Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΠΙΑΝΚΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ»
Αρνηση στην εργοδοτική πρόκληση!

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην απόφαση τής πολυεθνικής να απολύσει 87 κλείνοντας ένα ολόκληρο τμήμα της

Αποφασισμένοι αγωνιστικά να ανατρέψουν την απόφαση της εταιρίας να απολύσει 87 συναδέλφους τους, είναι οι εργάτες και οι εργάτριες της γερμανικών συμφερόντων βιοτεχνίας έτοιμων ενδυμάτων «Μπιάνκα Παγγαίου» που λειτουργεί στη Νικήσιανη Καβάλας. Την περασμένη Δευτέρα, η διοίκηση της εταιρίας, με πρόσχημα την «περιορισμένη οικονομική δραστηριότητά της», έθεσε σε διαθεσιμότητα τους 87 από τους 450 εργαζόμενους που απασχολεί (στην πλειοψηφία τους από το τμήμα της ζακέτας) τους οποίους μία βδομάδα μετά, δηλαδή προχτές Δευτέρα 2 του Οκτώβρη, ανακοίνωσε πως τελικά απολύει.

Η νέα επίθεση της εταιρίας «Μπιάνκα Παγγαίου» έρχεται ως συνέχεια των προσπαθειών της διοίκησης εδώ και ενάμιση χρόνο, να επιβάλει το ελαστικό ωράριο εργασίας και τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων. Μετά τις απολύσεις που πραγματοποίησε από τον περασμένο Οκτώβρη, στο πλαίσιο του επιτρεπόμενου 2%, τον Απρίλη, εκβιαστικά επιχείρησε να υλοποιήσει το ελαστικό ωράριο και το «διευθυντικό δικαίωμα» διευθέτησης του χρόνου εργασίας, απειλώντας με 70 νέες απολύσεις. Μπροστά στην αγωνιστική στάση των εργαζομένων τελικά υποχώρησε. Τον Ιούνη άλλη μια φορά επιχείρησε να επιβάλει το ελαστικό ωράριο επικαλούμενος λίγες παραγγελίες, όμως τελικά οι εργαζόμενοι έφτασαν να δουλεύουν υπερωρίες. Και τώρα επανέρχεται, πρώτα με τις διαθεσιμότητες και στη συνέχεια με τις 87 απολύσεις.

Η αισχρή πρακτική που ακολουθήθηκε, δηλαδή η έκδοση λίστας με τα ονόματα των απολυμένων, έχει προφανή στόχο να διασπάσει το κοινό μέτωπο αντίστασης των εργαζομένων με τη γνωστή τακτική του «διαίρει και βασίλευε». Και είναι ξεκάθαρο πλέον, πως «σκοπός της εταιρίας μεταξύ άλλων είναι να εκβιάσει το υπόλοιπο προσωπικό ώστε να δεχτεί με σκυμμένο το κεφάλι, όσα ανεπιτυχώς επιχειρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η πρόεδρος του Σωματείου Θ. Δερμετζή, η οποία μαζί με την ταμία του Σωματείου βρίσκονται στη μαύρη λίστα των απολυμένων - ανεπιθύμητων εργαζόμενων.

Χτες οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους εργαζόμενες, μετείχαν στις ενημερωτικές συνελεύσεις που πραγματοποίησε το Σωματείο μέσα στη βιοτεχνία. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Δ. Θεοδώρου, καθώς και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας Π. Τιάκας, ο οποίος δεσμεύτηκε πως θα στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων ώστε να μην πραγματοποιηθούν οι απολύσεις που για να είναι νόμιμες πρέπει να έχουν την έγκριση του νομάρχη.

Ο Δ. Θεοδώρου, δήλωσε πως η Ομοσπονδία θα στηρίξει κάθε αγωνιστική τους απόφαση, προειδοποίησε όμως πως μόνο στο χέρι των ίδιων των εργαζομένων είναι να αποτρέψουν τη νέα εργοδοτική επίθεση. «Στον εκβιασμό της εργοδοσίας μία απάντηση πρέπει να δώσετε. Τον ενωμένο και συντονισμένο αγώνα σας», ανέφερε μεταξύ άλλων και προέτρεψε να προχωρήσουν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις, ώστε μαζί με τους συναδέλφους τους από άλλους χώρους, συντονισμένα, να αναγκάσουν την εργοδοσία να κάνει πίσω και το νομάρχη να μην αποδεχτεί τις απολύσεις. Επίσης, τους κάλεσε να προχωρήσουν άμεσα σε κήρυξη απεργίας και φυσικά να μετέχουν σύσσωμοι στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 του Οκτώβρη.

«Οχι» στην εργοδοσία

Σαφής και αδιαπραγμάτευτη ήταν η απάντηση του Σωματείου, στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι με τους εκπροσώπους της εταιρίας. «Το Σωματείο δεν μπαίνει στη διαδικασία συζήτησης. Πάρτε πίσω τις απολύσεις. Διαφορετικά θα προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις», δήλωσε η πρόεδρος των εργαζομένων Θ. Δερμετζή, προς τους Ελληνες και Γερμανούς διευθυντές της επιχείρησης, οι οποίοι προσπαθώντας να αιτιολογήσουν την ασύδοτη και παράνομη πράξη τους, επικαλέστηκαν τις εξελίξεις στη μόδα, σε συνδυασμό με το γεγονός πως το κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχουν τα εργοστάσιά τους στην Πολωνία και τη Ρουμανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ