Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΜΥΡΝΗ.-- Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε χτες νωρίς το βράδυ, στην παραλιακή πόλη Ιζμίρ (Σμύρνη), η οποία προκάλεσε 16 τραυματίες, κυρίως αστυνομικούς και στρατιωτικούς. Οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν περισσότερες πληροφορίες, ούτε φάνηκαν να στρέφουν τις υποψίες τους προς κάποια συγκεκριμένη οργάνωση, καθώς τέτοιου είδους επιθέσεις έχουν αποδοθεί και στο ΡΚΚ, και σε εκτός νόμου αριστερές οργανώσεις αλλά και σε ισλαμιστές εξτρεμιστές.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- «Σαφείς» ομοιότητες ανάμεσα στην περίπτωση απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία και εκείνη της Ν. Οσετίας διαπίστωσε χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς που πρόσθεσε πως η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου απ' τις ΗΠΑ και ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ «αποσταθεροποίησε και άλλα μέρη του κόσμου».

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο Ροντόλφ Αντάντα, επικεφαλής κυανοκράνων ΟΗΕ και Αφρικανικής Ενωσης στο Χαρτούμ του δυτικού Σουδάν, προσπάθησε χτες να υποβαθμίσει τη δήλωση του Σουδανού Προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ, πως θα απελάσει την αποστολή εάν τεθεί σε εφαρμογή παραπομπή του Προέδρου για γενοκτονία απ' το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ.

ΑΚΡΑ.-- «Λιγοστεύει ο χρόνος» μέχρι τη διαπραγμάτευση μίας συμφωνίας (ως το 2009) για την αντιμετώπιση του φαινομένου υπερθέρμανσης του πλανήτη, είπε χτες ο Πρόεδρος της δυτικοαφρικανικής Γκάνας Τζον Καφουόρ, κηρύσσοντας έναρξη των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα που ξεκίνησε στην πρωτεύουσα Ακρα.

ΑΛΟΦΙ.-- Την αποπομπή από το 16μελές περιφερειακό φόρουμ Νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού αντιμετωπίζει η στρατιωτική κυβέρνηση των Νησιών Φίτζι, εάν έως το τέλος του χρόνου δεν έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών ως το Μάρτη του 2009, ανακοίνωσαν χτες οι ηγέτες των υπόλοιπων χωρών-μελών.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του αμυντικού συστήματος και του στρατού δήλωσε χτες ο υπουργός Αμυνας του Μαυροβουνίου Μπόρο Βούτσινιτς, με στόχο, όπως είπε, την προώθηση της ευρωατλαντικής πορείας...

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Η Μεξικανική εταιρεία παραγωγής τσιμέντου «Cemex» άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ζητήσει διεθνή επιδιαιτησία για την επίλυση της διένεξής της με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, όπου η θυγατρική της απαλλοτριώθηκε και υπό την προστασία της Εθνοφρουράς και των εργαζομένων στο πλαίσιο της εκστρατείας εθνικοποίησης της βιομηχανίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Για διάστημα 15 ετών θα κρατούν οι αμερικανικές αρχές τα στοιχεία όσων εισέρχονται στη χώρα, ακόμα και των Αμερικανών πολιτών, αναφέρει δημοσίευμα της «Washington Post».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ