Σάββατο 23 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Προσοχή στις συναλλαγές μέσω ΑΤΜ

Χρήσιμες επισημάνσεις για όσους συναλλάσσονται με κάρτες από τα Αυτόματα Μηχανήματα (ΑΤΜ) των τραπεζών

Για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων, σε όσους κάνουν αναλήψεις χρημάτων από τις αυτόματες ταμειακές μηχανές (ΑΤΜ) των τραπεζών, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) ανακοίνωσε μια σειρά χρήσιμες οδηγίες. Η ανακοίνωση με τις οδηγίες δόθηκε, γιατί - όπως αναφέρεται - την καλοκαιρινή περίοδο παρατηρείται συνήθως αύξηση των κρουσμάτων αντιγραφής από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, των στοιχείων των κάθε είδους καρτών και υποκλοπής του μυστικού τους κωδικού (ΡΙΝ).

Με την ανακοίνωσή της η ΕΕΤ, υπενθυμίζει και συνιστά σε όλους τους κατόχους καρτών τα εξής:

  • Χειριστείτε την κάρτα σας όπως και τα μετρητά. Ελέγχετε συχνά ότι η κάρτα βρίσκεται στο πορτοφόλι σας.
  • Αποστηθίστε τον Προσωπικό Αριθμό Αναγνώρισης (PIN) και σε κάθε περίπτωση μην τον σημειώνετε με οποιονδήποτε τρόπο σε μέσο που μπορεί να συνδυαστεί με την κάρτα.
  • Ελέγχετε προσεκτικά το χώρο που βρίσκεται το ΑΤΜ πριν κάνετε τη συναλλαγή σας. Εάν παρατηρήσετε οτιδήποτε ασυνήθιστο, μην προχωρήσετε σε συναλλαγή, επικοινωνήστε αμέσως με την Τράπεζά σας και μόνο στα τηλέφωνα που εμφανίζονται στις οθόνες των ΑΤΜ.
  • Οταν πληκτρολογείτε τον PIN, καλύπτετε πάντα το χέρι σας με το άλλο χέρι, ή κάποιο έγγραφο ή αντικείμενο. Αποφεύγετε έτσι να δουν τον PIN σας.
  • Μην γνωστοποιείτε τον PIN σας σε τρίτα πρόσωπα ακόμα και συγγενείς, ούτε σε πρόσωπα τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο επιδιώκουν να σας αποσπάσουν αυτή την πληροφορία, ισχυριζόμενοι ότι είναι υπάλληλοι τραπεζών ή άλλων φορέων ή αρχών. Οι τράπεζες δεν έχουν αναθέσει σε υπαλλήλους τους, ή τρίτους, ποτέ τέτοια καθήκοντα.
  • Βεβαιωθείτε ότι ο ΡΙΝ σας δεν έχει διαρρεύσει. Σε αντίθετη περίπτωση ζητήστε από την τράπεζά σας να σας αποστείλει νέο ΡΙΝ ή αλλάξτε τον αμέσως.
  • Αλλάζετε συχνά τον PIN σας. Εχετε αυτή τη δυνατότητα μέσω της οθόνης των ΑΤΜ και μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο για όλες τις κάρτες σας ενώ, ποτέ μην επιλέγετε PIN που μπορεί να προβλεφθεί (ημερομηνία γέννησης, αριθμός αυτοκινήτου κ.ο.κ.). Η κάρτα σε συνδυασμό με τον PIN είναι μετρητά.
  • Προσέχετε κατά τη διάρκεια της συναλλαγής. Αν υπάρχει επόμενος πελάτης, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας ώστε να μην μπορεί να αντιληφθεί τι πληκτρολογείτε. Χρησιμοποιήστε το σώμα σας με τρόπο ώστε να μην φαίνεται η συναλλαγή.
  • Κάνετε οι ίδιοι τις συναλλαγές σας. Μην επιτρέπετε να σας βοηθήσουν τη στιγμή της συναλλαγής, δίνοντας κάρτα ή και Κωδικό.
  • Αν η κάρτα σας παρακρατηθεί απ' το ATM, βεβαιωθείτε γι' αυτό, και επικοινωνήστε άμεσα με την τράπεζα και μόνο στα τηλέφωνα που εμφανίζονται στις οθόνες των ΑΤΜ.
  • Αν χάσετε ή σας κλέψουν την κάρτα σας, δηλώστε αμέσως την απώλεια ή την κλοπή στην Τράπεζα και πάλι μόνο στα τηλέφωνα που εμφανίζονται στις οθόνες των ΑΤΜ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ