Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναζητά «οδό» διαφυγής από το σκάνδαλο Παυλίδη...

Τρόπους διαφυγής από την υπόθεση του σκανδάλου Παυλίδη αναζητά η κυβέρνηση, με κορυφαία στελέχη της να δείχνουν την «πόρτα εξόδου» στον πρώην υπουργό, μέσω της ανεξαρτητοποίησής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Την ίδια στιγμή σταθερά προσηλωμένη στην ενίσχυση της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες επιδοτήσεις για τους πλοιοκτήτες στις λεγόμενες άγονες γραμμές. Χτες ο υφυπουργός Ναυτιλίας - Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Καμένος με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Σκάι» προανήγγειλε επιδότηση του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου κατά 90%, που θα έρθει να προστεθεί στις παχυλές επιδοτήσεις που μέχρι σήμερα λαμβάνουν οι εφοπλιστές!

Είναι φανερό ότι οι φωνές από το κυβερνητικό στρατόπεδο για ανεξαρτητοποίηση του πρώην υπουργού δεν πρόκειται να θίξουν τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, αντίθετα θα χρησιμοποιηθεί σαν προκάλυμμα καπνού για να συγκαλύψει τη σκανδαλώδη πολιτική υπέρ του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο «Μέγκα», αναφερόμενος στη συγκεκριμένη υπόθεση δήλωσε: «Αν ήμουν εγώ στη θέση του κ. Παυλίδη θα είχα ανεξαρτητοποιηθεί, θα είχα ακολουθήσει το παράδειγμα Κουκοδήμου, χωρίς να άρω την εμπιστοσύνη μου στην κυβέρνηση που θα στήριζα με την ψήφο μου στη Βουλή μέχρι να ξεκαθαριστεί η υπόθεση, διότι πιστεύω ότι αυτή η πρακτική θα διευκόλυνε όλους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη θέση που διατύπωσε ο Κ. Χατζηδάκης προτείνουν τόσο υπουργοί όσο και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Είναι ενδεικτικό ότι χτες μετά το τέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής οι περισσότεροι υπουργοί απέφυγαν να στηρίξουν τον Αρ. Παυλίδη, ακολουθώντας τη γραμμή «σιωπής» που έχει επιβάλει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο όμως ακόμα παρέχει στήριξη στο βουλευτή και παραπέμπει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Σ' αυτό το μήκος κύματος, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγ. Μεϊμαράκης ανέφερε: «Το ζήτημα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και ερευνάται. Και μάλιστα με πρωτοβουλία του κ. Παυλίδη. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη».

Από την πλευρά του ο Αρ. Παυλίδης συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες, στηρίζει τον στενό του συνεργάτη που εμπλέκεται στην υπόθεση δωροληψίας ενός εκατομμυρίου ευρώ με τον εφοπλιστή Μανούση και σε όλους τους τόνους δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ανεξαρτητοποιηθεί ούτε να παραιτηθεί, αν δεν του ζητηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπο να δικαιολογήσει γιατί ο εισαγγελικός φάκελος της υπόθεσης Παυλίδη δεν έφτασε στη Βουλή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης ισχυρίστηκε ότι «όλη η διαδικασία της "υπόθεσης Παυλίδη" υπήρξε απόλυτα σύννομη», αφού όπως υποστήριξε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κρίθηκε ότι «τα καταγγελλόμενα δε στοιχειοθετούσαν την οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη σε βάρος του κ. Παυλίδη».

ΠΑΣΟΚ: Οξύνει την αντιπαράθεση

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, ανεβάζοντας τους τόνους της δικομματικής αντιπαράθεσης, χαρακτήρισε τον υπουργό Δικαιοσύνης «αρχιτέκτονα και απολογητή ενός εξωθεσμικού κυκλώματος, που συγκαλύπτει ή καθυστερεί την αποκάλυψη των σκανδάλων» και ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε τον υπουργό να «απαντήσει αν υπάρχουν και άλλες δικογραφίες που αφορούν υπουργούς και αντί να έρθουν στη Βουλή σταμάτησαν στον Αρειο Πάγο και ποιες είναι».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης του Αρ. Παυλίδη, δήλωσε: «Ελπίζουμε ο πρωθυπουργός να μην επαναλάβει τη φαρσοκωμωδία Κουκοδήμου στην υπόθεση Παυλίδη, διότι αυτό θα ξεπεράσει κάθε μέτρο υποκρισίας».

Νέες αποκαλύψεις

Εξάλλου με δημοσιεύματά της η «Ελευθεροτυπία» φέρνει στην επιφάνεια προκαταρκτική έρευνα που πραγματοποίησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, βάσει της οποίας «απήγγειλε τρεις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σε νυν και τότε στελέχη του υπουργείου» με αφορμή τη δρομολόγηση στην επιδοτούμενη γραμμή Τήλου - Ρόδου πλοίου της εταιρείας ΑΝΕΣ, παρά το μεγάλο κόστος και την παλαιότητά του. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στελέχη του υπουργείου υποστήριξαν πως «τα μέλη της επιτροπής λειτούργησαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές που τέθηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπέρ της παραπομπής Παυλίδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης (2009-04-23 00:00:00.0)
Στο απυρόβλητο η παράδοση της ακτοπλοΐας στους εφοπλιστές (2009-04-07 00:00:00.0)
Στον ανακριτή κατέθεσε ο Καραμάριος (2009-02-27 00:00:00.0)
Στο «μικροσκόπιο» του ανακριτή τα περιουσιακά στοιχεία του Παυλίδη (2009-02-17 00:00:00.0)
Επίθεση στο πρωθυπουργικό περιβάλλον (2009-02-13 00:00:00.0)
Εντείνει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επίθεσης (2008-08-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ