Τρίτη 19 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Νέες επιστολές όξυνσης

Εν μέσω ονοματολογίας και διαπραγματεύσεων, με ιμπεριαλιστικές πλάτες, ξαναθέτουν ζήτημα «μακεδονικής μειονότητας»

Μετά τις επιστολές του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι σχετικά με «την κατάσταση των μελών της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα» και ο πρόεδρος της Βουλής της χώρας Τράικο Βελιάνοφσκι προχώρησε σε επιστολές ανάλογου προβοκατόρικου περιεχομένου.

Ο Βελιάνοφσκι απέστειλε τις επιστολές στους προέδρους των Κοινοβουλίων, των χωρών - μελών της ΕΕ, μεγάλων άλλων χωρών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Καναδά, Αυστραλία κ.ά.), καθώς και στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων διεθνών οργανισμών (ΟΑΣΕ, ΝΑΤΟ, Συμβούλιο της Ευρώπης, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ.ά.).

Στις επιστολές αυτές κάνει λόγο για «πολιτική διακρίσεων που εδώ και δεκαετίες εφαρμόζει η Ελλάδα εις βάρος της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα». Καλεί δε τους παραλήπτες των επιστολών του να εξετάσουν την «κατάσταση με τη μακεδονική εθνική μειονότητα στην Ελλάδα». Προσθέτει ότι σύντομα η Βουλή της χώρας αναμένεται να εξετάσει και να εγκρίνει ψήφισμα για «τους πρόσφυγες από την πολεμική σύρραξη στην Ελλάδα στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του εμφυλίου πολέμου».

Φυσικά, η σκοπιανή αδιαλλαξία στηρίζεται από μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Π.χ. πριν μερικές μέρες η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, σε επίσημες δηλώσεις της, επέμενε να αποκαλεί την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» και να επαναλαμβάνει την «ανάγκη» ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Βέβαια, στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και για μικροκομματικούς λόγους η τακτική επιστολογραφίας Γκρούεφσκι και των συν αυτώ συναντά αντιδράσεις. Ετσι ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι χαρακτήρισε «αντιπαραγωγική» και «επιζήμια» για τα συμφέροντα του κράτους της ΠΓΔΜ και της ίδιας της αποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» την κίνηση του Σκοπιανού πρωθυπουργού να αποστείλει επιστολή στον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, με την οποία ζήτησε να ενταχθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την εκκρεμότητα της ονομασίας και θέμα «αναγνώρισης της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας». «Με το να ανοίγουμε συνεχώς νέα ζητήματα, δίνουμε αφορμή στην Ελλάδα να μας κατηγορεί - και ήδη αυτή το πράττει - ότι αυτό που κάνουμε στην ουσία είναι να μπλοκάρουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία», πρόσθεσε ο Τσερβένκοφσκι.

Εξάλλου, ο Τσερβένκοφσκι διαπιστώνει ότι «σχετικά με τον στρατηγικό μας στόχο να καταστούμε μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ πρέπει να συμπεράνουμε ότι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον περασμένο Απρίλιο, συνέβαλε στη δημιουργία μίας νέας πολιτικής πραγματικότητας (...) δε δεχτήκαμε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Εξαιτίας γνωστών λόγων. Είμαστε μάρτυρες ότι τους τελευταίους μήνες αποστέλλονται προς εμάς μηνύματα αναλόγου περιεχομένου και από την ΕΕ, όπου, δυστυχώς, για το ζήτημα αυτό, επίσης άρχισε να επικρατεί η λογική των εθνικών συμφερόντων μίας χώρας - μέλους, έναντι των κοινών συμφερόντων όλων των χωρών - μελών».

Προβλέπει ότι τα «εμπόδια που θέτει η Ελλάδα στην ένταξη της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" στους ευρωατλαντικούς θεσμούς (...) θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου καταλήξουμε σε κοινώς αποδεκτή λύση για το συγκεκριμένο επιβληθέν θέμα». Σημειωτέον ότι με την εκπνοή της προεδρικής του θητείας, την άνοιξη του 2009, επιστρέφει στην ενεργό πολιτική σκηνή.

Και μέσα σε όλα αυτά, ο Νίμιτς αναμένεται να ταξιδέψει στην περιοχή στο επόμενο δεκαήμερο, προτείνοντας στις δυο πλευρές «λύσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συναντήσεις σε Σκόπια - Θεσσαλονίκη (2008-08-22 00:00:00.0)
Γκρούεφσκι το ανάγνωσμα (2008-07-23 00:00:00.0)
Επιστολή προς Σκόπια με... κοινοποίηση στο ΝΑΤΟ (2008-07-18 00:00:00.0)
Στενό πρεσάρισμα από τους Αμερικανούς (2008-06-28 00:00:00.0)
Σαββατοκύριακο πιέσεων (2008-03-29 00:00:00.0)
Διαμεσολαβητικό ...χάσμα (2008-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ