Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Αλλαξαν οι δικαστές στη δίκη Κάρατζιτς

ΧΑΓΗ.--

Δεκτό έγινε χτες το αίτημα του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, για αντικατάσταση του δικαστή Αλφόνς Ορι, με το επιχείρημα ότι α) έχει «προσωπικό συμφέρον» να τον καταδικάσει και β) σε όλες τις δίκες Σερβοβόσνιων που ανέλαβε από το 2001 έβγαλε μόνον καταδικαστικές αποφάσεις. Ωστόσο, η δικαιολογία που πρόβαλε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσκλαβία, ήταν ότι οι εισαγγελείς δεν επιδίωκαν πλέον το συνδυασμό της υπόθεσης του Ρ. Κάρατζιτς με εκείνες άλλων υπόπτων και κατηγορουμένων και ως εκ τούτου η υπόθεσή του ανατέθηκε σε άλλο σώμα δικαστών.

Οι νέοι δικαστές που θα εκδικάσουν τον Ράντοβαν Κάρατζιτς είναι οι Πάτρικ Ρόμπισον, Ζαν Κλοντ Αντονέτι και Λέιν Μπόνομι.

Ο Κάρατζιτς έχει κληθεί να εμφανιστεί στο δικαστήριο στις 29 του μήνα.

Στο μεταξύ, δικαστές του ΔΠΔ πρότειναν χτες ποινές που κυμαίνονται από 20 χρόνια έως ισόβια κάθειρξη για τον πρώην Πρόεδρο της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, τον πρώην αντιπρόεδρο της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Νίκολα Σαΐνοβιτς, τον πρώην επικεφαλής των γιουγκοσλαβικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ντράγκολιουμπ Οϊντανιτς, τον πρώην στρατηγό Νέμποϊσα Πάβκοβιτς, τον πρώην διοικητή του Τάγματος Πρίστινα Βλάντιμιρ Λαζάρεβιτς και τον πρώην διοικητή της σερβικής αστυνομίας στο Κόσσοβο, Σρέτεν Λούκιτς. Οι έξι κατηγορούνται για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο το 1999.

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε η πιθανότητα πρόωρης αποφυλάκισης της πρώην Προέδρου των Σερβοβόσνιων Μπίλιανα Πλάβσιτς που κρατείται στις φυλακές της Σουηδίας έπειτα από την καταδίκη της από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία το 2003, λόγω του προκεχωρημένου της ηλικίας της (είναι 77 ετών)....


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ