Σάββατο 23 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«902» ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM
Αφιέρωμα στον Σπήλιο Μεντή

*Στον συνθέτη και στιχουργό Σπήλιο Μεντή, θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης και θα μεταδοθεί αύριο Κυριακή 24 Αυγούστου (12:00-14:00) στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Ηταν ένας εραστής της Τέχνης και όπως έγραψε η Δανάη (Στρατηγοπούλου) που τον πρωτοπαρουσίασε στο αθηναϊκό κοινό το 1955, από το ραδιόφωνο, «θα μπορούσε να εξελιχθεί σ' ένα νέο Αττίκ αν δεν τον πρόφταινε η "επέλαση" των ...βαρβάρων».

Ο Σπήλιος Μεντής γεννήθηκε το 1912 στο Αγρίνιο, όπου ήταν διορισμένος εφοριακός υπάλληλος ο πατέρας του, σταδιοδρομία που ακολούθησε αργότερα και ο ίδιος.

Η δεκαετία του '30 τον βρήκε στην Αθήνα όπου γνωρίστηκε με τους Τάσο Λειβαδίτη, Γιάννη Ρίτσο και Ανδρέα Φραγκιά με τους οποίους έγινε αχώριστος φίλος.

Ο Σπήλιος Μεντής πολέμησε στην Αλβανία, ενώ στην Κατοχή μπήκε στις γραμμές του ΕΑΜ.

Το 1951 έγραψε το πρώτο του τραγούδι, τη «Δασκαλίτσα», για να ακολουθήσουν πάνω από 100 τραγούδια, τα περισσότερα σε στίχους δικούς του, αλλά και μελοποιημένη ποίηση των Ρίτσου, Ελύτη, Λειβαδίτη και Φ. Γκ. Λόρκα.

Από αυτά, τα μισά περίπου κυκλοφόρησαν σε δίσκους των 45 στροφών ερμηνευμένα από μεγάλα ονόματα του τραγουδιού μας.

Αν και αρκετοί προσπάθησαν να κατατάξουν τον Σπήλιο Μεντή σε κάποια από τις «σχολές» του ελληνικού τραγουδιού, εντούτοις τα άψογα τραγούδια του, δύσκολα κατατάσσονται σε «κατηγορίες», καθώς έχουν έναν εντελώς ιδιαίτερο χαρακτήρα, που αντικατοπτρίζει τόσο την προσωπικότητα και τα βιώματα του δημιουργού τους, όσο και την εποχή στην οποία γράφτηκαν.

Ο «εφοριακός» του Λαυρίου που προκάλεσε σάλο στο ελληνικό τραγούδι, «έφυγε» στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Νοέμβρη 1969.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ