:00.0)
Απεργία την Τετάρτη στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ (2018-10-19 00:00:00.0)
Παλικαρίσια μάχη στο εργοτάξιο του TAP (2018-06-09 00:00:00.0)
Με τους αγώνες τους απέσπασαν συμφωνία για υπογραφή ΣΣΕ (2018-06-08 00:00:00.0)
Προχωρούν σε 24ωρη απεργία στις 19 Ιούλη (2017-07-12 00:00:00.0)
Συνεχίζουν την επίσχεση (2005-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ