Τρίτη 19 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Θετική και η Χαλκιά...

«Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να 'ναι σύμπτωση». Η Φανή Χαλκιά βρέθηκε ντοπαρισμένη (αποβλήθηκε και επίσημα από τους Ολυμπιακούς στο Πεκίνο, με τη ΔΟΕ να μιλάει για οργανωμένο κύκλωμα στην Ελλάδα) - μετά την 11άδα της άρσης βαρών, και τους Δρυμωνάκο, Γούση, Ρέγα - στην ουσία Μ3 (!)... Τη γνωστοποίηση ακολούθησε ρεσιτάλ υποκρισίας αλλά και πινγκ πονγκ (απόσεισης) ευθυνών, από κάθε είδους «ταγό».

Η χρυσή Ολυμπιονίκης το 2004 στα 400 μ., ακολούθησε την πεπατημένη. Δήλωσε σοκαρισμένη και αρνήθηκε χρήση απαγορευμένων σκευασμάτων. Επεσήμανε ότι υποβαλλόταν σε έλεγχο κάθε τρεις μέρες και «έδειξε» δολιοφθορά: «Οταν μετέχεις σε υψηλό πρωταθλητισμό, υπάρχει ένα... μαγαζί που λέγεται ΔΟΕ ή ΙΑΑΦ. Αυτοί έχουν το μαχαίρι, αυτοί και το καρπούζι. Το χαρτί με τον κωδικό τον έχει ο ελεγκτής. Χιλιάδες σκέψεις περνάνε από το μυαλό μου. Δυστυχώς οι αθλητές δεν μπορούμε να αποδείξουμε τίποτα».

Η γνωστοποίηση του νέου κρούσματος, λειτούργησε σαν την πιστολιά του αφέτη. Οι - υπόλοιπες - εμπλεκόμενες πλευρές, επιδόθηκαν σε αγώνα ταχύτητας. Στόχος όχι κάποιο μετάλλιο αλλά η μετάθεση ευθυνών και οι εντυπώσεις. Ο ΣΕΓΑΣ, με ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για μεμονωμένα περιστατικά (!) και θέτει σε αμφιβολία το παρελθόν της Χαλκιά («ίχνη σκιών για τις μέχρι τώρα επιτυχίες μιας μεγάλης αθλήτριας»). Δίνει τον προπονητή (ευθύνες «προφανείς και αδιαμφισβήτητες») και τονίζει πως οι «ευθύνες της Πολιτείας είναι πολλαπλές, όχι μόνο στην κατεύθυνση της εντατικοποίησης των ελέγχων στους αθλητές, αλλά και στη δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών εντοπισμού και τιμωρίας των εμπόρων και διακινητών των απαγορευμένων ουσιών στην Ελλάδα». Κλείνοντας, ευχαριστεί, μεταξύ άλλων, τους χορηγούς για τη βοήθειά τους στην ομοσπονδία...

Τις ευθύνες των άλλων υπερτόνισε και ο πρόεδρος στην ΕΟΕ, Μ. Κυριακού. Με δηλώσεις του σε διάφορα ΜΜΕ παρουσιάστηκε λάβρος κατά της αθλήτριας («τελείωσε») αλλά και των αρμοδίων μηχανισμών («υπάρχουν νόμοι, υπάρχει δικαιοσύνη; Περιμένω δράσεις»). Και ισχυρίστηκε πως «δε θέλουμε "βρώμικα" μετάλλια. Αν δεν μπορούμε να έχουμε "καθαρά", τότε θ' αγωνιζόμαστε μόνο για διασκέδαση».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ιωαννίδης, επιδόθηκε σ' ένα συνεχές μπρος - πίσω. Αποδέχτηκε ότι «πράγματι την κυνήγησαν. Πληρώνουμε παλιές αμαρτίες, δε θέλω ποτέ να γυρίζω στο παρελθόν, αλλά αυτός είναι ο λόγος που η ΔΟΕ μας κυνηγάει». Και πρόσθεσε ότι «κακώς έδωσε το δικαίωμα να δικαιώσει αυτούς που την πολέμησαν»! Στη συνέχεια πάντως αποδέχτηκε ότι οι αρμόδιες αρχές δικαιούνται και πρέπει να κάνουν ελέγχους και εξήγγειλε πιο αυστηρά μέτρα.

Και δεν παρέλειψε και δικανικό εντυπώσεων. Με φράσεις όπως «το ζητούμενο είναι ότι ο αθλητισμός διδάσκει πανανθρώπινες αξίες και δεν πρέπει να τις ξεπερνούμε ποτέ αυτές τις αξίες. Ζητούμε να έχουμε πραγματικά αναπτυξιακό αθλητισμό, να γίνεται ένας οργασμός ώστε να έχουν υγεία τα παιδιά μας» και άλλα.

Βέβαια... συμπτωματικά «ξέχασε», όπως και όλοι οι υπόλοιποι, να αναφερθεί στις αιτίες. Τη σύνδεση αποτελέσματος - ανταλλάγματος, την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού που έχει μετατραπεί σε βιομηχανία, τα όσα διακυβεύονται, τις επικρατούσες αξίες κλπ. Και φυσικά τις πολιτικές επιλογές και πρακτικές της ΝΔ - όπως και του ΠΑΣΟΚ - που (τουλάχιστον) ευνοούν και ανέχονται, αιτίες και αιτιατά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ