Τρίτη 19 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Κοινωνικός αναβρασμός

ΛΙΜΑ.--

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους 65 ιθαγένικες κοινότητες στην περιοχή της Αμαζονίας, ενάντια στη δράση των πετρελαϊκών εταιρειών στην περιοχή τους που τους καταδικάζουν σε αργό θάνατο.

Οι ιθαγένικες κοινότητες που ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις μία βδομάδα πριν, ήδη προχώρησαν από χτες στον αποκλεισμό και των οδικών αρτηριών, ενώ ο Πρόεδρος Αλαν Γκαρσία κήρυξε τις περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που σημαίνει και την ενδεχόμενη επέμβαση του στρατού.

Οι κινητοποιήσεις των ιθαγένικων κοινοτήτων αποτελούν μόνο μία πτυχή του κοινωνικού αναβρασμού που επικρατεί στο Περού. Μόλις το περασμένο Σάββατο, χιλιάδες άνθρωποι, θύματα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε το Περού στις 15 Αυγούστου 2007, διαδήλωσαν οργισμένοι στους δρόμους του Πίσκο, καταγγέλλοντας τη βραδυπορία στην ανοικοδόμηση της πόλης τους και κατηγόρησαν την κυβέρνηση για πολιτική που στρέφεται ενάντια στους φτωχούς, για «ληστεία και διαφθορά» και κατάχρηση των χρημάτων της διεθνούς βοήθειας για τους πληγέντες.

Η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα των τοπικών εργατικών και κοινωνικών οργανώσεων, ήταν μαζική και έγινε στους δρόμους και στα ερείπια του Πίσκο, της Τσίντσα και της Ικα, τις τρεις πόλεις που επλήγησαν σοβαρότερα από τον σεισμό, ο οποίος είχε ως απολογισμό πάνω από 600 νεκρούς και 300.000 αστέγους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ